Ha nyári szünet, akkor táborok

Írta:  B.Z. 2018.08.23.

Kalandos napokat tölthettek el a kerületi iskolák tanulói idén nyáron is országszerte egy-egy táborban.

Kalandos napokat tölthettek el a kerületi iskolák tanulói idén nyáron is országszerte egy-egy táborban, amelyek megszervezését lehetőségei szerint az önkormányzat is támogatta. A tavalyi kalandtábor nagy sikere után ismét sokan jelentkeztek az Eötvös-kalandtáborba. A múlt évben Észak-Magyarországon jártak, ebben az évben a Balaton környékét fedezték fel a kalandozók – tudtuk meg Márkiné Gácsi Mónika táborvezetőtől.


Programok harmóniája


Két turnusban kétszer negyven kerületi diák töltött feledhetetlen napokat öt pedagógus vezetésével az említett tájon. A szervezők mindkét turnusban arra törekedtek, hogy a kulturális és a szórakoztató programok harmóniában legyenek egymással. A látottak gazdagságához nagymértékben hozzájárult Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata nagylelkű pénzügyi támogatása, amely nélkül a diákoknak nem lett volna lehetőségük hazánk kulturális örökségének ilyen széleskörű megismerésére.
Meglátogathatták Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélyát Keszthelyen, egyik legrégebbi és legszebb apátságát Zircen és az ország egyik legvonzóbb várát és legszínvonalasabb lovagi játékát Sümegen.

t1

t2

t3

t4
Mindezeken túl is számos élményben volt részük a diákoknak: ilyen volt például a szekerezés a bivalyrezervátumban, a csónakázás a tapolcai tavasbarlangban, a szigligeti vár felkeresése és a szórakozás a bakonyi kalandparkban. Természetesen nem maradt el a napi fürdés sem a Balatonban. Mindezekért az élményekért, az anyagi segítségért a szervezők és a tanítványaik köszönetüket fejezték ki a kerületi önkormányzatnak és Galgóczy Zoltán alpolgármesternek.

 

Jövőre ugyanígy


Ha nyár, akkor nyári szünet, ha nyári szünet, akkor nyári tábor, ha nyári tábor, akkor Sarkad – vallják sokan a kerületben, hiszen az elmúlt negyedszázad alatt több ezer gyerek tanulta meg a Békés megyei kisváros, Sarkad nevét, ahol szuper módon lehet eltölteni a nyári szünidő egy részét. Idén is kétszáz kerületi gyerek nyaralt a Körös partján a már megszokott programokkal: sok-sok fürdéssel, szekerezéssel, evezéssel, banánhajózással, éjszakai tűzőrzéssel, mozizással, csúszdázással, szalonnasütéssel.
A sarkadi tábor egyik ismérve az, hogy minden évben valami újdonság köszönt a gyerekekre. Az ez évi meglepetés – a korral lépést tartva – a legismertebb közösségi oldal „hadrendbe állítása” volt. Már a tábor indulása előtt közösségi csoportokat hívtak életre az érintett iskolák (a Szenczi, a Kandó, a Piros) Sarkad 2018 megjelöléssel, s ezen keresztül tájékoztatták a szervezők az érdeklődő gyerekeket, szülőket a közelgő tábor részleteiről.
Az indulás napjától kezdve aztán folyamatos „fénykép- és kommentcunami” mutatta be a tábor mindennapjait az otthon maradottak számára. Így minden kíváncsi folyamatosan értesülhetett a finom étkekről, a játékokról, a vicces és a romantikus pillanatokról, egyszóval a tábori életről. A táborzárást követően aztán fantasztikus élményekkel, elképesztő történetekkel, lebarnulva, jóllakottan szálltak le a gyerekek a buszról, kifordítva a szólást: „Jövőre veletek ugyanígy.”
A tábor létrejöttében a XVIII. kerületi önkormányzat mellett nagy szerepe volt a Dover Nyelviskolának és a szervező pedagógusoknak: Szepesiné Kőnig Zsuzsannának, Váci Piroskának, Tenke Zsuzsannának, Zongor-Cserháti Krisztinának, Török Aliznak, Zongor Péternek, Dóka Emesének, Imréné Farkas Katalinnak, Tumpek Dávidnak, Dókáné Kőnig Máriának és Dóka Györgynek.