Az időskori tanulás fiatalon tart

Írta:  P.A. 2018.08.23.

Hetedik évfolyamát kezdi meg a Nyugdíjas Akadémia.

Vannak babonás emberek, de szép számmal akadnak olyanok is, akiknek például a 13-as szám szerencsét hoz. Az ősszel a 13. szemeszterét megkezdő Nyugdíjas Akadémia résztvevői minden bizonnyal az utóbbi csoportba tartoznak, hiszen kitartásuknak és érdeklődésüknek köszönhető, hogy szeptember 15-én ismét elindulnak a szombati előadások és a különféle tanfolyamok.
nyugdij2
A Zsigmond Király Egyetem – augusztus 1-je óta Milton Friedman Egyetem – és Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata hosszú évek óta működik együtt a szeniorképzés területén. A XVIII. kerületi Nyugdíjas Akadémia az egyetem országos idősoktatási programjának „zászlóshajójaként” évről évre telt házas előadásokkal és tanfolyamokkal bizonyítja, hogy a tudás megszerzése nem csak a fiatalokat érdekli, és nem csak az ő kiváltságuk.


Ingyenes képzések


Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendtek a geopolitikai, művészet-, vallás- és sporttörténeti témákat feldolgozó előadások. Emellett olyan tanfolyamok indultak, amelyek keretében többszintű nyelvi képzést, önismereti gyakorlatokat tartottak, továbbá ki lehetett próbálni a jobb agyféltekés rajzolást, és volt feng shui tanfolyam is. Ősztől folytatódik a szeniorképzés, s az előadásokat követően az elhangzottakhoz kapcsolódóan kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílik.
A szombati előadásokon túl régi és új tanfolyamokon is részt lehet venni, és ahogy az előadásokon való részvételért sem kell fizetni, úgy a tanfolyamok is díjmentesek.


Régi és új témakörök


A különféle – angol, német, francia és olasz – nyelvi kurzusok, a geopolitika, a művészet- és vallástörténet mellett több más ismeretterjesztő tanfolyam is indul.
Érdekesnek ígérkezik a Híres nők a magyar történelemben és a Magyarország története a dokumentumfilmek tükrében elnevezésű kurzus is. A képzőművészetre fogékonyak alapfokú színes akvarellfestést tanulhatnak, a modern kommunikáció iránt érdeklődők pedig megismerkedhetnek a táblagépkezelés rejtelmeivel.

Az őszi szemeszter előadásai
 
Az elmúlt évekhez hasonlóan ezen az őszön is hét alkalommal – hallgathatnak előadásokat a nyugdíjasok a polgármesteri hivatal tanácstermében. Az előadásokat mindig szombati napon tartják, 9 órai kezdettel.

Szeptember 15. Dr. Jászberényi József: Hol vannak a nők? Hol vannak a férfiak?
Október 6. Monspart Sarolta: Élj egészségesen!
Október 13. Báthory Szilvia: A gyógytorna szerepe – esésmegelőzés
Október 27. Dr. Udvarvölgyi Zsolt: A muszlim világ jelene, jövője – az iszlám Európában 2018 őszén
November 3. Pataky Enikő: Fogyasztóvédelem időskorban – tudatos vásárlás időskorban
November 17. Ujhelyi Attila: A Facebook, a Youtube és egyéb közösségi oldalak az idősek szolgálatában
December 1. Dr. Jászberényi József: „Mari egyet kér, évi húszmilliót”, avagy felhalmozás és pazarlás a fogyasztói társadalomban
Azok a nyugdíjasok, akik minden előadáson részt vesznek, oklevelet kapnak.


A fentieken kívül a tervek szerint az időskori pszichológiai és pszichiátriai problémákról, illetve azok megelőzéséről is lehet majd ismereteket szerezni.
A tanfolyamok helyszíne továbbra is az önkormányzat tanácsterme (Üllői út 400. I. emelet), valamint a TUD18 Képzéskoordinációs Iroda (Üllői út 317., az Üllői út és a Hengersor utca sarkán).
Az előadásokra nem kell külön jelentkezni, csak a tanfolyamokra – legkésőbb szeptember 1-jéig! –, Port Tivadarnénál a 06-20-615-6011-es telefonszámon vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. A jelentkezési lap elérhető a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodáján.