Elektrográfia a képzőművészet szolgálatában

Írta:  Dziuba János 2018.09.11.

Az elektrográfia kísérletezési lehetőséget és szabadságot ad az alkotónak. Barti Magdolna művei a Galéria18-ban.


Szeptember 4-én a megújult Lőrinci Nagykönyvtárban tekinthették meg az érdeklődők a Galéria 18-ban első alkalommal kiállító Barti Magdolna grafikusművész Változás című kiállítását. Az alkotó munkásságát Garamvölgyi Béla, a XVIII. kerületi Művészeti Egyesület elnöke méltatta, melyet az alábbi bevezető mondattal nyitott: „Azt itt megjelenő képek az én szememben kis ékszerek.”
A kiállító művész több mint 13 éve készít elektrográfiákat, olyan képzőművészeti alkotásokat, melyek elektronikus médium alkalmazásával készülnek. Első közös megjelenése a Magyar Elektrográfiai Társaság 2010-es Matricák nemzetközi kiállítás megnyitójához kapcsolódik. Kezdeti művészi kísérletei a reklámmal kapcsolatos tanulmányaihoz kötődnek, s melyek inkább kapcsolódtak őbenne az alkalmazott grafikához, a plakáthoz, mint képzőművészeti kifejező formához. Ám utólag visszagondolva maga a művész is úgy véli, hogy elsősorban az eszköz, esetében a számítógép volt csak a közös pont.

barti1
̶ Munkáiban az aktuális történésekre reflektál: az emberi érzelmek, érzések és azok kiváltotta tettek, valamint a hatásukra történő cselekedetek és következmények foglalkoztatják, melyeket rendszeresen dokumentál is. Blogbejegyzéseinek kis történeteit Változás címszó alatt fűzte egymásba, majd tárta a kiállítást látogatók elé. A megjelenítettek ritkán egyértelműek, legtöbbször több rétegűek, ám az elektrográfiákon a technikai eszköz használata, alkalmazása épp ennek megmutatására irányul. A többféle réteg , forma, szín egymáshoz való viszonya, együttélése új értelmet és megfogalmazást kap. Voltaképpen a hozzáadott érték problematikájáról beszélhetünk ̶ emelte ki az értékelő.

barti2
Barti Magdolna szereti e műfajt, mert az elektrográfia számtalan lehetőséget, technikai ötvözést, keresztezést, kísérletezési lehetőséget és szabadságot ad az alkotónak. A gép által vezérelt képalkotás folyamatában a művész nem valamiféle fölturbózott képet hoz létre, hanem az alkotás folyamatát jellemző személyes érték, hang, gondolat és vonulat az, amely megjelenik és amely szabadságként értelmezhető.
Alkotómunkájában a látványos rész elég rövid. A feldolgozó szakasz: a gyűjtögetés, az információk tudatos vagy kényszerű begyűjtése, sűrítése sokkal hosszabb folyamat. A gyűjtés időszakából jelenleg, hozzávetőlegesen, 15̶ 17 ezer digitális fotót őriz, amelyek hangulata, felépítése, kompozíciója meghatározók lesznek a későbbi alkotások során. Folyamatosan figyeli, gyűjti a környezetében előforduló felületeket, tárgyakat, az emberi alkotásokat: makro- és mikroszinten egyaránt. S amikor a művészi élményanyag már annyira sok és sűrű, hogy egy csepp sem fér már bele, akkor következik be a művészi robbanás. Így van, hogy egy egész sorozat is elkészül egy nap alatt. Barti Magdolna súlyos, veretes művészete fontos üzeneteket küld mindannyiunk számára.
A kiállított művek hangulatát kiemelte Dóra Attila kortárs zeneszerző előadása.
A kiállítás szeptember 4-től 28-ig tekinthető meg.

barti3