Gazdálkodjunk együtt!

Írta:  2014.07.18.
Augusztusban nyílik Pestszentlőrinc-Pestszentimre első közösségi kertje a Lakatos-lakótelepen. Az érdeklődők már körbejárhatták a parcellákat.
Az első hazai közösségi kert ötlete 2009-ben merült fel Budapesten, s azóta fővárosszerte egyre nagyobb teret követel magának a kertészkedő mozgalom. Számtalan helyen fogtak már össze a legkülönfélébb háttérrel rendelkező emberek, hogy közösségi termelésbe kezdjenek. A gazdálkodás örömén túl ezek a kertek hozzájárulnak a városi környezet javításához is, és összetartó, gondoskodó közösségeket hoznak létre.

A közösségi kertek használaton kívüli vagy elhanyagolt városi területen épülnek, s azokat magánemberek csoportja önkéntes alapon veszi művelésbe. Ezeken a helyeken szakértői segítséggel termelhetnek zöldségeket, fűszernövényeket, gyümölcsöket vagy virágokat a szabadidős gazdálkodók. A terményeket nem eladásra, hanem javarészt saját fogyasztásra állítják elő, a részbeni önellátás révén csökkentve az élelmiszerek beszerzésére fordított összeget.

A Zöldövezet Program

A Fővárosi Önkormányzat által tavaly májusban meghirdetett, a városi közterületek megújítását célzó Tér-Köz pályázatban is a közösségi kertek kialakítása az egyik ajánlott program. Ennek, illetve a kerületi önkormányzat támogatásának köszönhetően hozza létre az Agora Lokálpatrióta Egyesület az első ilyen kertet a Lakatos-lakótelepen. Az egyesület célja az, hogy olyan egészséges szabadidős tevékenységre adjanak lehetőséget az itt élőknek, amelynek segítségével a közösségi érzésen túl a természet csodáit is megtapasztalhatják.

Míg a kert tervei készültek, az érdeklődők előadásokon vehettek részt, amelyeket a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának neves oktatói tartottak. Ezeken az előadásokon megtudhatták, mik termelhetők egy közösségi kertben, hogyan működik az a gyakorlatban, és milyen szabályokat kell betartani a kerthasználat során.

Parcellányi birtokok

A közösségi kertet a Lakatos úti Eötvös Loránd Általános Iskola mögött, a volt kézilabdapálya helyén alakították ki. A 1412 négyzetméteres elkerített területen összesen 35 darab 10 négyzetméteres parcellát alakítottak ki, amelyeket sorsolással osztotanak ki a jelentkezők között. A kerten belül helyet kap még egy közös fűszernövénykert, pihenő- és barkácshely is, a locsolás pedig két kerti csapból oldható meg. A parcellák bérleti díját még nem határozta meg az egyesület, de várhatóan havonta pár száz forintba kerül majd. A közösségi kertet több kerületi cég is támogatja, például eszközökkel, palántákkal, vetőmaggal.
A jelentkezők alig várják, hogy belevethessék magukat a kertészkedésbe. Van, aki kisgyermekkel, családdal, van, aki a barátaival vág neki a feladatnak.