Az EU-s projektek nem gittegyleti túrák

Írta:  2014.06.26.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata örömmel vette, hogy a Blikk napilap megkereste munkatársait a XVIII. kerület Európai Uniós pályázataival kapcsolatban, mert kerületünk és egész Budapest számára is kiemelt jelentőséggel bírnak a fejlesztési projektek. A nyilvánosságra hozott cikk állításait viszont nem értjük, inszinuációit visszautasítjuk, a valótlan információk közlései miatt pedig sajtó-helyreigazítási pert indítunk.
Csak egy példa – ami csak elsőre vicces:

A cikkben írják „Horvátország egyik napfényes szigetére, Cresre tett látogatásuk (...)”.
Az újságíró valamit nagyon elnézett: a „CRES” egy görög tudományos intézmény neve... (Center for Renewable Energy Sources and Savings – www.cres.gr)


Többek között emiatt is kérjük a cikket idéző médiumokat, online hírújságokat: tájékozódjanak a részletekről...
Ebben most mi is próbálunk segíteni.

TÉNYSZERŰ REAGÁLÁSOK:

1. A helyi költségvetési rendeletből idézett sorok és összegek NEM önkormányzati utazások fedezetéül szolgáló előirányzatok.
Az említett 54 millió forint a kerületi költségvetésben ún. „átfolyó tételként” szerepel: az összeget – szigorú, EU-felügyelet alatt tartott elszámolás szerint – jelen esetben 23 partnernek (számos országból) utalja tovább a kerület.
És természetesen nemcsak utazásokra, hanem elsősorban szakmai anyagok, tudományos igényű elemzések kidolgozására, szakmai konferencia szervezésekre, személetformáló kampányokra, a projektekkel kapcsolatos egyéb költségekre.

2. Budapest XVIII. kerület Önkormányzata Magyarországon egyedülálló módon egyszerre három Európai Uniós partnerségi projektnek vezető partnere. Ezen pályázatokat nagyon alapos előkészítő munkával sikerült az egyes esetekben is több tucat európai város/régió előtt elnyernie. (Ezek részletezése később.)

3. A vezető partner (tehát Budapest XVIII. ker. Önkormányzat) projektenként 8-10 partner (város, régió, szakmai intézmény stb.) munkáját fogja össze és irányítja.
A programiroda közvetlen pénzügyi kapcsolatban a vezető partnerrel van, és az igazolt és szigorú teljesítési feltételekhez kötött utólagos finanszírozást a vezető partneren keresztül juttatja el a többi együttműködő partnerhez.
Ez a projekt lebonyolításának rendje. Amit a költségvetésben látunk, az a 2014-ben eddig aktuálisan megítélt partnerenkénti támogatási összeg előirányzatai, melynek ellenértékét szintén szerepeltetni kell a bevételi oldalon.
Várhatóan ezek a sorok ebben az évben még egyszer módosulni fognak, mert az elszámolások féléves gyakorisággal történnek.

4. A projekteket 70-85 százalékban az EU finanszírozza, mely kiegészül kormányzati támogatással. Mindig és mindenkinek – szigorú, részletes és transzparens elszámolás szerint.

4/2.
Budapest XVIII. ker. Önkormányzata még napidíjat sem fizet az általa delegált személyeknek a szükséges külföldi utazások alkalmával, kizárólag az igazolt költségeket téríti meg (a támogatott költségvetésből).
A személyes találkozók különböző típusú és tartalmú események, kezdve a projekt értekezletektől a szakmai helyszíni szemléken és továbbképzéseken át a projekt fő eseményeinek számító szakmai konferenciákig.

A felhasznált költségvetési forrásokat minden országban a vezető partneren kívül a felhatalmazott első fokú kontroller vizsgálja, majd a támogatást biztosító titkárságok mondják ki az utolsó szót. A költségek megtérítése csak ezen folyamat végén történik. A költségek felhasználásának szabályosságát a projekt lezárását követő hét évig vizsgálhatják az arra feljogosított szervek.
A projektek minden esetben a lehető legszélesebb nyilvánosság biztosításával bonyolódnak le.

