Játék és kultúra az ősfás parkban

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.10.15.

Másodszor volt szüreti vigasság a Kossuth téren.

Kedvezett az időjárás az október 13–14-i hétvégén a családoknak ahhoz, hogy kilátogassanak a Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata által szervezett idei utolsó nagy kerületi közösségi eseményre, a II. Szüreti Fesztiválra. Ennek jegyében a két nap alatt a felhőtlen kikapcsolódás érdekében rengeteg éredeklődő kereste fel a kerületi Kossuth teret.

szuret1

szuret3

szuret4


Számos fellépő izgalmas programjával invitálta a szervező önkormányzat ezen a hétvégén Pestszentlőrinc és Pestszentimre lakosait a II. Szüreti Fesztiváljára a Kossuth térre. A színpadon látható és hallható fellépők mellett ezúttal is dús gasztronómiai élmények, neves borászatok és pálinkaházak, valamint sörházak bő kínálata fogadta a közönséget.
A kerületben idén megtartott fesztiválokhoz hasonlóan most sem lehetett panasz a programkínálatra, amely a fiataloktól az idősekig, a könnyedebb műfajoktól az elmélyültebbekig mindenkinek kínált valami érdekeset. Miközben a színpadon egymást váltották az előadók, a Kossuth tér sétányain megközelíthető különböző pontokon más és más játékkal és kulturális eseménnyel találkozhattak a fesztiválra kilátogatók.


Szőlőprés és borok


Az érdeklődők kipróbálhatták a szürethez és a borkészítéshez hozzá tartozó szőlőpréselést, a gyerekeket pedig az ugrálóváron túl kisvasút, a Pesterzsébeti Lovasiskola pónilovai és egyéb játéklehetőségek várták. A felnőttek a rendőrség és a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat tevékenységével is megismerkedhettek.
Egy szüreti fesztivál alapja természetesen a finom borok kínálata, ám azok sem maradtak szomjan, akik a sört kedvelik, ők a kézműves sörök közül válogathattak. Mindezt perecek, édességek, lepények, kürtőskalácsok, valamint sonkák, kolbászok és hurkák kínálata tetézte.

Szabadtéri tárlat az Üllői út mentén


A Kossuth tér Üllői úti vonalában utcai tárlatként kiállított tablóknak történetük van. Az Üllői út által érintett három kerület, Ferencváros, Kispest és Pestszentlőrinc-Pestszentimre helytörténeti gyűjteményei, illetve múzeumai elsőként – májusban – a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény Ráday utcai épületében rendeztek a tablókból közös tárlatot.
Az Üllői út, ami összeköt című kiállítást akkor a három kerület polgármestere nyitotta meg. Ughy Attila a köszöntőjében elmondta, hogy legendás utak a világon mindenhol voltak és lesznek. Olyan utak, amelyek mellett nem lehet elmenni anélkül, hogy ne emlékeztetnének az irodalom és a művészetek értékes alkotásaira, alkotóira.
– Nekünk is van egy 16 kilométer hosszú legendás utunk, az Üllői út, amely nélkül nem képzelhető el sem Kispest, sem Pestszentlőrinc és természetesen Ferencváros sem. Az Üllői út a főváros leghosszabb sugárútja, amely verőér, szimbóluma a városi élet burjánzásának, fellendülésének – hangsúlyozta akkor a polgármester.
A kiállítás megnyitóján az is elhangzott, hogy már a középkorban is ez a sugárút kötötte össze a Pesttől délkeletre elhelyezkedő településeket. A város egyik legfontosabb útvonala a belső területekről a szentlőrinci, majd a vecsési vámot elhagyva Szolnok, tágabb értelemben pedig az Alföld felé vezetett, ezért kezdetben szolnoki országútként is emlegették.
Budapestet, Kispestet és Pestszentlőrincet 1900-tól köti össze az Üllői úti villamosvonal, vágányai azóta is a páros oldal mellett haladnak a két utóbbi településen. A hatvanas évek végére az Üllői út lényegében telítődött, s a helyzet megoldása érdekében a hetvenes évek elején kezdődött meg a metró építése. A kiállítás tablói a főbb csomópontok alapján felosztva mutatják be az Üllői utat, amelynek pestszentlőrinci szakaszáról is láthatók érdekességek.

