Főzni lokálpatrióta hangulatban

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.09.12.

Mindenki talált magának valami jót a kerület legfontosabb rendezvényén.

 

A legkisebbektől a legidősebb korosztályig mindenki jól érezhette magát szeptember 7-én és 8-án a Bókay-kertben, ahol a kerületiek Pestszentlőrinc-Pestszentimre idei legnagyobb eseményén ingyenesen vehettek részt.

bok1

bok2

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Bókay-kertben a bográcsos főzőversenyt, amely idén a Nemzetek fesztiválja nevet kapta, mert a hagyományos bográcsételek mellett a különböző nemzetek konyháinak ételeit készíthették el az erre vállalkozó kisebb-nagyobb csapatok, közösségek. Voltak is ilyenek szép számmal, mintegy 80 helyen főztek csapatban a kerületiek, ám emellett élvezhették a két színpadon párhuzamosan fellépő előadók műsorát is.


Jól sikerült bemelegítés


Már a pénteki program is jól indult a nagyszínpadon fellépő Ocskai Gábor és tanítványa jóvoltából, akik finom gitárjátékuk mellett igazán kemény zenét játszottak többek között Gary Moore-tól és a Deep Purple-től. Aztán lényegében bemelegített az esti nagykoncerthez a Gesarol, amely csapat a hatvanas évekbeli alakulásától fogva erős szálakkal kötődik a kerülethez.
A két nap során többször is megmutatták tudásukat a Városgazda Utánpótlás Akadémia sportolói, köztük pénteken először a Küzdősport szakosztály képviselői bemutatóztak, majd szombaton a nagyszínpadon a streat dance táncosok arattak sikert. A Vegas Shawband pedig tényleg egy olyan bulizenekar, amely a közönség valamennyi igényét kielégítve a Neotontól a Tankcsapdáig mindent képes eljátszani.


Gyerekektől a nagyszülőkig


A vártnak megfelelően fokozatosan megtelt a Bókay-kert, egészen addig, míg estére, a Révész & Závodi Piramis éveket idéző koncertjére a nagyszínpad előtti tér olyan zsúfolt lett, ami egy igazi fesztivál képét mutatta. Az élmény nem is maradhatott el, hiszen a hetvenes, nyolcvanas évekből jól ismert két zenész – fiatal társakkal kiegészülve – feledhetetlen élményt nyújtott azoknak, akik azóta is kedvelik a zenéjüket. Ilyenből pedig a nagyszínpad előtt volt bőven, és nem csak egy korosztályt érdekelt a koncert, mert a gyerekektől kezdve a középkorúakon át akár a hetvenes éveikben járó hölgyeket és urakat is lehetett látni a közönségben. A legfőbb műsorszám előtt Lévai István Zoltán alpolgármester köszöntötte a Bókay-kertbe kilátogató vendégeket, akiket egyben arra biztatott, hogy a következő napi érdekes és látványos eseményekre is látogassanak el.

bok3

bok4

bok5

bok6


A két napos rendezvény java másnap, szombaton következett, hiszen Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata jóvoltából délelőttől késő estig zenei és egyéb kulturális programok özöne várta ingyenesen a Bókay-kertbe látogató kerületieket. A szombati nap legfőbb műsorszáma a Nemzetek konyhája fesztivál elnevezésű főzőverseny volt, amelyen az „egyszerű” bográcsozás, vagy grillezés mellett a részvevő csapatok különböző nemzetek ételeiből választhatták ki, hogy mit kívánnak elkészíteni. Ráadásul gyermekcsapatok is vállalkoztak a főzésre.


Belakták a Főzőfalut


A főzőverseny résztvevői már a reggeli órákban füstfelhőbe és ínycsiklandó illatokba burkolták időszakonként a fesztiválszínpad mögött főzésre kijelölt területet, ám akit a Főzőfalu füstje megcsapott, az sem bánta, mert fontosabb volt, hogy részese lehetett egy ilyen különleges közösségi eseménynek. Mintegy nyolcvan hatalmas bográcsban főztek itt az önkormányzat és cégei csapatain kívül többek között Budapest Főváros Kormányhivatala munkatársai, az egyes pártok képviselői, egyesületek tagjai, civilek, családok és baráti társaságok.

