Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálat szépkorúaknak

Írta:  2014.07.09.
Július első három hetében, szombaton, három helyszínen: a Pestszentlőrinci, a Havanna-lakótelepen működő és a Pestszentimrei Termelői Piacon, szerdánként pedig csak a szentlőrinci piacon tartanak ingyenes egészségügyi szűrést az önkormányzat szervezésében, a hatvan év felettieknek, reggel héttől déli tizenkét óráig.
– Minden érintettnek küldtünk meghívó levelet – mondja Holové Zsolt, a humánszolgáltatási iroda vezetője. – A levelet nem kell magával hoznia senkinek, természetesen nem küldik haza azt, aki még nem töltötte be a hatvanat.

A vérnyomás-, vércukor-, koleszterin-, testzsír-, testsúlymérés mellett kis tájékoztató füzetet adnak minden jelenlévőnek. Címe Életmódi tanácsok időseknek, különös tekintettel a nyári időszakban. A kiadványban olvasható, miként táplálkozzunk kánikulában, hogyan védjük bőrünket, szemünket a perzselő napsugaraktól.

Szűrővizsgálatok a kerületben

Pestszentlőrinci Piac
A szűrések időpontja: 2014. július 2. szerda, 5. szombat; 9. szerda, 12.szombat;16. szerda és 19. szombat.
Ideje:7-12 óráig.
Címe: Pestszentlőrinci Piac
Szűrővizsgálatok: vércukor-, vérnyomás-, koleszterin- és testsúlymérés, valamint BMI meghatározás.

Havanna- lakótelepen működő piac
A szűrések időpontja: 2014. július 5.,12., és 19. szombat
Ideje: 7-12 óra között.
Címe: Havanna- lakótelepen működő piac területe
Szűrővizsgálatok: vércukor-, vérnyomás-, koleszterin- és testsúlymérés, valamint BMI meghatározás.

Pestszentimrei Termelői Piac
A szűrések időpontja: 2014. július 5.,12., és 19. szombat
Ideje: 7-12 óra között.
Címe:Pestszentimrei Sportkastély mögötti szabadtér
Szűrővizsgálatok: vércukor-, vérnyomás-, koleszterin- és testsúlymérés, valamint BMI meghatározás.
 

– 2010-ben indítottuk a szépkorúakkal foglalkozó önkormányzati programunkat. Ennek egyik eleme az egészségügyi szűrés. Ilyen alkalmakkor lehetőséget biztosítunk számukra, hogy képet kapjanak egészségi állapotukról, továbbá kész beteg utat „adunk a kezükbe”, azaz vizsgálati eredmény mellé a javaslatot, melyik szakrendelésre menjenek – fogalmaz Ughy Attila polgármester.

Magas vérnyomás és testzsírérték

– Leggyakoribb a magas vérnyomás és testzsír érték – világosít fel Tomaidisz Szófia, a XVIII. kerületi Vöröskereszt vezetője, miközben éppen egy idős bácsi vérnyomását ellenőrzi a Termelői Piac szomszédságában felállított sátor alatt. – 140/64/69 – olvassa az értéket, majd a bácsihoz fordul: – Szed valamilyen gyógyszert?
– Igen – hangzik a válasz.
– És be is tetszett venni?
– Igen.
– A 140 kicsit magas. Lehet a melegtől, vagy izgult, hogy ideérjen – magyarázza Szófia, miközben lecsatolja az eszközt az idős úr karjáról. – Ez gyógyszer nélkül a 170-180-at ütné – mondja nekem.
A Vöröskereszt mellet, a Havannán a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet dolgozói, a szentlőrinci piacon pedig az Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Non-Profit Kiemelten Közhasznú Kft. munkatársai várják hatvan év felettieket.

Ép testben ép lélek

A testin kívül a mentális és lelki egészség egyensúlyban tartására is figyel az önkormányzat. A szűrés helyszínein regisztrálhatnak az idős emberek a Zsigmond Király Főiskola és az önkormányzat szervezésében, szeptemberben , az őszi szemeszterét kezdő nyugdíjas akadémiára.
– Egyéb programokkal is igyekszünk a kerületben élő hatvan év felettiek életét megkönnyíteni. Ilyen például a nyugdíjas akadémia, ahol új közösségbe kerülhetnek, a közös feladatok megoldásán keresztül barátságok kötődhetnek, s nem utolsó sorban segít nekik eligazodni a mind bonyolultabbnak tűnő világban – így a polgármester, miközben az egészségügyi szűrés másik helyszínére indul.