Malév repülőgépet kereszteltek Ferihegyen

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.09.11.

A MALÉV egykori főpilótájának nevét kapta a Légiközlekedési Központban kiállított TU-154-es.

Méltó emléket állítva az idén 90 éve született és 10 éve elhunyt dr. Fülöp Andrásnak, a Malév egykori főpilótájának, szeptember 8-án róla nevezték el a kívülről már szépen helyreállított HA-LCA lajstromjelű Tu-154-es repülőgépet.

repul1
A Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) által rendezett repülőgép keresztelő ünnepségen jelen voltak az egykori pilóták és légikísérők, a felújításban résztvevők és egyházi személyiségek, valamint az érintett települések, és a sajtó képviselői.
A repülőgép a Malév első TU-154-es repülőgépe, amely 45 éve, 1973. szeptember 5-én érkezett Ferihegyre. A magyar repüléstörténet ikonikus légijárműve széleskörű repülőtéri összefogásnak köszönhetően augusztusban kapta vissza eredeti Malév-festését a Lufthansa Technik Budapest hangárában.
Az idén 50 éves típus fejlesztésében egyedülálló magyar innováció is szerepet játszott: az első géppel Magyarországra repülő dr. Fülöp András vállalati főpilóta irányításával jöhetett létre a háromfősre csökkentett hajózószemélyzettel és CAT II időjárási körülmények között történő üzemelés. Ennek köszönhetően a magyar repülés a keleti blokk szakmai csúcsára került és európai összehasonlításban is élvonalbeli helyet vívott ki magának.

repul2
Ughy Attila ünnepi beszédében elmondta, hogy a XVIII. kerület közössége ezer szállal kötődik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez, valamint a légiközlekedési iparághoz.
– A közösség erejével ismét sikerült a régi emlékekből valamit helyreállítani, ami azért fontos, mert így azok a generációk is megismerkedhetnek a repülés hőskorával, melyeknek tagjai azt az időszakot nem látták közelről – tette hozzá Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere.
Szlahó Csaba úgy fogalmazott: a város önkormányzata örömmel támogatta a repülőgép felújítását, hiszen a repüléstörténet meghatározó típusáról van szó.
– Vecsésen mindenki tudta, hogy a legelterjedtebb és korának egyik legbiztonságosabb repülőgépe volt a TU-154-es, amelyet az egész világon elismertek. Gratulálok mindenkinek, aki dolgozott a gépért, azért, hogy az utókornak megmaradjon – hangsúlyozta Vecsés polgármestere.
A HA-LCA lajstromjelű repülőgépet a hozzá minden szállal kötődő Dr. Fülöp Andrásról nevezték el Babos Áron atya áldó könyörgése mellett:
– Urunk, Istenünk, te a felhőkön lépdelsz és a szelek szárnyán jársz, add, hogy ez a légi jármű, amit gyermekeid tehetsége és tudása alkotott, szolgáljon az AEROPARK Légiközlekedési Kulturális Központba látogatók épülésére. Mindenkinek, aki erre a repülőgépre rátekint, vagy annak fedélzetére lép, adj, Urunk, őszinte vágyat arra, hogy az emberi kreativitást megismerve téged dicsérjen és hozzád közeledjen. Krisztus, a mi Urunk által. Amen.
Majd Áron atya keresztelő szavaival zárult az ünnepi esemény:
– LC Aladár – az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében – elnevezlek téged Dr. Fülöp Andrásnak.
A Malév első Tu-154-esének felújítása azonban nem ért véget az eddigi munkálatokkal, a fényezéssel. Az LKK szlovák, görög és orosz partneri kapcsolatainak, valamint a támogatóknak köszönhetően a jövőben számos fontos alkatrész érkezik a repülőgéphez külföldről. A szakemberek visszaszerelik többek között a korábban eltávolított hajtóműveket, a pilótafülkébe és az utastérbe pedig a tervek szerint hamarosan eredeti műszerek és ülések kerülnek a helyükre.

repul3