Táblák a zaj és a por ellen

Írta:  Puskás Attila 2018.10.31.

Csak a célforgalmat engedélyező behajtani tilos táblák segítik a forgalom csökkentését az Alacskai út és a Kerékvágás utca közötti kerületrész földútjain.

Csak a célforgalmat engedélyező behajtani tilos táblák segítik a forgalom csökkentését az Alacskai út és a Kerékvágás utca közötti kerületrész földútjain, jelentően csökkentve a levegő porszennyezettségét.

Dámsa József önkormányzati képviselő elmondta, hogy a táblák kihelyezését a nyár végén megindult csatornázási munkálatok miatt a földutakon megnövekedett autóforgalom tette szükségessé.

IMG 20181010 153113

- Az Almáskert Alacskai út és Kerékvágás utca közti területe között élők 2010-ig hiába igényelték a terület csatornázását, nem kaptak pozitív választ. Ezzel összefüggésben a közművesítésig az itteni utcákat nem lehetett leaszfaltozni. Miután az európai uniós csatornafejlesztésének sem képezhette részét a terület, ezért a főváros hirdetett csatornázási programot BKISZ II néven, ami a főváros több kerületét érintette. A programban való részvétel feltétele volt az utcánkénti kellő számú jelentkező és a vízmérő órával való ellátottság. Magamra vállalva ezek begyűjtését sokszor olyan ingatlanok tulajdonosaitól is sikerült a támogatást begyűjteni, ahol sem épület sem házszám nem volt fellelhető. Egyöntetű volt a támogatottság, de sokan kételkedtek a megvalósulásban. Nyár végén megkezdődtek a munkálatok. Az Alacskai út lezárása miatt a forgalom a földutakra terelődött, hiába folytak ott is munkálatok és voltak kint a zsákutca táblák. A komoly porszennyezés miatt sürgős egyeztetés történt a BKK-val, a Városgazda Zrt-vel és a helyi rendőrkapitánysággal. Ezt követően helyezték ki az új táblákat.

A behajtani tilos szabály betartását a rendőrkapitányság időszakosan ellenőrzi, a Városgazda pedig vállalta, hogy rendszeresen locsolja az utcákat.

- Noha a forgalom így sem szűnt meg teljesen, de valamivel elviselhetőbbé vált a helyzet, és évtizedek után végre kézzel foghatóan megindult az Almáskert ezen részének a fejlődése – tette hozzá Dámsa József, aki továbbra is várja a lakossági észrevételeket személyesen, telefonon vagy a facebook Ganz Napló csoportjában.