A főzőverseny eredményei

Házi verseny kategória
1. Mamma Vua csapata (Görögvilág csirkecomb ) Városgazda Utánpótlás Akadémia
2. Azurro csapata (Borjúpaprikás) Városgazda18 Műszaki és Városüzemeltetési Divíziója
3. Django elszabadul csapata (Chili con carne) Önkormányzat csapata

Nemzetek konyhája kategória
1. Feribácsi csapata (Vörösboros borjúgulyás)
2. Vörösmarty iskola csapata (Pacalleves, sörgulyás knédlivel)
3. Fidesz csapata (Csángó gulyás)

Bogrács kategória
1. Derkovits Garázsszövetkezet baráti köre (Kakaspörkölt Derkovits módon)
2. MDF csapata (gombás zúzapörkölt)
3. Iciri-Piciri Bölcsőde csapata (szürkemarhapörkölt)

Különdíj – Legszerencsésebb férfi kategória: Csaba és az angyalok csapata
Különdíj – Grill kategória: Kakasok csapata
Különdíj – Hagyománytisztelet: Jótevők csapata


A nemzetek konyhája tematikába kiválóan bele illett az a bajor népviseletbe öltözött tangóharmonikás, aki végig járva a Főzőfalu egyes utcáit sramli zenével szórakoztatta a versenyzőket és az érdeklődő közönséget. Nem ő volt azonban az egyetlen, aki autentikus népi ruhát öltött magára, hiszen az egyik bogrács körül csikós- és betyárruhába öltözött emberek sürögtek, akik láthatóan otthonosan viselték öltözetüket. A főzőhelyek melletti tisztáson pedig el-elcsattant időnként a csikósostor, ami jól megfért a sramlizene hangjaival. Ám nehogy azt képzeljük, hogy csikósaink csupán pusztapörkölt készítésére vállalkoztak, mert kérdésünkre válaszolva elmondták, hogy abban nem lett volna igazi kihívás, ezért inkább csülkös, velős pacal készítésére adták a fejüket, kezüket, amely ötletet kóstolás után aztán a zsűri is értékelt.


Főzőverseny Buday séffel


A Buday Péter mesterszakács vezette zsűri tagjai voltak: Zilah László, Martin Imre, Tóth Kálmán, dr. Molnár Ildikó címzetes főjegyző és Ricsóka-Müller Gyöngyi, a Városgazda kommunikációs vezetője. Minden bográcsba beletekintettek, ami nem volt irigylésre méltó feladat az erős napsütést és a főzőhelyek számát tekintve. Ezzel pedig nem is ért véget a testület feladata, hiszen hosszas kóstolási procedúra következett, amelyet követően az egyénenkénti pontszámok összesítése után alakult ki a versenybe benevezett csapatok és ételeinek sorrendje.
Kérdésünkre válaszolva Buday Péter elmondta, hogy imádja ezt a versenyt, amelyen nem először vesz részt, korábban kétszer már zsűrizett a helyszínen.

bok7

bok8


– Nagyon szeretek itt lenni, mert mindig jó a légkör. Azért lehet igazán jó ez, mert érezhetően lokálpatrióta hangulata van, ahova ennek a hatalmas kerületnek a különböző részeiről jönnek el baráti, lakóhelyi, munkahelyi és politikai közösségek képviselői, akik így egészében kiadják ennek a kerületnek az összetételét. A készített ételek többsége finom. Az ízlés azonban egyéni dolog. Annak a társaságnak, amely főz, az ízlik, amit ők készítenek.

