A legendák és mondák nyomán

Írta:  Fülep Erzsébet 2018.11.22.

Sikeresen pályázott kerületünkből az Ady Endre Általános Iskola is a „Határtalanul!” programra. Az intézmény hetedikes diákjai az idén Erdélyben jártak.

 

A Határtalanul! című pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdetett meg.
A program célja az, hogy a szomszédos országok magyarlakta területeire irányuló tanulmányutak révén az anyaország diákjai megismerjék a határon túli magyarság életét, kultúráját, mindennapjait.
A folyamatos pályázat segítségével minden tanévben az éppen 7. osztályos gyerekeknek nyílhat lehetőségük az utazásra.

5 foto
Az ötnapos program az Ady Endre Általános Iskola tanulóinak alkalmat adott arra, hogy ismerkedjenek Erdély történelmi, irodalmi, természeti látnivalóival, emlékeivel.
A diákok először Aradra látogattak el, ahol koszorút helyeztek el a tizenhárom vértanú emlékművénél, majd Marossillyén megtekintették Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházát. Megjárták a Kőmíves Kelemenné székely népballadából ismert Déva várát, majd a Szent Ferenc Alapítvány kolostorát keresték fel, ahol betekintést nyerhettek az ott élő gyermekek mindennapjaiba.
A diákok másnap bebarangolták a vajdahunyadi vár minden zegzugát, s a várlátogatást követően Szászföld felé vették az irányt. Nagyszeben nevezetességeiben gyönyörködtek, és átkeltek a Hazugok hídján. (A mai híd helyén régen egy fahíd állt, amelyet a környéken áruló kofák füllentéseinek, nagyotmondásainak köszönhetően nevezték el a Hazugok hídjának. Szerk.)
A következő állomás Segesvár volt, megnézték a Világörökség részeként számontartott óvárost, felkeresték Vlad Tepes havasalföldi fejedelem szülőházát, akit sokan csak „Karóbahúzó Vlad” néven ismernek, az amerikai filmipar pedig Drakula grófként emleget. A gyerek megcsodálták a 64 méter magas Óratornyot, ezt követően felsétáltak a diáklépcsőn…
Az aznapi program zárásaként Fehéregyházán elhelyezték az iskola koszorúját a Petőfi-emlékműnél.
A harmadik napon az Ady Endre Általános Iskola diákjai megszemlélték a Zetelaki gátat, majd meglátogatták Gyergyószentmiklóson a Fogarassy Mihály Általános Iskola tanulóit, akik nagy szeretettel fogadták őket.
Ezt követően Güdüctelepre (Hargita megye) utaztak el, ahol helyi lekvárt, kolbászt, ordát, szalonnát, sajtot és házi kenyeret kóstolhattak.
Kirándulást tettek a Békás-szoroshoz, a Gyilkos-tóhoz, majd visszatértek a székelyszentléleki szállásukra.
Másnap Farkaslakán megkoszorúzták Tamási Áron emlékművét, Korondon pedig Józsa János fazekasmester műhelyébe látogattak el. Lementek a tordai sóbányába, és túrát tettek a Tordai-hasadékba.
Az estét Tordatúron töltötték a helyi katolikus plébánia vendégházában.

Határtalanul! összetartozás


A kirándulások célja a magyarságtudat elmélyítése, az összetartozás érzésének megtapasztalása, a diákok ismereteinek bővítése, a természeti értékek felfedezése, tisztelete, megóvása és az erre való ösztönzés.

 


A következő napon Kolozsváron ellátogattak Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülőházához. Ezután a fiatalok Nagyvárad felé folytatták útjukat, közben megálltak Körösfőn, kerületünk testvérvárosában, és eljutottak a Király-hágóra is.
Nagyváradon városnézés keretében felkerestek számos történelmi és irodalmi, így Ady Endréhez is köthető emlékhelyet, majd koszorút helyeztek el a nagyváradi római katolikus székesegyház előtt található Szent László szobor talapzatára.
Az öt nap gyorsan eltelt, a gyerekek felejthetetlen élményekkel gazdagodva tértek haza a kirándulásról.