Egy nagy család

Írta:  Gönczöl András 2018.11.15.

Tizenhetedik alkalommal ünnepelték az Imréket.

Terített asztalokkal, szem-szájnak tetsző falatokkal fogadta Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata az Imre névre keresztelt imrei férfiakat a Pestszentimrei Közösségi Házban november 9-én.

imrek1

imrek2

imrek3

Az ünnepeltek tiszteletére kisebb nyomozásba kezdtünk: vajon honnan is ered az Imre név? Ennek során gyakran találkoztunk „Az Imre név jelentése tisztázatlan” megjegyzéssel. Ennél a pontnál akár kedvünket is veszthettük volna, ám nem adtuk fel a keresést. Imre barátainkra bízzuk, gazdálkodjanak a nekik legjobban tetsző eredettel és jelentéssel. Gót, török, illetve ősi germán eredetre bukkantunk, és a következő jelentéseket szedtük csokorba: szorgalmas, munkás, uralkodó, híres, hatalmas.

 

Pajzánság Mátyás korából


Az ünnepi rendezvényt rögtön sebességbe tették, a mikrofon már nem ácsorgott gazdátlanul, kedves szavak töltötték meg a színháztermet.
– Különlegesen hálás dolog az Imre-napi rendezvényen a házigazda szerepében üdvözölni a vendégeinket – mondta Ódor Katalin intézményvezető. – Körülnézve meggyőződtem, hogy nincs a teremben fiatalkorú, így nyugodt lelkiismerettel jelenthetem be a Mátyás király korához köthető színpadi produkciót, vásári komédiát. Az erősen pajzán töltetű zenés előadás a Szamárságok testamentuma címet viseli, s előadói a Kacsóh Pongrác Színház művészei. Ehhez és a további közös ünnepléshez kívánok jó szórakozást!
Hol kuncogás, hol hangos nevetés kísérte a valóban pajzán darabot, és miután az asztaltársaságok jól kibeszélték a látottakat, Lévai István Zoltán alpolgármester lépett a mikrofon elé, persze némi mosoly kíséretében, hiszen őt sem hagyták hidegen a látottak.

 

Időkorlátok nélkül kibeszélni


– Igen komoly hagyománya van ennek a névnapi köszöntésnek, immár tizenhetedik alkalommal koccintunk közösen az imrei Imrék egészségére. Érzem az ünnepség sajátos intim atmoszféráját, olyan ez, mint egy családi összejövetel. Külön kiemelném Vida Imrét, akit egyedüliként köszönthetünk tizenhetedik alkalommal. És ha már családot említettem, a civil szervezetek, az Együtt Pestszentimréért Egyesület, a nagycsaládosok egyesülete, a Vasvári Pál Polgári Egyesület, a Dr. Széky Endre Társaság és a Papp László Egyesület sakkozóinak képviselőit is örömmel üdvözlöm a családunkban. Jólesik asztaltól asztalig járni, a dolgainkat időkorlátok nélkül kibeszélni, ugyanis a hétköznapi rohanó életforma nem mindig enged meg ilyen lazaságot.
A háttérből pezsgős dugók pukkanása hallatszott, azaz megérkezett az alkalomhoz illő köszöntő ital. Az ajándékcsomagok átadását követően alpolgármesteri vezetéssel mindenki mindenkivel koccintott, s mindenkinek mindenkihez volt egy-két jó mondata.
Mit is mondhatnánk zárszóként: ilyenek a hangulatos családi összejövetelek.