Peller-növendékek és a délibáb


Az operett műfaja megint diadalmaskodott a Bókay-kertben, Peller Károly és Szendy Szílvia, a Budapesti Operettszínház tagjai megtöltötték a Fesztivál Színpad nézőterét, és egy órán keresztül felcsendültek a legnagyobb operettslágerek.
Ki ne ismerné a Te rongyos életet, a Hajmási Pétert, vagy a Szép város Kolozsvárt. S ki ne ismerné Peller Károlyt, aki táncoskomikusként hódította meg a nézőket, több mint két évtizede látható a Budapesti Operettszínházban és a televízió képernyőjén. Néhányszor pedig a kerületünkben…
– A Bókay-kertben és a Rózsa Művelődési Házban sokszor léptem fel az évek alatt Szendy Szilvivel is, nagyon megszerettem a lőrinci és az imrei közönséget – mondta. – Különben is, a „szomszédban”, Soroksáron nőttem fel, így gyerekként is sokat jártam itt a szüleimmel.
Az énekes színész 1995-től három évig volt Operett Stúdiós – itt ismerte meg Szendy Szílvia szubrettet, akivel azóta is együtt lép fel -, most pedig ő tanít…
– Jóleső érzés volt, hogy a műsorunkra eljött három növendékem is a Bókay-kertbe, „hálából” felhívtam őket a színpadra, hogy együtt énekeljük el a Délibábos Hortobágyon című örökbecsű slágert.
Utána pedig, a két művész rohant az esti Apácashow bemutatójukra az Operettszínházban.

                                                                 (temesi)

 


– Egy ilyen jól megszervezett főzőversenyen mindenki nyertes, hiszen gyönyörű helyen, szép időben, kellemes társaságban nagyon finomat lehet főzni és enni. Ezúttal is sok jó étel született, amelyek közül a legjobbakat választotta ki a zsűri. Az ételeknél mindig az íz a legfontosabb, majd a kinézete is számít, de mi azt is néztük, hogy milyen körülmények között és milyen hangulatban főztek a versenyzők. A főzés bizalmi dolog, amikor bizonyos higiéniai követelményeknek meg kell felelni, de jókedvűen érdemes csinálni, mert az étel mindig örömet szerez.
Igényes ételek és zenék
A főzőverseny eredményhirdetése idén is nagy érdeklődésre tartott számot a fesztiválszínpad előtti sorokban, ahol ilyenkor a csapatok tagjai foglalnak helyet és izgulnak az eredményükért. A versenyben az egyes kategóriák szerinti nyertesek értékes jutalmakkal távozhattak, amelyek között éttermi utalványok, fürdőbelépők és egyéb ajándékok szerepeltek.
A színpadokon a főzés idején sem állt meg az élet. Az egymást követő fellépők közül az egyik szombati kedvenc Peller Károly és Szendy Szilvia műsora volt, akik nem csak az idős korosztálynak tetsző operettgálát nyújtottak. Ezen az estén legtöbben mégis a nagyszínpadon fellépő Ocho Machora, a New Level Empire-ra, valamint a fesztiválszínpadon látható Ismerős Arcok műsorára voltak kíváncsiak. Az Ismerős Arcok sokak által várt produkcióját Ughy Attila polgármester jelentette be, aki egyben örömét fejezte ki azért, hogy a fesztiválszínpadon igényes zenét játszó zenészek lépnek fel, majd további jó szórakozást kívánt a Bókay-kert fesztiválozó közönségének.

 

Megérte kilátogatni


A jó hangulathoz és a műsorhoz Petszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának támogatása mellett a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szakembereinek szervező munkája is kellett. Minderről a Sport, Rendezvény és Média Divízió vezetője, Biróczky András elmondta, hogy már tavasztól kezdve elkezdték a munkát többek között azzal, hogy a Bókay-kertet a fesztiválra alkalmas állapotba hozták, amiben a társdivízióknak is jelentős szerepe volt. A kiszolgáló egységek és a rendezvénybiztosítás mellett a műsor, a fellépők megszervezése is fontos feladat, ami a jelek szerint jól sikerült.
Idén is megérte tehát kilátogatni a Bókay-kerti fesztivál eseményeire, ahol a családok minden tagjának jó szórakozást nyújtott a rendezvény. A gyerekeket pónilovaglás, ugrálóvár, kalandpark és játszótér várta, valamint megszámlálhatatlan árus kínálta étel- és italkülönlegességeit.