Ősztől használható az új csatorna

Írta:  2014.07.11.
Gyors ütemben készül az új szennyvízrendszer, a vezetékek fele, mintegy 45 kilométer csatorna már megépült.
 Gyors ütemben készül az új szennyvízrendszer, a vezetékek fele, mintegy 45 kilométer csatorna már megépült. Az elkészült szakaszok műszaki ellenőrzése jelenleg is folyik, s a szigorú kontroll biztosítja, hogy a rendszer hosszú időn át szolgálja problémamentesen az érintett kerületi lakosokat. A korszerű csatornára az üzembe helyezés után, várhatóan ősztől lehet csatlakozni, de egyre több szakaszon kezdhető el a telken belüli hálózat terveztetése. Cikkünkben a lakossági rákötésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

A szennyvízcsatornázás eredményeként Pestszentlőrincen és Pestszentimrén több mint 7000 család kapcsolódhat a fejlesztés során megépülő korszerű szennyvízhálózathoz. Az utcai gerincvezetékhez a háztartások – gravitációs bekötés esetén – a házi bekötőcsatornán keresztül tudnak csatlakozni, amelyet a kivitelező cég a beruházás keretében a telekhatáron belül számított egy méterre épít ki. Az ingatlant és a bekötőcsatornát összekötő házi szennyvízhálózat megterveztetése, engedélyeztetése és kiépítése viszont az érintett ingatlantulajdonosok feladata és költsége.

Megbízható tervezés és házi rákötés garanciával a Városgazdától

Az önkormányzat saját cége, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. megbízható és garanciális segítséget kínál a házi rákötések megtervezéséhez és kiépítéséhez.
A tervezés díja: 22 000 Ft + áfa (bruttó 27 940 Ft). A házi hálózat kiépítésének átlagos irányára: 7200 Ft + áfa/folyóméter (bruttó 9145 Ft), 2014. augusztus 31-ig akciósan 6500 Ft + áfa/folyóméter (bruttó 8255 Ft).
További információ, előzetes igénybejelentés a 06-30-549-6922-es telefonszámon.
Személyes ügyintézés, teljes körű tájékoztatás, szerződéskötés: 1181 Budapest, Baross utca 7.
 

A lakossági rákötés többlépcsős, összetett folyamat. Fontos, hogy akik a most folyó beruházás keretében csatlakoznak az új szennyvízrendszerre, alaposan tájékozódjanak a házi rákötés szabályairól, a kapcsolódó teendőkről.

A HÁZI RÁKÖTÉS LÉPÉSEI

1. A HÁZI HÁLÓZAT MEGTERVEZTETÉSE

Bár az érintett háztartások ősztől kapcsolódhatnak az új rendszerhez, a rákötéshez szükséges első lépés már most megtehető, vagyis a házi hálózat tervezését már több szakaszon meg lehet kezdeni. A tervezés feltétele az, hogy megépüljön az utcában a közcsatorna és az ingatlanhoz tartozó házi bekötővezeték, valamint elvégezzék azok műszaki vizsgálatát és az ún. geodéziai bemérést. Ezt követően állnak majd a szolgáltató Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) rendelkezésére azok a műszaki adatok – a bekötőcsatornák helye és mélysége –, amelyek ismeretében az ingatlantulajdonosok megkezdhetik a házi hálózat terveztetését. Arról, hogy mely szakaszokon történt meg az ellenőrzés, a http://www.fcsm.hu/ugyfelszolgalat/ugyintezes/budapest_teljes_koru_csatornazasa/ oldalon olvasható tájékoztatás.

Fontos tudni!

Az FCSM HASZNÁLATBAVÉTELI HOZZÁJÁRULÁSÁNAK kézhezvételét megelőzően nem szabad rácsatlakozni az új csatornára, mert ez károsíthatja az építés alatt álló rendszert. Kérjük, Ön se tegye!

Fontos, hogy a terveket kizárólag tervezői jogosultsággal rendelkező – a tervezői névjegyzékben szereplő, vízimérnök-tervezési (VZ-T), épületgépész-tervezői (G-T), illetve településrendezési víziközmű-tervezési (TV-T) – jogosultsággal rendelkező szakember készítheti el. A terveket ellenőrzésre és jóváhagyásra be kell nyújtani a csatornahálózat későbbi üzemeltetőjének, az FCSM-nek. (A terveken kívül további dokumentumok is szükségesek az ügyintézéshez, ezekről a www.fcsm.hu oldalon, illetve az FCSM ügyfélszolgálati elérhetőségein tájékozódhatnak.)

