Petíció a kerületi lakosok érdekében

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.09.28.

Tárgyalásokat kezdeményeztek a zajcsökkentésért.

 

Békésen, minden fél számára elfogadható módon szeretné rendezni Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Kőbánya önkormányzata azt a vitás ügyet, amely a légiforgalmi irányításban augusztus 16-án életbe lépett változások nyomán keletkezett. A repülőtér környékén erőteljesen megnövekedett zajhatások miatt szeptember 27-én a két kerület vezetői petíciót nyújtottak át a HungaroControl Zrt. vezetőségének, amelyben a kialakult helyzet rendezése érdekében tárgyalásra szólították fel a céget.
peticio1

A petíció átadásának előzményeihez tartozik, hogy egy új európai uniós direktíva alapján a HungaroControl Zrt. ezen a nyáron a repülőgépek felszállási eljárásának megváltoztatásáról döntött. A hír hallatán a XVIII. kerületi önkormányzat vezetői azonnali tárgyalásokat kezdeményeztek a légi forgalmat irányító cég vezetőivel, amelyeket követően augusztus közepén egy észszerűnek tűnő megállapodás született. Mindez azonban az elmúlt hetek tapasztalatai alapján nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
Ughy Attila és D. Kovács Róbert polgármester, valamint Dömötör István XVIII. kerületi alpolgármester – aki egyben az érintett terület képviselője is – és Radványi Gábor X. kerületi alpolgármester ezért szeptember 27-én petíciót adott át a légi forgalmat irányító cég vezetőinek.


Van olyan megoldás


Ughy Attila a petíció átnyújtását követő tájékoztatón elmondta: a problémát abban látja, hogy augusztus 16-án megváltozott a repülőgépek le- és felszállásakor az eljárásrend a Liszt Ferenc repülőtér 1-es kifutópályáján, s ezzel mind Kőbánya, mind a XVIII. kerület jelentős részén a korábbiaknál sokkal nagyobb zajterhelés keletkezik. Érzékeltetésképpen a polgármester hozzátette, hogy nemcsak a zajszintben észlelhető változás, hanem olyan rezgésszám-növekedés is tapasztalható – elsősorban a felszállások következtében – az érintett területen, hogy a kredencen és a vitrinben összekoccannak a poharak.

A XVIII. kerületi önkormányzat petíciója a HungaroControl Zrt. vezetőségéhez


Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának vezetősége a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér forgalmát érintő új műszeres szabvány indulási eljárások vonatkozásában arra kérte a HungaroControl Zrt-t, hogy egyoldalúan ne vezessen be olyan eljárásokat, amelyek a repülőgépek le- és felszállásával kapcsolatos műveleteiben a lakosságot zajkeltésével, illetve károsanyag-kibocsátásával kapcsolatosan hátrányosan érintik.
Ughy Attila polgármester és Dömötör István alpolgármester, a területrész képviselője tárgyalásokat kezdeményezett a HungaroControl Zrt. vezetőségével annak érdekében, hogy a 2018. augusztus 16-án hatályba lépő új eljárási protokoll kedvezően érintse a kerület lakosságát.
A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. 2018. augusztus 16-án bevezetett új eljárási protokollja azonban a tárgyalásokon elhangzottak ellenére hátrányosan érinti a kerület lakosságát, amely állapot – a több mint tíz évvel ezelőtti időszakra emlékeztetve – a kerület vezetősége számára is elfogadhatatlan.
Jelen petíció megfogalmazásával nyomatékosan arra kérjük a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezetőségét, hogy haladéktalanul kezdjék meg a környező települések és kerületek vezetőivel az elmaradt egyeztető tárgyalásokat az új, mindenki számára elfogadható eljárási rend bevezetéséről, valamint az új eljárási rend kidolgozásáig haladéktalanul állítsák vissza az augusztus 16-a előtti eljárási protokollt, biztosítva ezzel az érintett lakosság nyugalmát.

Budapest, 2018. szeptember 27.


Ughy Attila polgármester, Dömötör István alpolgármeser


– Augusztus 16-ig volt egy olyan közmegegyezéses állapot, amikor a településrészek és a repülőforgalom együtt tudott élni. A célunk az, hogy visszaálljon az eredeti állapot. Tudjuk, hogy biztonsági megfontolásokból vezette be az új repülési eljárásrendet a HungaroControl, és mi sem szeretnénk, hogy csökkenjen a biztonság, de hiszünk benne, hogy van olyan megoldás, amelyik mindenki számára elfogadható eredményt hoz – hangsúlyozta a polgármester.


999 aláírás


Ughy Attila hozzátette, hogy szeretnék, ha megnyugodhatnának az itt élők, akik között olyanok is vannak, akiknek a családja csaknem száz éve vásárolt itt telket, korábban, mint amikor a repülőtérről akár csak terv is született volna. Kiemelte, hogy a kerület vezetői nem szeretnék, ha az érintettek élethelyzete olyan mértékben romlana, hogy el kellene menniük, vagy az ingatlanuk értéke annyira lecsökkenne, hogy erre már lehetőségük sem lenne.
A XVIII. kerület vezetői azért adták át a HungaroControl vezetőségének az összegyűlt 999 aláírást tartalmazó petíciót, hogy nyomatékot adjanak annak a szándékuknak, hogy visszaüljenek a tárgyalóasztalhoz, ahol szeretnék az augusztus 16. előtti állapotokat elérni.


Saját hiteles mérőeszköz


D. Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere szerint a X. kerületben is gyökeresen megváltozott a helyzet augusztusban. Olyan sűrűn lakott területek fölött vált intenzívvé a repülőforgalom, ahol korábban ez nem volt jellemző. Ilyen Óhegy és a mintegy húszezer lakost számláló Újhegy. Percenként süllyednek, illetve emelkednek a gépek, amelyek ellehetetlenítik az ott élők életkörülményeit, mert a nap szinte minden szakában rezgésterheléssel kell számolniuk. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház szintén a repülőgépek útvonalában van.

peticio2
– Korábban az önkormányzat egy évben jellemzően 10–15 panaszos levelet kapott a repülőgépek zajszennyezése miatt, míg most naponta több tucat levél érkezik, hogy tegyünk valamit a helyzet megváltozása érdekében. Önkormányzatunk képviselő-testülete az elmúlt héten tárgyalt erről, és több határozatot is hozott. Az egyik ilyen döntésünk szerint arra kérjük az illetékes minisztert, tegyen annak érdekében, hogy a légi forgalom szabályozása mindenki számára megnyugtató megoldás szerint rendeződjék. Ezen túlmenően önkormányzatunk saját mérőeszközeivel is igyekszik alátámasztani az igazát, ezért döntött olyan regisztrált, hitelesített mérőeszköz használatáról, amellyel igazolni tudjuk, hogy milyen változások következtek be, milyen súlyos terhelés éri kerületünk lakosait – tette hozzá a kőbányai polgármester.
Kérdésre válaszolva Ughy Attila elmondta, hogy a petíció átvételekor a HungaroControl vezetői késznek mutatkoztak a tárgyalásokra.