Kanizsa József 60 éve költ

Írta:  T.L. 2018.09.27.

Kanizsa József író-költő-kritikust, a Krúdy-kör titkárát kettős jubileuma alkalmából köszöntötték, hiszen az 50. kötete is most jelent meg.

Hat évtizede ír, költ, benne van az irodalmi életben, és több mint három évtizede fogja össze az irodalom- és művészetbarátokat. Kanizsa József író-költő-kritikust, a Krúdy-kör titkárát kettős jubileuma alkalmából köszöntötték, hiszen az 50. kötete is most jelent meg.

P1500524

P1500527

Kőbányán él, de a szíve – hangoztatja – Pestszentlőrincért is dobog, szívesen jár a kerületünkbe. Szeptember 17-én 60 év az irodalomban címmel tartottak irodalmi estet Kanizsa József barátai a kőbányai KÖSZI Kő-caféban, hogy a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkárát a kerek évforduló alkalmából a vers és a zene nyelvén köszöntsék. Azért ezt a helyszínt választották, mert már negyedszázada kapnak itt rendszeres bemutatkozási lehetőséget a kör irodalom- és művészetbarátai.
A kőbányai kulturális központ, a KÖSZI igazgatója, Győrffy László az ünnepelt munkásságát méltatva kiemelte, hogy Kanizsa József milyen sokat tett és tesz a művészetek népszerűsítéséért.
– Kívánjuk, hogy még nagyon sokáig legyen köztünk és írjon az örömünkre – tette hozzá.
Németh Nyiba Sándor olimpikon, költő, zeneszerző zenével, a pestszentlőrinci Ujvári Ferenc pedig verssel köszöntötte a Krúdy-kör fáradhatatlan titkárát, aki ezután versválogatással tekintett vissza hosszú írói, költői pályájára.
– Göröngyös, de szép út volt – mondta az irodalommal eltelt hatvan évről, amely alatt most jelent meg ötvenedik kötete Rám szabott sors címmel.
Kanizsa József a 35 éves Krúdy-kört 32 éve vezeti titkárként. Erről az időszakról is beszélt:
– Harmincöt év egy irodalmi kör életében jelentős időszaknak számít, mert az ilyen hosszú megmaradás függ a vezetőség és a tagság szorgalmától, áldozatos munkájától, a mecénásoktól, valamint a hálás közönségtől. Úgy látszik, nálunk ez mind együtt van, s reméljük, hogy még nagyon sokáig együtt is lesz. Köszönet nektek és köszönet a támogatóknak – az ünnepelt itt megemlítette a XVIII. kerületi Zila Kávéházat is, amely hosszú évek óta ad otthont a társaság rendezvényeinek, mint legutóbb is, szeptember 20-án. Arra a kérdésre, hogy miért szereti Pestszentlőrincet, a következőket válaszolta:
– Mert mindig szeretettel fogadnak bennünket a Zilában, több tagunk is ebben a kerületben él, és nem utolsósorban azért, mert Krúdy Gyula is szívesen járt ide például lőgyakorlatra.