Tükröt tartott elénk az öko-kiállítás

Írta:  2014.06.23.
Az ember környezetre gyakorolt hatását mutatta be a Tükörben a világ elnevezésű kiállítás, amelynek június 2-6. között adott otthont az Üllői út 443. szám alatti régi könyvesbolt épülete.
Az ember környezetre gyakorolt hatását mutatta be a Tükörben a világ elnevezésű kiállítás, amelynek június 2-6. között adott otthont az Üllői út 443. szám alatti régi könyvesbolt épülete. A tárlat az Európai Unió által támogatott RE-SEEties programhoz kapcsolódva jutott el a XVIII. kerületbe.

A kiállítás központi kérdése az, hogy mire van szüksége az embernek, illetve hogyan hat az ember a környezetére? A válaszokat Manfred Max-Neef chilei közgazdász filozófiája alapján keresik az alkotók.
- Max-Neef szerint a Földön élő embereknek azonosak a szükségleteik, legyen szó akár a tudásról, a túlélésről, az alkotásról, identitásról, pihenésről, szeretetről vagy éppen a biztonságról. Ezek egyenrangú fogalmak és bármelyik hiányzik közülük az ember életéből, akkor az egyfajta szegénységet jelent – foglalta össze a kiállítás szellemi vezérfonalát Vass Júlia, az egyik ötletgazda szervezet, a Zöld Fiatalok Egyesületének koordinátora.
A Pestszentlőrincre elhozott tárlat az eredeti 10 témakörből hármat mutatott be részletesen. A főként iskolai osztályok által látogatott bemutató talán legérdekesebb része az ökológiai lábnyomokat illusztráló állomás volt. Országonként egy-egy kreatív cipőábrázolással mutatták be, hogy hány bolygó szolgálná ki az emberiséget, ha mindenki olyan életstílusban élne, mint például az Egyesült Államokban vagy éppen Indiában. A fogyasztásra épülő életstílust adott esetben 5-6 Föld méretű bolygó tudná kiszolgálni.
A tablókon lévő fotók szemléletesen bemutatták azt is, hogy mennyi az egy hétre eső élelmiszerfogyasztása a magyar, a nyugat-európai, az amerikai, illetve az ázsiai és afrikai tehetősebb, illetve szegényebb családoknak. Nem csupán az életszínvonalak közti különbség, hanem például az élelmiszerek csomagolása által létrejövő hulladék mennyisége is érzékelhető volt.
- A legfontosabb, hogy az emberek rájöjjenek, hogy egyénileg mennyi mindent tehetnek a környezetük védelméért – foglalta össze a látottakat Vass Júlia.