Dobozoljunk!

Írta:  Róth Ferenc 2018.11.29.

 

Kilencedik cipősdoboz-akció Pestszentimrén.

A kerületben lakók jó eséllyel már akkor tudják a folytatást, amikor kimondjuk a szót – cipősdoboz… Igen, az idén is lesz cipősdoboz-akció, amikor a Békéssy Sándor Egyesület, karöltve a pestszentimrei baptista felekezettel, szebbé, jobbá teszi a rászoruló gyermekek karácsonyát.

cipo1

cipo2

Kilenc éve szervezi meg a Békéssy Sándor Baptista Értelmiségi Egyesület az Imreiek az imreiekért karácsonyi cipősdoboz-akciót, hogy ajándékkal lepje meg a 14 évesnél nem idősebb, Pestszentimrén élő, nehéz szociális helyzetű gyermekeket. Háló Gyulát, az esemény főszervezőjét, a helyi baptista közösség lelkészét kérdeztük.
– Évről évre nő az ajándékkel teli dobozok száma, minden évben több az érdeklődő, így elmondható, hogy sikertörténetté vált, amit kitaláltak.
– Már tavaly is több mint száz cipősdobozt adhattunk át ajándékokkal megtöltve, karácsonyi koncert keretében. A Pestszentimrén élő embereknek mondhattunk köszönetet a három-négyezer forintos értéket képviselő meglepetésekért.

 

Jobb adni…


– Szűk tíz év alatt az ötlettől a kerületi elismertségig jutottak. Mi az oka ennek az évről évre nagyobb lelkesedésnek?
– Tudjuk jól, Isten nagy ajándékozó, mindannyian sokat köszönhetünk neki. Most lehetőség nyílik arra, hogy mi is továbbadjunk valamit abból a szeretetből, amit tőle és másoktól kaptunk. Nekünk lassacskán nem is kell mást tenni, mint hogy bátorítsunk mindenkit, kapcsolódjon be az ajándékozás körforgásába. Jézus mondta: Nagyobb boldogság adni, mint kapni. Merjék kipróbálni az ajándékozás boldogságát.

Az ajándékokat december 9-ig lehet eljuttatni a Nemes utca 25. alatt lévő Margaréta virágboltba, s azokat december 11-én ünnepség keretében adják át a gyerekeknek a baptista imaházban.


– Kiknek szánják az ajándékokat?
– Erre a kérdésre egyre többen tudják a választ. Nulla és 14 év közötti, Pestszentimrén élő fiatalokat lepünk meg.

 

Mindent várnak, de…


– Minden évben aktuális a kérdés: mi kerüljön a dobozokba?
– Játékok, kisautók, labdák, babák, plüssállatok, tollak, ceruzák, számológépek, zsírkréta, kifestők, jegyzettömbök, fogkefe, fogkrém, szappan, fésű, cukorka, nyalóka, rágógumi, napszemüveg, pólótrikók, játékszerek, hajgumik, képeskönyvek. Kedves, személyes lehet egy képeslap is, néhány üdvözlő sorral, jókívánsággal. Közelebb kerülhet ezáltal egymáshoz ajándékozó és megajándékozott. Az érték ne legyen több három-négyezer forintnál.
– Mi az, amit nem szívesen látnak a dobozokban?
– A megajándékozottak miatt mondom, nem magunk miatt: ne küldjenek agyonhasznált játékot, ruhát, könyvet, agresszivitásra késztető játékokat és képeket, konzervet, romlandó ételeket, gyümölcsöt, folyékony dolgokat, mint amilyen a sampon vagy a testápoló. Ne küldjenek gyógyszereket, alkoholos italokat, és persze az ajándék ne legyen erotikus jellegű.

 

Ragasztás nélkül


– Hogyan csomagolják be a küldeményt?
– Azt kérjük, hogy egy jó állapotban lévő cipősdoboz tetejét és alját külön-külön vonják be színes csomagolópapírral, s ezt követően töltsék meg azt az ajándékokkal. Fontos, hogy az ajándékcsomagot ne ragasszák le. A dobozban egy cédulára, jól láthatóan írják fel, hogy kinek szánják. Például így: „fiú 12” vagy „lány 8”. Ezeket a csomagokat mi nevesítjük, s úgy adjuk át.