Tomory Lajos Múzeum a Herrich-Kiss villában

Írta:  Temesi László 2018.11.16.

Egy történelmi épület megújulása és átalakulása.

Hosszú évek lassú pusztulása után a Herrich­­–Kiss villa megújulva nyílt meg november 14-én immár múzeumként, hiszen ideköltözött a Tomory Lajos Múzeum, amelynek törzsanyagát ezentúl Látványraktárban mutatják meg, és az épületben felavatták a kerület egykori lakója, Kondor Béla festő, grafikus, költő emlékszobáját is. A kiállítások november-decemberben csütörtökön, pénteken és szombaton lesznek látogathatóak.

herrich1

herrich2

herrich3

A megnyitó ünnepségre – a napsütéses időnek is köszönhetően –, megtelt az egykori villa kertje érdeklődőkkel, művészetrajongókkal, szakértőkkel és természetesen a kerület prominens személyeivel, vezetőivel.

herrich4

herrich5

-2018 a múzeum életében fontos mérföldkő, március 19-től önálló intézménnyé vált – ezekkel a szavakkal köszöntötte a megjelenteket Heilauf Zsuzsanna múzeumvezető, majd megköszönte az épület felújításához nyújtott jelentős segítséget, többek között, Ughy Attila polgármesternek, Galgóczy Zoltán alpolgármesternek, Kucsák László volt országgyűlési képviselőnek, Kardos Gábor volt kerületi képviselőnek és Kassai Hajnalnak, az EMMI múzeumi főosztály vezetőjének, valamint az építőknek, majd felkérte Jankovits Verát a kerület főépítészét megnyitó beszédének megtartására, aki a következőket mondta:

-Fontos állomáshoz érkeztünk, a Tomory Múzeum új otthonra lelt. Ez az épület azon kevés patinás kerületi épületek közé tartozik, ami még visszaállítható eredeti állapotába. A 2000-es évek elején már komoly felújításra várt, de csak 2011-től beszélhetünk érdemi munkáról. Nagy örömünkre ez a védett épület most új funkciót nyert, befogadja a helytörténetet és Kondor Béla munkáit. Reméljük, ez ösztönzőleg hat további kiállításokra, rendezvényekre.

Folytatódik a felújítás

Az új főépület, a főváros védettségű Herrich-Kiss villa a kerület egyik legidősebb épülete. Helyben az egyetlen olyan önkormányzati tulajdonú és használatú, nagy történeti értékkel bíró védett épület, amelyet az önkormányzat úgy újít meg, hogy a háború előtti állapotot teljesen visszaállítja és a megújítás során ehhez hangolják a közel 5000 négyzetméteres kertet is. Tartalomhoz a forma: az épület a kerület egyetlen muzeális közgyűjteménye, a Tomory Lajos Múzeum otthonává válik, amely fontos feladatának tartja a villa történetének feltárását és bemutatását, a kapcsolódó kulturális örökség megőrzését, közzétételét. Az elmúlt években rendszeresen szerveztek a készülőfélben lévő villában épületlátogatásokat, kerti programokat. 2017 májustól, a kert jelentős részének tereprendezése után, több mint 1000 diák és felnőtt látogatója volt.

 

Örömteli nap ez…

Ezután Kassai Hajnal, az EMMI múzeumi főosztály vezetője beszélt:

-Örömteli nap ez a múzeumbarátoknak és a kerületi lakosoknak - mondta. - Kétszeres öröm, mert megújult ez a nagy múltú épület és kertje, valamint méltó helyre került Kondor Béla munkássága. A Kubinyi Ágostonról elnevezett program segítsége is hozzá járult, hogy ma átadhatjuk a megszépült villát, amely remélhetőleg nem csupán kiállításoknak ad majd helyet, hanem közösség teremtő programoknak is.

Még van egy lakó

A kerületi önkormányzat több fázisban, saját erőből fogott neki a felújításnak

A villában még egy olyan bérlakás maradt, amelynek lakóját eddig nem sikerült elköltöztetni, ha a cserelakás megfelelő állapotba kerül, s akkor a közeljövőben ez a gond is elhárul...

 

A beszédeket követően Kassai Hajnal és Galgóczy Zoltán alpolgármester vágta át a szalagot és adta át hivatalosan az épületet, amelyet az érdeklődők most már belülről is megtekinthetnek.

-Felemelő és ünnepi pillanat, hogy egy történelmi épületben állhatunk – mondta Galgóczy Zoltán. – Még nem értünk a munka végéhez, ami 2011-ben kezdődött. Mi itt a kerületben büszkék vagyunk rendkívül gazdag és színes kulturális életünkre és arra, hogy egy jelentős új színtérrel gyarapodtunk. Nekünk ez a Szépművészeti Múzeumunk, kicsi, de a mienk.

Marosvölgyi Gábor művészettörténész pedig a megnyitó ünnepség zárásaként méltatta Kondor Béla életművét, Mohai Gábor előadóművész gyönyörű Kondor-versek előadásával tisztelgett a festő, költő előtt, akinek testvére, Kondor Mária is jelen volt.