Önkormányzatunk 20 millió forintot adott

Írta:  Temesi László 2018.11.26.

Jahn Ferenc Kórház: bővült a műszer- és eszközpark.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet ellátási területéhez tartozó Csepel, Pesterzsébet, Pestszentlőrinc és Pestszentimre, valamint Soroksár önkormányzatának példa értékű összefogásával új műszerek, orvosi és ápolási eszközök beszerzése valósult meg 71 millió forint értékben. A beruházással a Kardiológiai Osztályon és a Sürgősségi Betegellátó Osztályon tovább javul a betegellátás színvonala és biztonsága. Az átadási ünnepséget - melyen a polgármesterek kívül megjelent Németh Szilárd államtitkár is -, november 22-én tartották meg.

A Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályát az év elején bővítették és korszerűsítették kormányzati támogatásból. A modernizált és megnövelt sürgősségi osztályon az egyre növekvő betegforgalom kiszolgálása miatt elengedhetetlenné vált az eszközpark további fejlesztése. A Kardiológiai Osztály ellátási területéhez csaknem fél millióan tartoznak. A folyamatos és biztonságos szívgyógyászati ellátás érdekében az ultrahang diagnosztika fejlesztése, új, speciális vizsgálati lehetőségek megteremtése vált indokolttá.

JahnFerencújműszer

JahnFpolgm

-Nagy büszkeség a számomra – kezdte beszédét az átadó ünnepségen dr. Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója -, hogy új örömteli hírrel szolgálhatok a sajtón keresztül a körzetünkbe tartozó lakosságnak. Az elmúlt négy évben a kormányzati, az uniós és az önkormányzati támogatásoknak köszönhetően új fejlődési szakaszba léptünk, és ezzel Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kórháza vagyunk. Az utóbbi években olyan műszereket tudtunk beszerezni, amelyek révén több szakmában is a legjobb, legkorszerűbb ellátást tudjuk biztosítani, de ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani, szükségszerű az eszközpark további fejlesztése. Mai ünnepségünkön örömmel számolhatunk be arról, hogy Németh Szilárd képviselő úr kezdeményezésére a négy önkormányzat példaértékű összefogásának köszönhetően új műszerek, orvosi és ápolási eszközök beszerzése valósult meg mintegy hetven millió forint értékben, köszönet érte.

Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere is azt emelte ki beszédében, hogy négy önkormányzat összefogásával könnyebb ilyen létfontosságú drága műszereket beszerezni, amelyekkel jelentősen javul a sürgősségi ellátás és rövidül a várakozási idő.

-Az elmúlt hat-nyolc évben óriási ugrást, minőségi javulást ért el az intézmény, s ezzel a fővárosi kórházak élvonalába került – mondta. – Ha ez így folytatódik tovább, újabb előre lépéssel bekerülhetünk az első három legjobb kórházak közé, hiszen az orvosi, ápolói szakmai háttér is adott hozzá. Mi az első hívó szóra jöttünk segíteni, a továbbiakban is így teszünk, ha szükség van a támogatásunkra, ami most húsz millió forint értékű volt.

Ezt követően Németh Szilárd államtitkár szólt arról, hogy mennyire megérintette ez az összefogás és az, hogy nem politikai akció tanúi lehetünk, hanem az emberek iránti felelősség vállalásnak.

-Ha az Egészséges Budapest program milliárdjai rendelkezésünkre állnak majd, további csodákra leszünk képesek itt is a fejlesztések terén, és akkor valóban az első három kórház közé kerül az intézmény a fővárosban. Szerencsére, innen a kiváló orvosok nem mentek el és reméljük, nem is mennek külföldre – tette hozzá.

Végezetül, dr. Lippai József osztályvezető főorvos mutatta meg a sajtó munkatársainak a most beszerzett modern műszereket, amelyekről annyit jegyzett meg, hogy az egészségügyben olyan gyors a technikai fejlődés, hogy nincs megállás, előbb-utóbb további berendezések beszerzésére lesz megint szükség, s ebben, nagy örömre, az önkormányzatok is partnerek.