Világnak világa, virágnak virága

Írta:  T.L. 2018.09.13.

Szűz Mária alakja a központi témája a PIK Galéria idei Ars Sacra kiállításának.


Az Ómagyar Mária-siralom szellemiségét idéző kiállítás nyílt szeptember 12-én a Pestszentimrei Közösségi Házban a XII. Ars Sacra Fesztivál keretében. A kerületben élő képzőművészek alkotásainak középpontjában, a „Szent művészet” nevében, vallási témák állnak.
Hol lakik az Isten? Jézus Szent Ember, Dicsértessék Jézus, Golgota, Passio és feltámadás – ilyen és ehhez hasonló címekkel találkozhatnak mindazok, akik a hónap végéig ellátogatnak a PIK-be, hogy megtekintsék a nívós tárlatot. Szarvas Attila alpolgármester köszöntő beszédében a következőket emelte ki:

arssacra1

arssacra2


– Az idei kiállítás különösen kedves a számomra, hiszen az alkotások központi alakja Szűz Mária, mindannyiunk égi édesanyja. Az Ómagyar Mária siralom költemény olvasásakor különleges, megrendítő élményben van részünk. Kivételes alkalom, hiszen a mindig háttérbe húzódó csöndes Mária megosztja velünk szívének egész fájdalmát, zokogását, ahogy fia kínszenvedését nézi, és átéli azt, tehetetlen vergődéssel. Immár negyedik alkalommal kapcsolódunk be az Ars Sacra Fesztivál programsorozatába. A Szent Művészet abból a forrásból fakad, hogy felfoghatóvá tegye számunkra, laikus érdeklődők számára a felfoghatatlant és közvetítse a művészet nyelvén Isten szeretetét. Kívánom minden jelen lévőnek ezt a lelket gazdagító szent találkozást!
Feledy Balázs művészeti író „virágról virágra” szállva elemezte az alkotásokat, megemlítve, hogy nagyon nehéz feladat a nyelvemlék értelmezése, utalva az Ómagyar Mária-siralom régies nyelvezetére, de hozzá tette:
– A kerület művészei igényesen oldották meg feladatukat, a tárlaton stílus és technikai gazdagsággal találkozhatunk. De még gazdagabb lehetne, ha a száz helyi művészből nemcsak alig húsz alkotó pályázott volna… Ennek ellenére, a főváros számtalan szakrális eseménye között ez a kiállítás értékes helyet foglal el, amelyhez gratulálok a pestszentlőrinci-pestszentimrei művészeknek.
Nemcsak képek, szobrok, de kisfilmek is láthatók a szeptember 30-ig tartó, Garamvölgyi Béla kurátor által a PIK Galériában rendezett kiállításon.