Falak nélküli tantermet adtak át

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.09.18.

Tankertet avattak az Örökös Ökoiskolában.

Különleges alkalomra gyülekeztek szeptember 14-én diákok, tanárok és meghívott vendégek a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium udvarán, ahol immár nem az évnyitót, hanem egy modern tankert átadását ünnepelték.

Platánok és nyárfák árnyékában – ahova az ágyásokra azért besüt a nap – adta át szeptember 14-én a Vörösmarty iskola modern tankertjét Nagy István agrárminiszter, Ughy Attila polgármester és Matthew Pickard, a támogató Syngenta Magyarország Kft. vezetője. A diákok mezőgazdasági és kertészeti ismereteinek bővítését, a biológiai sokszínűség megfigyelését lehetővé tevő tankert felavatását az iskola kórusának és néptánccsoportjának műsora tette színessé.


Hétköznapi földművelés


A mintegy négymillió forintos beruházás a Syngenta Magyarország Kft., Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. és a Külső-pesti Tankerületi Központ támogatásával valósulhatott meg. A Syngenta zöldségtermesztésben jártas szakembereinek bevonásával hat jól megközelíthető és gondozható magaságyást alakítottak ki a Vörösmarty iskola udvarán. A beruházásnak része volt a tankerthez tartozó modern meteorológiai állomás is, amely többek között a hőmérsékletnek, a páratartalomnak és a csapadék mennyiségének a mérését és megfigyelését teszi lehetővé a tanulók számára.

tankert1

tankert2

tankert3

tankert4

tankert5


Az átadóünnepségen Nagy István emlékeztetett, hogy a minisztérium 2013-tól kezdődően, az agrárszakképzési intézmények átvétele óta arra ösztönözi az iskolákat, hogy minél nagyobb számban pályázzanak az Ökoiskola cím elnyerésére. A munkálkodásukat siker követte, hiszen 2018-ra a 47 iskolából 37 rendelkezik Ökoiskola címmel, kilenc pedig Örökös Ökoiskola. Ez utóbbiak közé tartozik a Vörösmarty is.
– Jó látni, hogy felismerték ennek fontosságát a Vörösmarty iskolában, ahol a tanárok és a diákok környezet iránti elhivatottsága belülről fakad. Képesek voltak arra, hogy átgondoltan és rendszerszerűen építsék be hétköznapjaikba a földművelést. Ám minden jó kezdeményezés kudarcot vall, ha nincs egy-egy olyan ember, aki azzal lelkiismeretesen foglalkozik. Nagy szerencse, hogy ebben az esetben a jó ötletet egy kiváló nemzetközi cég segített megvalósítani.


Közösségformáló erő


Ughy Attila a köszöntőjében elmondta, hogy a kerület ugyan kertvárosjellegű, de ebbe az iskolába a tanulók meghatározó része lakótelepi környezetből jár, akik a mezőgazdasági folyamatoknak többnyire csak a végeredményét ismerik.
– A kerület önkormányzata számára nagyon fontos az iskola támogatása. A most átadott tankert megvalósítása elősegítheti a gyermekek érzelmi kötődését az agráriumhoz, így a megismerésre való nevelés egyik fontos eszköze. Az itteni diákok nagyvárosban élnek, sokan teljesen elszakadva a természettől és a természetes életmódtól. Ezért is tartjuk feltétlenül szükségesnek a nagyvárosi ökoiskolai tevékenységet, amely lehetőséget nyújt a tanulóknak a természettudományos ismereteik termelési gyakorlatban való alkalmazására, megfigyelésekre, valamint ennek révén a közösség összetartó erejét is megtapasztalhatják – hangsúlyozta a polgármester.


Nyitottan az ég felé


Magyarul szólt a közönséghez a Syngenta Kft. vezetője, a brit Matthew Pickard, örömét fejezve ki azért, hogy részt vehet annak a tankertnek az avatóünnepségén, amely segít megismertetni a gyerekeket a zöldségek gazdag világával.
– Fontos megtanulniuk, hogy ha maguknak termelik a növényeket, az számukra örömteli. Az ehhez hasonló kezdeményezések a remények szerint élménygazdag tanulást és örömet szereznek a diákoknak, és segítik őket abban, hogy kapcsolatba kerüljenek az élelmiszerek termelésével – mondta a szakember.
A Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Pásztor Józsefné kiemelte, hogy az agrártárca törekvéseinek köszönhetően egyre nagyobb szerepet kapnak az iskolákban az új tanulási célok, ezek részeként pedig a környezeti nevelés.
– Különleges nap ez a mai iskolánk életében, hiszen új tantermet avatunk, méghozzá egy ég felé nyitott, falak nélküli tantermet, amelyben a jövőben a fej, a szív és a kéz a legnagyobb harmóniában működhet együtt – hangsúlyozta az intézmény vezetője.


Vörösmarty-plakett


Az iskolának és pedagógusainak fontos célja, hogy megmutassák a diákoknak a kertet mint élményt, felfedezést és kikapcsolódást, örömet nyújtó közeget. A Úgy vélik, a kertben végzett munka nyitottabbá teszi a tanulókat a természetre, ritmusának megértésére, egy újfajta ökológiai szemléletre. Ösztönzi a tevékenységközpontú tanulást, az együttműködést, érezteti a munka becsületét.
Az új tankertben a diákok többek között a zöldség- és fűszernövények palántázását, gondozását sajátíthatják el. A kerti munka része a komposztálás is, amely a természet körfolyamatainak bemutatásán keresztül erősítheti a környezettudatosságukat.
Az ünnepség keretében az intézmény vezetője Vörösmarty-emlékplakettet adott át mindazoknak, akik hozzájárultak a tankert létrehozásához.