Elérkezett a vakáció vége

Írta:  P.A. 2018.08.27.

A kerületen kívülről is sok gyerek jött a Bókay-kerti nyári táborba.

 

Lassan véget ér a nyár, az augusztus 20-i héten a napközis tábor utolsó turnusában vakációztak a gyerekek a Bókay-kertben, az önkormányzat napközis táborában. A nyár folyamán szerzett közös élmények mellett számos barátság is köttetett a tábori programokon. A napközis tábor három évtizede tölt be fontos szerepet nemcsak a XVIII. kerületiek, hanem a környező kerületek és települések gyermekeinek életében is.

VAA 4539 copy

Ahogy az már az évek folyamán megszokottá vált, idén is az első öt egyhetes turnus volt a legzsúfoltabb, hiszen a nyári szabadságok, a júliusi, augusztusi főszezon előtt is szeretik a szülők jó helyen tudni a gyermekeiket. Voltak olyan hetek, amikor a 400 főt is meghaladta a napközis tábor létszáma.

Évtizedek tapasztalata

Amint azt Székely Edit táborvezető elmondta, a magas létszám azt jelzi, hogy jó híre van a tábornak, a szülők szívesen hozzák ide a gyerekeiket.
– A népszerűség egyik legfőbb oka a tartalmas programkínálat mellett szerintem az, hogy kiváló nevelők foglalkoznak az iskolásokkal. Visszatérő kollégáink vannak, akikről gyakran már név szerint kérdezi a szülő és a gyerek, hogy melyik héten lesz itt. Sok szülő nosztalgikus érzéssel hozza el a gyermekét, mert egykor maga is táborozott itt. Szintén sokat számít, hogy igyekszünk maximálisan odafigyelni a gyermekek igényeire, arra, hogy a programokkal, játékokkal lekössük a figyelmüket és egész nap jól érezzék magukat.

Bowling, strand és egyéb játékok

Tartalmas szórakozást nyújtott idén is a napközis tábor, ahol mindenki megtalálhatta a kedvenc elfoglaltságát. Különleges élményt adott a Lőrinc Center bowlingpályája, hiszen sokan első alkalommal próbálták ki ezt a játékot.
– Nagyon szerették a gyerekek a különböző játszótereket is. A kerületieket is, de Kispesten is találtak kedvencet, például az úgynevezett vizes játszóteret – mondta el Székely Edit. – A Bókay-kertben látogathatták a strandot, sportos játékokat, vetélkedőket szerveztünk, de volt a nyár folyamán lehetőség ugrálóvárazni is, a hagyományőrző napon pedig jurtaépítés és kézműves foglalkozás színesítette a programot.
A gyerekek újdonságként kipróbálhatták a buborékfocit, amikor hatalmas átlátszó műanyag gömbbe bújva mókázhattak. Ellátogattak a Bókay-kertbe a Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola barátságos kutyusai is, szintén feledhetetlen élményt szerezve a táborozóknak.

 

A táborvezető szerint a napközis tábor a jellegéből adódóan több élményt tud nyújtani, mint a család, mert a szülők egyrészt a korlátozott munkahelyi szabadságuk, másrészt anyagi okok miatt nem tudnak egy teljes nyári szünetre megfelelő mennyiségű és minőségű programot szervezni.

VAA 3274 copy

– Többek között múzeumokba, sportrendezvényekre, moziba és kirándulni visszük a gyerekeket, és csoportos kedvezményt tudunk igénybe venni, ami lényegesen olcsóbb, mint például egy családi belépőjegy – tette hozzá Székely Edit.

Egészséges környezetben

A XVIII. kerületben kiváló lehetőséget nyújt a Bókay-kert a nyári napközis tábor számára. Vannak olyan kerületek, ahol egy-egy ilyen tábort csak az egyik iskolaépületben tudnak megtartani.

– Nagyszerű dolog, hogy az önkormányzat jóvoltából évről évre ebben a természetes, egészséges környezetben működhetünk. Nagyon sok külsős gyerek van a táborozók között. Rendszeresen érkeznek Kispestről, Erzsébetről, Gyálról és Vecsésről is diákok – mondta el Székely Edit, aki az utolsó előtti héten 260 gyermekre felügyelt a kollégáival, de még az utolsó héten is elérte a 200 főt a napközis tábor létszáma.
– Vannak olyan táborozóink, akiknek egész nyáron az itt eltöltött nyolc hét jelenti a vakációt. Nincsenek sokan, húsz-harminc olyan gyerek van, akivel minden héten találkozunk – mesélte a táborvezető. – Ezeknek a gyerekeknek minden turnusban kell valami újat adni, és ebben nagy szerepe van a nevelők egyéniségének. Mivel a kollégák is váltják egymást, és a gyerekek többsége is cserélődik, az állandó „lakóink” mindig találnak új játszópajtásokat.