Nyugdíjasok a „tanulópadban”

Írta:  T.L. 2018.09.19.

Hetedik évadát kezdte meg a kerületi Nyugdíjas Akadémia.

 

Kortól függetlenül érdemes a világra nyitottnak lenni, ehhez pedig kiváló lehetőséget nyújt a Nyugdíjas Akadémia, amely szeptember 15-én hetedik évadát kezdte meg a kerületben. Már az első előadásra is megtelt az önkormányzat tanácsterme, ami nem csoda, hiszen érdekes témát boncolgatott az előadó Hol vannak a nők? Hol vannak a férfiak? címmel.

Nos, ott voltak a nők és a férfiak az idősebb korosztályból szombat délelőtt, hogy meghallgassák Ughy Attila köszöntőszavait, majd az előadást.

– Csaknem hétszázan jelentkeztek a különféle előadásokra és tanfolyamokra, ami örvendetesen szép szám – mondta a polgármester. – Ez azt mutatja, hogy ilyen sokan szeretnék hasznosan tölteni a szombat délelőttjeiket, de azt is bizonyítja, hogy nem korfüggő a világra nyitottnak lenni. Ezeken a programokon általában összetartó, jó közösségek is formálódnak. Azt kívánom, hogy ez így legyen az őszi szemeszter alatt is.

nyak1

nyal2

nyak3

Azt is elmondta a polgármester, hogy a kerületben élő idősek fogékonyak az újdonságokra, s az akadémiai előadás-sorozatban és kurzusok között mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. Lesz többek között művészet- és vallástörténeti, geopolitikai, pszichológiai, az egészséges életmóddal és a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos előadás, akárcsak a Facebook és a Youtube szerepével foglalkozó. Az angol, az olasz, a német és a francia nyelvtanfolyam mellett például a Híres nők a magyar történelemben és a Magyarország története dokumentumfilmek tükrében című kurzus is érdeklődésre tarthat számot.

Dr. Jászberényi József egyetemi tanár már az első előadáson lekötötte a figyelmet élvezetes témájával – Hol vannak a nők? Hol vannak a férfiak? –, a nők és a férfiak szerepét az ősapánktól és ősanyánktól napjainkig, azaz a liberálisok által annyira erőszakolt „gender” gondolkodásig áttekintve, amely elveti a hagyományos nemi szerepeket…

– Ez ellen harcolnunk kell, mert káoszhoz vezet! – vonta le a végkövetkeztetést az előadó „hagyományos” női és férfi hallgatói tetszésétől övezve.

Már ez az egy előadás is bebizonyította, hogy érdemes volt annak idején elindítani a Nyugdíjas Akadémiát és hogy érdemes az új szemesztert is látogatni. Legközelebb, október 6-án Monspart Sarolta világbajnok tájfutó lesz a kerületi nyugdíjasok vendége, aki arra buzdítja majd a résztvevőket, hogy éljenek egészségesen!