5. A városvezetők csak egyes kiemelt szakmai programokra látogatnak el.

6. A projektben részt vevők elsősorban nem politikusok: helyi szakértők, civil szervezetek képviselői, egyetemi tanárok, szakemberek látogatnak el egymáshoz. A kerületből számtalan munkatárs utazott találkozókra; ezek dokumentáltak a www.bp18.hu oldalon. Kérjük, keressék fel az oldalt, ugyanis nekünk is fontos, hogy ezekről a projektekről mindenki tudomást szerezzen.

7. A cikkben megnevezett desztinációk közül Bécsben, Berlinben a projektek keretében Ughy Attila polgármester nem járt.
Kérésre, természetesen a sajtó rendelkezésére bocsájtjuk a projekthelyszíneket, az időpontokat és az utazók névsorát is.

8. Az Európai Uniós pályázatok alapvető sajátossága, hogy a hasonló problémákat hasonló módon kezelje Európa országaiban, és a helyi tapasztalatokat felhasználva egységes uniós irányelveket és megoldó stratégiákat alakítson ki.
Ezek nem rövid és nem egyszerű feladatok – a különböző országok szakemberei a projektek során egymás településeit megismerve helyszínbejárásokon, találkozókon, konferenciákon próbálnak megegyezni a kérdésekben, a problémák kezelésének lehetséges módszereiben.
Azt gondoljuk az európai partnerségnek pont ez a lényege: használjuk fel egyéni, lokális tudásunkat arra, hogy mindenkinek segíthessünk, akinek arra szüksége van.

9. Az önkormányzat sajtó-helyreigazítási pert indít a Blikk ellen, mert úgy véljük: rosszhiszeműen jártak el a témában.

10. A XVIII. kerület tanácstalan, hogy egyes médiumok az EU fontosságát hirdetik, a projektjeiket viszont „gittegyleti túráknak” tekintik.
Mi ezt visszautasítjuk, és bízunk benne, hogy Brüsszel a mi kiállásunkat veszi figyelembe, és nem az igaztalan, hatásvadász, az EU szervezeteit lejárató újságcikkeket.

PLUSZ HÁTTÉR:
A XVIII. kerület négy Európai Uniós pályázatban vesz részt, ebből három projektnek vezető partnere; a kiemelt szerep szakembereinket dicséri.

1. airLED
Az európai uniós Central Europe Program keretében megvalósuló airLED projekt célja a közép-európai repülőterek vonzáskörzetének fejlesztése. A programban a XVIII. kerület mellett a lengyel Mazóvia vajdaság, a szlovén Gorenjska és az olasz Emilia-Romagna tartomány vesz részt. A projekt teljes hazai költségvetése 507 ezer Euró, azaz kb. 155 millió Ft. A projekt 2012. július 1-jén indult, és 2014 végén zárul. (www.airled.eu)

2. A RE-SEEties és GeoSEE
Az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló RE-SEEties projekt célja az, hogy a helyi közösségek környezettudatosan gondolkodjanak és az erőforrásaikat hatékonyan használják fel. Fontos tudni, hogy a kerület részt vesz a Geo-SEE projektben is, amely a geotermikus energia használatát, felhasználási lehetőségeit vizsgálja.
A RE-SEEties teljes hazai költségvetése 452 ezer Euró (kb.138 millió Ft.). A GeoSEE teljes hazai költségvetése 164 ezer Euró, azaz kb. 50 millió Ft. (www.re-seeties.eu)

3. RE-Block
Budapest XVIII. kerülete az URBACT európai program úgynevezett RE-Block témakörében nyert el jelentős támogatást, és lett a projekt vezetője. A RE-Block a lakótelepek közösségi tereinek felújításához, a közösségi élet élénkítéséhez, a zöldfelületek kialakításához járul hozzá előkészítő, állapotfelmérő és tervezőmunkájával. Nálunk ez a Havanna-lakótelep életében hozna jelentős változást.
A RE-Block teljes partnerségi költségvetése 797 ezer Euró, azaz kb. 240 millió Ft. (www.urbact.eu)