5KOR a Kondorban

Írta:  Dziuba János 2018.09.04.

Újabb kiállítással jelentkezett az aktívan dolgozó képzőművészeti csoport.

A nyár végével nemcsak új tanév, de új művészeti évad is kezdődik – számos eseménnyel gazdagítva kerületünk kulturális életét. Ennek nyitányaként a Kondor Béla Közösségi Házban a kerületi művészeti életben kiemelkedő helyet elfoglaló 5KOR Képzőművész Csoport Belső Hely-Szín című kiállítása fogadja a művészetre fogékony érdeklődőket.

5kor1

5kor2

5kor3

A kiállító művészeket – Árvay Zolta festőművészt, Bakos Tamás festő- és grafikusművészt, Bodnár Imre grafikus- és festőművészt, a betegsége miatt távol maradó Huller Ágoston festő- és grafikusművészt, Magyar József festőművészt, valamint a szépszámú érdeklőt Varga Ferenc köszöntötte. A közösségi ház igazgatója ismertette az intézmény nyújtotta kiállítási lehetőségeket, amelyekkel az elkövetkezőkben is várják az alkotókat. Ezt követően Lévai István Zoltán alpolgármester üdvözölte a jelenlevőket, s mondott köszönetet az öt művésznek, akik alkotásaik révén a határokon túlra is elviszik kerületünk, a kerületi művészeti élet jó hírét.
A kiállítás művészi-lényegi elemeit Hemrik László művészeti író, a Ludwig Múzeum főosztályvezetője Na, mi van ott benn? címmel értékelte. Szólt az emberi kapcsolatok lazulásáról, a befelé fordulásról, a közönyösségről és közömbösségről, az egyéni érdekek elsőbbségéről – szembeállítva ezeket a közösségi lét jellemzőivel: a szolidaritással, a másik emberhez való odafordulással, a felelősségvállalással. Majd kiemelte:
– Ennek a kiállításnak nem elsődleges, mégis fontos körülménye, hogy a kiállítói egy csoport tagjaiként vannak itt jelen. Mert nevezett Árvay Zolta, Bakos Tamás, Bodnár Imre, Huller Ágoston és Magyar József, akik önálló, autonóm művészek, időnként egy ernyő alá állnak, vagy mondhatjuk úgy is, ugyanabban a mezben futnak ki a pályára. E közös kiállítás emberi-művészi jelentősége éppen abban áll, hogy az egymás melletti tárgyak egy közösség együttgondolkodásának eredményei, melyek egy közösség értékei mentén születtek. Az 5KOR művészei éppen arra tesznek kísérletet: miként lehet a közösségi erőtérben a legszemélyesebbet megjeleníteni? Belső Hely-Szín – egy metafora, amely azt a teret is jelöli, ahol e kiállítás megszületett: a Kondor Béla Közösségi Házat, mely az öt művész számára alkotói otthon.
A megnyitó hangulatát az Eichinger-Szapudi Quartet játéka tette még bensőségesebbé.
A kiállítás szeptember 9-ig tekinthető meg.