Bővült és megszépült a Lurkó-liget óvoda

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.10.11.

Október végére elkészül a kerület idei legnagyobb intézményi beruházása.

Ottjártunkkor az utolsó simításokat végezték a kivitelezők a Lurkó-liget óvoda épületén, amely amellett, hogy fontos helyiségekkel bővült, energetikailag és külső kinézetét tekintve is korszerűsödött, megújult és szép lett.
Magyarország kormánya, illetve az Országgyűlés úgy döntött, hogy 100 millió forint vissza nem térítendő összeggel támogatja Pestszentlőrinc-Pestszentimre oktatási-nevelési, gyermekjóléti és egészségügyi szakterületen tervezett infrastrukturális és kapacitásnövelő fejlesztéseit. E támogatás felhasználására az önkormányzat választása a Lurkó-liget óvodára esett, amely intézmény több okból is rászorult a fejlesztésre.
Az óvoda átalakítása és kapacitásának a bővítése többek között azért vált szükségessé, mert az utóbbi években már öt csoporttal működő intézményben érzékelhető volt a helyszűke. A két kis méretű fejlesztőszoba és a kicsi tornaterem a mai követelményeknek nem felelt meg. A beruházás fő célja tehát az volt, hogy az óvodai nevelést optimális létszámmal tudják megvalósítani és javítsák az épület falainak kedvezőtlen hőtechnikai adottságait.


Legszebb kertváros


Galgóczy Zoltántól, a köznevelési intézményekért felelős alpolgármestertől megtudtuk, hogy ebben az évben két nagy beruházása van az önkormányzatnak. Az egyik – mintegy 50 millió forint értékben – a Mocorgó óvodában valósult meg, ahol az elmúlt hetekben adták át az új tornaszobát, s a járulékos munkák keretében a folyosót és a tálalókonyhát is felújították.
– Az idei legnagyobb beruházás a Lurkó-liget óvoda felújítása és bővítése. Szent Imre-kertváros képviselőjeként külön öröm számomra, hogy sok fiatal házaspár költözik ide. Talán elfogult vagyok, de úgy vélem, elég, ha csak a Hargita térre és környékére gondolunk, hogy lássuk, a kerület legszebb kertvárosi övezete ez, ahol három óvoda működik, melyek közül kettő önkormányzati fenntartású – tette hozzá az alpolgármester.


Kormányzati pályázattal


A Lurkó-liget életében eljött az a pillanat, amikor több lett a gyermek, mint amennyit be tudott fogadni, ezért született 2016 végén önkormányzati döntés a bővítéséről. Az emeleti tornaszoba építésével és a felújítással, az energetikai, gépészeti beavatkozással együtt ez egy csaknem 150 milliós beruházás. Az összeg kétharmadát – 100 millió forintot – kormányzati pályázaton nyerte el a kerület, ami döntően Kucsák László akkori országgyűlési képviselő lobbitevékenységének volt köszönhető. Tavaly az önkormányzat hozzátette az önrészt, és idén megvalósulhatott a beruházás.

Lurkó1
A 166 négyzetméteres ráépítés egy plusz csoportszobának ad helyet, és az eddig lent működő tornaszoba tágasabb, modernebb kivitelben ugyancsak a fenti szinten kapott helyet. A régi tornaszoba helyén fejlesztő- és nevelőtestületi szobát alakítottak ki. A beruházás keretében kicserélték az elavult kazánt és nyílászárókat, valamint szigetelték és újrafestették az épület homlokzatát. Az emeleten kialakított helyiségek megközelítése érdekében új lépcsőház is készült.


Hat csoport lett


Az újonnan elkészült épületrészek jóvoltából az eddigi öt helyett hat csoport kap helyet az óvodában. Míg korábban csaknem harminc gyerekkel működtek a csoportok, most 24-25 fősek lesznek, ami már jobban megközelíti a pedagógiai szempontból ideális 20 fős létszámot.
Az október 30-i határidőre várhatóan elkészül a kivitelezés. Abban, hogy mindez viszonylag zökkenőmentesen folyik, nagy szerepe van Borbély Szilvia intézményvezetőnek és az óvodapedagógusoknak, akiket köszönet illet, mert rengeteget kellett egyeztetniük, folyamatosan tájékoztatva a szülőket a beruházás állapotáról, az óvoda nyári teljes bezárásáról – tudtuk meg az alpolgármestertől.


Magas színvonalon


Borbély Szilvia elmondta, hogy a Lurkó-liget óvoda 1972-ben épült. Történetéhez hozzátartozik, hogy 2010-ben már megvalósult itt egy bővítés, amikor a gondnoki lakást átalakították csoportszobává. Az ezt megelőző évtizedekben négy csoporttal működött az intézmény, majd az akkori átalakulást követően az elmúlt években már öttel.
Az óvoda fő profilja az egészséges életre nevelés, ezen belül is a mozgás. Mindezt a csoportszobák is tükrözik, ami azt jelenti, hogy mindegyikben található mászófal, bordásfal, amelyek persze az új szobában is ott lesznek. A bővítő beruházást követően 142 gyermek lesz a maximálisan felvehető létszám.