„Szia Márton, megyünk utánad”

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.11.09.

Hagyománykövető menet Szent Márton nyomában.

Lámpással a kezükben gyerekek és felnőttek ezrei követték november 7-én a Szent Mártont jelképező lovast Pestszentimrén, ahol a menet végén a szokásoknak megfelelően máglyát is gyújtottak.
A bornak Márton a bírája – tartja a mondás, utalva ezzel arra, hogy ekkorra forr ki annyira az újbor, amikorra már el kell dőlnie, hogy milyen minőségű lett. A gyerekeket azonban ez kevéssé foglalkoztatja, ők inkább azzal törődnek, hogy micsoda látványosságokat és érdekességeket rejt magában egy olyan Márton-napi menet, mint amilyet november 7-én Pestszentimrén, 8-án pedig Pestszentlőrincen tartottak.


Biztatták a gyerekek


Idén is két menetet szervezett a XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata. Az egyiket november 7-én Imrén, míg másnap Lőrincen. Az esemény fővédnöke Galgóczy Zoltán alpolgármester, védnöke pedig Szarvas Attila alpolgármester volt.

VAA 1425 copy

VAA 1446 copy

VAA 1493 copy


Hozz lampiont és kövesd te is Szent Mártont! – hirdették a plakátok, s ennek megfelelően még eddig nem tapasztalt létszámban vettek részt az első nap eseményein az imreiek. A Táncsics Német Nemzetiségi Általános Iskolától induló felvonulásra több ezren jöttek el, megtöltve így a Szélső utcát, amely ezúttal se elég szélesnek, se elegendően hosszúnak nem bizonyult ahhoz, hogy a menet ne töltse be egészen.
Idén sem maradhatott el a menet elejéről a fehér lovon ülő fiatal „harcos”, akit már a felvonulás előtt ezzel a köszöntéssel biztattak a gyerekek: – Szia Márton, megyünk utánad. A gyerekek egyébként is a menet leghálásabb közönségének bizonyultak, szinte mindegyikük kezében ott volt a maga készítette, vagy máshonnan beszerzett lámpás.


Ott kellett lenni


Volt, aki a plüss elefántját hozta magával, mert libája nem volt, de ez mindegy is, mert nem a külsőségek számítottak, hanem a részvétel volt a legfontosabb. Ahogy annak a csúnyán köhögő kisgyereknek is, aki aznap talán iskolába nem ment, de ezt a lámpás és máglyagyújtós eseményt nem hagyhatta ki. Gyakorlott szülők ezen az estén a világító sarkú, vagy a teljesen fénylő talpú edzőcipőt adták a gyermekükre, így nem kellett tartani attól, hogy a tömegben elszakadnak valahogy egymástól.
A menet végül a Szélső utca és a Hunyadi utca kereszteződésénél felállított sátraknál, a máglyagyújtó helynél kötött ki, ahol forró tea és zsíroskenyér várta a felvonulókat. Előtte azonban kiosztották az ebből az alkalomból indított rajzpályázat győzteseinek a jutalmakat, majd az esemény fővédnöke szólt néhány szót több ezres hallgatóságához, a gyerekekhez és szüleikhez.


Példaképnek tartjuk


Galgóczy Zoltán köszöntőjében Szent Márton történetét elevenítette fel, aki Pannoniában született, a mai Szombathely területén a IV. század elején. Márton római katonaként kezdte pályafutását, megkeresztelkedése után Krisztus szolgájaként pedig Nyugat-Európában térített, majd visszatért a mai Magyarország területére, ahol ugyancsak az evangéliumot, a szeretetet hirdette – mondta az alpolgármester, majd hozzátette:
– Nem csak a lelkiismeretesség, hanem a jószívűség, és legfőképpen a szelídség, az alázatosság azok a tulajdonságok, amiért mi is példaképnek tartjuk Szent Mártont. Püspökké választásának története is erről tanúskodik, amikor az egész város lakossága őt kereste, mert elbújt egy olyan helyre, ahol ludak voltak, s az ő gágogásuk árulta el jelenlétét. Nem azért tette ezt, mert el kívánt menekülni a feladatok elől, hanem úgy érezte, méltatlan erre a posztra. Mégis közfelkiáltással választották meg, s haláláig látta el a püspöki hivatalt – hangsúlyozta köszöntőjében az esemény fővédnöke.
Galgóczy Zoltán egyben köszönetet mondott a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, Lelkes Gáborné elnökhelyettesnek és Sunkel Dirk elnöknek, valamint Svélecz Editnek, a Táncsics iskola igazgatónőjének, illetve mindenkinek, aki az esemény szervezésénben részt vett, hiszen népszerű volt ez a menet a korábbi években is, de ennyien még soha nem jöttek el.