Idősek napi rendezvény sok zenével

Írta:  T.L. 2018.10.01.

A kerületi nyugdíjasai a Sportkastélyban ünnepeltek.

 

Egy biztos, az időskorúakat évente legalább egyszer „hivatalosan” ünnepeljük, méghozzá október 1-én, az Idősek Napján. Az idén már egy nappal korábban, szeptember utolsó hétvégéjén, vasárnap a Sportkastélyban gyűltek össze a kerület nyugdíjasai egy jó hangulatú délutánra.

A nézőtéren több százan várták a köszöntőkkel fűszerezett vidám programot, amelyben volt próza és zene könnyekkel, nevetésekkel, együtt éneklés a művészekkel – ki tudott ellenállni a nagy slágereknek? -, tombolával, oklevélosztással. A szépkorúakat, a megjelent politikusokat – köztük Kunhalmi Ágnest a kerület országgyűlési képviselőjét - az önkormányzat képviselőit - élén Ughy Attila polgármesterrel és Szarvas Attila alpolgármesterrel -, valamint a kerületi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület (NYÉVE) örökös elnökét, Kőfalvy Pált, először Freyberger László, a NYÉVE elnöke köszöntötte, majd a következőket mondta:

VAA 2496 copy

VAA 2542 copy

VAA 2568 copy


- Egyesületünk, mint a kerület legnagyobb nyugdíjasokkal foglalkozó civil szervezete, immár három évtizedre tekint vissza, célja az itt élő nyugdíjasok összefogása. Évente általában három nagy kerületi szintű rendezvényünk van, tavasszal a nőnapi, ősszel az Idősek Napja, télen a karácsonyi meghitt ünnepségünk, amit évről évre a Kondor Béla Közösségi házban tartunk meg telt házakkal. Idén bővült ünnepeink száma, az édesanyákról is megemlékeztünk anyák napján, szintén a Kondorban, és olyan jól sikerült, hogy hagyományteremtő szándékkal ezentúl évente szeretnénk megrendezni. Mind a négy nagyobb rendezvényünket az önkormányzat anyagilag támogatta, támogatja, de tagságunk is komoly segítséget nyújt, amiért köszönet. Célunk továbbá, hogy a NYÉVE-név vonzó legyen még több kerületi nyugdíjas számára, akiket továbbra is várunk soraink közé. A mi kis csapatunk, évről évre igyekszik olyan programokat összeállítani kiemelt rendezvényeinken, hogy mindenki jól érezze magát, reméljük így lesz most is, amihez jó szórakozást kívánok.

Jubileum és megemlékezés


A két népszerű előadót, Szóka Júliát és Berentei Pétert jól ismerik a kerületi nyugdíjasok, hiszen már többször léptek fel rendezvényeiken. Idén ők is ünnepeltek a Sportkastélyban, mert az énekesnő éppen 30, az énekes 35 éve van a pályán, Berentei Péter most el is hozta 88 éves édesanyját és neki is énekelt. Megható pillanat volt, amikor felcsendült a Mama mondj még egy mesét című gyönyörű szám, majd Aradszky Lászlóra emlékezett, aki tavaly ilyenkor, halála előtt néhány nappal, még utoljára elénekelte pestszentlőrinci-pestszentimrei közönségének a Nemcsak a húsz éveseké a világ nagy slágerét.


Mielőtt felcsendült volna a zene, Ughy Attila polgármester köszöntötte a szépkorúakat, kiemelve, hogy a kerület nyugdíjasait megbecsülik, „mert kötelességük a múlt képviselőit támogatni”, például az idős rászorulókat élelmiszercsomagokkal. Többek között azt is mondta, hogy példamutató a kerületben a generációk közötti kapcsolat, amit tovább kell erősíteni, a városrész vezetése és a szépkorúak közösen már igen sok jó ötletet valósítottak meg. Ezután Ughy Attila arról beszélt, hogy idős korban is érdemes agyunkat tornáztatni, például a Nyugdíjas Akadémián való részvétellel:
-Büszkén mondhatom, hogy itt van a főváros legnagyobb Nyugdíjas Akadémiája, amelyre már nyolcszázan jelentkeztek, ami igen szép szám – tette hozzá. – Sok olyan izgalmas téma hangzik ezen el, amely eligazítja a részt vevőket a világ minél jobb megismerésében, a sorok mögötti látásban, gondolkodásban. Arra buzdítom önöket, hogy minél többen jelentkezzenek az akadémiára, hiszen igen hasznos időtöltést jelent. S arra kérem a fiatalabb korosztályt, hogy minél több időt töltsenek az idősebb családtagjaikkal, akiktől sokat tanulhatnak. Jó szórakozást kívánok a mai délutánon.
Erre nem kellett sokat várni, mert az oklevelek kiosztása után – a 10-20-25 éves NYÉVE tagok kapták -, versek hangzottak el, majd felcsendült a zene, Szóka Júlia operettprimadonna operetteken kívül nótákkal énekeltette meg lelkes közönségét, míg Berentei Péter világslágerekkel, de az Éneklő Szakácsok elnevezésű trió is vidámságot, derűt hozott a derűskorúkra.