2. A HÁZI HÁLÓZAT ENGEDÉLYEZTETÉSE

Az FCSM megvizsgálja a házi hálózat kiépítésére beadott terveket. Az építésre vonatkozó engedély, azaz a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁS kiadásának előfeltétele, hogy az ingatlan előtt kiépített gerinccsatornát üzembe helyezzék. Ha ez megtörtént, és a benyújtott dokumentáció minden előírásnak megfelel, akkor állítja ki az FCSM az érintett lakosok részére a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁST, illetve adja át nekik a közszolgáltatási szerződés tervezetét.

3. A HÁZI HÁLÓZAT MEGÉPÍTÉSE

A szennyvízrendszer üzembe helyezése után, a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁS kézhezvételével építhető ki a házi hálózat – a tervek szerint ősztől.

4. A HÁZI HÁLÓZAT HASZNÁLATBA VÉTELE

A házi hálózat kiépítése még nem jelenti automatikusan azt, hogy már használható az új szennyvízcsatorna, ekkor még több fontos lépés van hátra. Ha a telken belüli munkák elkészültek, akkor a HASZNÁLATBAVÉTELI HOZZÁJÁRULÁS-KÉRELEM kitöltésével lehet megkérni az FCSM hozzájárulását a házi csatorna használatbavételéhez. Ennek feltétele az, hogy az érintett ingatlantulajdonos aláírja a KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉST, amelyet a kérelem beadásáig el kell küldenie az FCSM-nek.

Ha minden jogi és műszaki feltétel teljesül – azaz megtörtént az adott szakasz üzembe helyezése –, és minden szükséges nyomtatvány rendelkezésre áll, az FCSM kiadja a HASZNÁLATBAVÉTELI HOZZÁJÁRULÁST. Ennek kiadásával egy időben aláírják a KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉST, ami azt jelenti, hogy már használható az új csatorna.

A házi bekötés típusai

Az érintett háztartások – az ingatlan elhelyezkedésétől függően – gravitációs bekötéssel vagy házi átemelő segítségével csatlakozhatnak az új szennyvízrendszerhez.

Kérdezzen!

Amennyiben bármilyen kérdése, észrevétele van a XVIII. kerületi szennyvízcsatornázással kapcsolatban, forduljon bizalommal a BKISZ Projekt Ügyfélszolgálatához a 06-80-205-412-es zöldszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. A beruházásról további információ a www.bpcsatornazas.hu oldalon olvasható.
 

Gravitációs bekötés esetén a beruházás keretében a házi bekötőcsatornát a telekhatáron belül számított egy méterre építik ki. Az ingatlant és a bekötőcsatornát összekötő házi szennyvízhálózat megterveztetése és kiépítése már az ingatlantulajdonosok feladata és költsége
Házi átemelő segítségével csatlakozhatnak a csatornára azok az ingatlanok, amelyek az utcai gerincvezetéknél alacsonyabban fekszenek. Ebben az esetben a kivitelezés során egy átemelő szivattyút helyeznek el az ingatlanon belül, így a tulajdonosnak az ingatlanon található épület falsíkja és az átemelő közötti szakaszon kell gondoskodnia az összekötő vezeték kiépítéséről.


Körültekintően válasszanak szakembert!

A belső hálózat megtervezésével és kiépítésével csak megfelelő végzettséggel, jogosultsággal és tapasztalattal, kamarai tagsággal rendelkező szakembert szabad megbízni, aki garanciát vállal az elvégzett munkáért. Ha azt akarják, hogy hosszú távon megbízhatóan működő hálózatuk legyen, ne döntsenek kizárólag az ár alapján! Ha valaki nem elég körültekintően választ szakembert, még az is előfordulhat, hogy a rosszul megtervezett vagy megépített csatornát újra kell terveztetni és építtetni – saját költségére.

Ne használják engedély nélkül az új csatornát!

A megépült szennyvízelvezető hálózatra legkorábban akkor lehet csatlakozni, azaz a kiépített házi hálózatot akkor lehet használni, ha a megépült csatornaszakaszok üzembe helyezése megtörtént. Az új rendszer addig nem üzemel, az engedély nélkül bevezetett szennyvíz nem folyik el, tehát egy idő után – a csatorna megteltével – akár elöntést is okozhat. A pangó szennyvíz nemcsak büdös, de közegészségügyi veszélyforrás is. A még nem működő rendszerből a szennyvizet ezért mindenképpen ki kell szippantani, aminek költsége az érintett ingatlantulajdonost terhelheti. Az illegális rákötések emellett a kivitelezést is akadályozzák, hiszen az elkészült csatornaszakaszokból a munkaterületre folyhat a szennyvíz.