Kié a legszebb konyhakert?

Írta:  2014.07.24.
Legyen zöldséges kert Magyarország minden balkonján, udvarán és kertjében! - ezzel a céllal hirdették meg a Magyarország legszebb konyhakertje programot. A versenyhez idén kerületünk is csatlakozott.
  Sokan emlékeznek még vidéki rokonaik ház körüli veteményesére, ahol szinte bármilyen zöldség megtermett. A kertes házakban elöl virágoskert, hátul pedig konyhakert kapott helyett.
A települések ezen arculata azonban az évek során megváltozott. Az elmúlt évtizedekben „kiment a divatból” az otthoni kertészkedés. A családok a zöldség- és gyümölcsigényüket a gyorsan elérhető, sokszor kétes eredetű import árukkal fedezik.
Ezen kíván változtatni a Magyarország legszebb konyhakertje program, amelyet három éve Kovács Szilvia, Karcag alpolgármester, ötletgazda kezdeményezett.
A hagyományos népi kertkultúra felélesztésére meghirdetett programhoz hét kategóriában lehetett csatlakozni, így az erkélyen kialakított, az 50 négyzetméter alatti, illetve feletti alapterületű, valamint zöldséges, gyümölcsös zártkert, vegyes zártkert, és közösségi kert megművelésével. A megmérettetésre nemcsak magánszemély nevezhetett be, hanem óvoda, iskola, vagy egyéb csoport is, mindenki, aki kertet művel.
Az elvárások között szerepel egyebek mellett, hogy a pályázó a kertben minimum öt különböző konyhakerti növényt termesszen, a kert rendezett környezetben helyezkedjen el, valamint a megtermelt zöldségek, gyümölcsök minősége megfelelő legyen. A megművelt terület legyen ötletesen kialakított, szép, gondozott, gyommentes és egyben hasznos. 
A kerületünkben tizenöten neveztek be a versenyre – mondta Forgács Edit, környezetvédelmi ügyintéző.
– Az első helyszíni szemle július elején már lezajlott. Gyönyörű kerteket láttunk, amit külön kiemelnék, az, hogy a kerttulajdonosok szinte kivétel nélkül biogazdálkodást folytatnak. Az értékelés az augusztusi bejárással folytatódik. A kategóriák győztesei versenyre kelhetnek majd Magyarország legszebb konyhakertje országos címért.
A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű verseny a Vidékfejlesztési Minisztérium  kiemelt országos programjaként  az otthoni kertgazdálkodást hivatott népszerűsíteni a lakosság körében.