A Kossuth téri tablókiállítás október végén a polgármesteri hivatal Üllői úti épületének I. emeletére költözik, ahol az ügyfélszolgálatra érkezők is megtekinthetik az év végéig.

 


A szervezők igyekeztek elnyerni a kerületi közönség tetszését a meghívott előadók kiválasztásakor. Ennek megfelelően a már megszokott és közkedvelt helyi fellépők mellett széles körben ismert előadókat is meghívtak. Ennek jegyében a szombat esti műsorban először Szűcs Judit műsorát láthatta a közönség, majd Keresztes Ildikó koncertjén érezhették magukat jól a kerületiek. A vasárnap este inkább a fiataloké volt, amikor is a különböző zenei és tánccsoportok mellett a Children of Distance koncertje volt a fő program.


Bortermelő hagyományok


A szombati fesztiváli események legtöbb érdeklődőt vonzó műsorszámát kétségtelenül Szűcs Judit és Keresztes Ildikó adta. A két előadó fellépése között a fesztivál ötletgazdája, Galgóczy Zoltán köszöntötte a közönséget. Az alpolgármester lapunknak is elmondta, hogy a kerületnek vannak szőlő- és bortermelő hagyományai Krepuska Géza szőlőnemesítő és szőlőtermelő, orvos és egyetemi professzor révén, aki országos hírű szőlészetet hozott itt létre, s akinek a mai Gilice tér mellett is voltak szőlői. A sörfesztivál sikerét követően ezért adta magát, hogy a szőlőtermelő hagyományokkal rendelkező kerület szüreti fesztivált is rendezzen. Miután a tavalyi esemény jól sikerült, nem volt kérdés, hogy újra lesz, hiszen az ehhez hasonló fesztiváloknak nem csupán a minőségi borfogyasztás népszerűsítése a célja, hanem a közösség erősítése is. Ezek a gasztrokulturális rendezvények hozzájárulnak ahhoz, hogy kerületünk még élhetőbb és szerethetőbb legyen.Bár ezen a hétvégén a szombat is munkanap volt, már délben is sokan felkeresték a fesztivál helyszínét. Az első programok egyikeként a kutyabemutató a négylábúak erejét és védelmi felkészültségét volt hivatott megmutatni, míg a kutyaszépségverseny több kategóriában a küllemüket.


Bokréta és Kenderkóc


A fesztivál hangulatát a néptáncosok alapozták meg, akik a műsorukat követően rögtönzött táncház keretében ténylegesen megmozgatták a zene ritmusára a lábuk mozgatásával addig csak helyben válaszoló közönséget. Szarvas Attila alpolgármester iskolaigazgató-helyettesként is érintett volt a táncosok fellépésével kapcsolatban, hiszen – mint elmondta – a két téblábos csoport magját a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola diákjai adták, akik a hozzájuk más iskolákból csatlakozó gyerekekhez hasonlóan a Tébláb együtteseinek ígéretes utánpótlását jelentik.

szuret5

szuret6


A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójától, Gorácz Józseftől megtudtuk: a Bokréta csoport nagyobbjai Bököny faluból származó táncokat adtak elő, s ezt a koreográfiát egy Kecskeméten megrendezendő versenyre is elviszik. A Kenderkóc csoporthoz tartozó kisebbek rábaközi táncot mutattak be népi játékkal, őket pedig újra a nagyobbak követtek erdélyi ritmusokkal és tánccal.


Költészet és utcai tárlat


A kétnapos eseménysorozat további részében többek között bohóc is szórakoztatta a gyerekeket, valamint vetélkedőn vehettek részt a kisebbek és a nagyobbak egyaránt. Felléptek a Dohnányi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola és a Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, a PixieDance Tánciskola növendékei és a Mint a pinty nevű gyermekzenekar.
A színpadon pergő programokon túl további kulturális csemegékkel is találkozhatott a figyelmes érdeklődő a szüreti fesztiválon. Az egyik ilyen a Kossuth tér sarkán található Pavilongalériában Szécsi Margit emlékkiállítása volt, ahonnan a rövid feladatlapot jól kitöltők a költőnő egyik verseskötetével gazdagabban távozhattak. A másik érdekesség az Üllői út vonalában, az első világháborús emlékmű előtt felállított utcai tárlat volt a kerületeket összekötő Üllői út történetéről (lásd a keretes írásunkat).