Őszi faültetések kerületszerte

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.11.29.

1772 fával gyarapodik idén Pestszentlőrinc-Pestszentimre.

A beteg fák pótlása és a kerület zöldebbé tétele érdekében Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata igyekszik minden évben több száz új fa elültetéséről gondoskodni. Idén az év végéig összesen 1772 új fát ültetnek el a kerületben a Fővárosi Önkormányzat által telepített fákkal együtt, ami számottevő növekedés az elmúlt évhez képest.

DSC08463 copy

Október végén és november elején az időjárás még különösen alkalmas volt arra, hogy teljes gőzzel folyjanak a kerületi önkormányzat és a Fővárosi Önkormányzat faültetései. Ennek megfelelően az idei évre tervezett faültetések jelentős része erre az időszakra jutott.


Fák több forrásból


Az önkormányzat környezetvédelmi csoportjának vezetője, Kirrné Feicht Ágnes úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a szokásosnál is több kiültetett fa egy része az Ültess fát kerületünknek! akciónak köszönhető, egy másik része a Fővárosi Önkormányzat Tízezer új fát Budapestre! programjának. Ezen túlmenően a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. parkosításai és ültetései során is szaporodnak a fák Pestszentlőrincen és Pestszentimrén.
A csoportvezető azt is elmondta, hogy a kerületi önkormányzat által finanszírozott faültetést lakók és intézmények egyaránt igényelhetik az ingatlanuk környékére. Általában üresen álló fahelyekre vagy kivágott öreg fák helyére kértek a pályázók fákat. A kerületi önkormányzat akciója keretében a fákat a Városgazda Zrt. kertészei ültetik el, majd a növényeket a kérelmező lakók gondozzák.

Idei XVIII. kerületi faültetések


1. Az önkormányzat Ültess fát kerületünknek! pályázatára ebben az évben tavasszal 103, ősszel 107 pályázat érkezett. Ennek keretében tavasszal 266, ősszel 600 fát ültetett a kerület, mintegy 42,8 millió forint értékben.
2. Parképítés keretében összesen 156 fát ültettek el a Gödör téren, a Brenner-parkban, a Haladás és a Balassa utca sarkán, valamint a Kossuth téren.
3. A jubiláló Virágos Magyarország környezetszépítő versenyhez kapcsolódó faültetés keretében a Kossuth téren egy gyertyánfát ültettek.
4. A Fővárosi Önkormányzat Tízezer új fát Budapestre! programjában tavasszal 237 fát telepített a Főkert Zrt. az Üllői útra, a Nefelejcs és a Királyhágó utcába. Ősszel összesen 406 fát ültettek ki a Ráday Gedeon utcába, a Darányi utcába, a Lakatos útra, a Nefelejcs utcába, a Gyömrői útra, a Bartha Lajos utcába és az Üllői útra.
5. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. tavasszal és ősszel további mintegy száz fát ültetett el a kerületben.

 


A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Tízezer új fát Budapestre! program keretében a Főkert Nonprofit Zrt. idén 643 fát ültetett a XVIII. kerületi főutak mentén. Erre egyrészt azért volt szükség, mert nagyon sok elöregedett, korhadt fa és üres fahely volt az utak környezetében, másrészt a pormegkötés és az oxigéntermelés érdekében.
– Elsősorban tehát ökológiai, balesetmegelőzési szempontok vezetik a szakembereket, de a városképet is rontanák a beteg fák, a foghíjak – mondta Kirrné Feicht Ágnes.


Kerületi ültetések


Az önkormányzat a házak előtti utcafront zöldebbé tételére minden évben pályázatot ír ki facsemeték ültetésére. A pályázónak nem kell mást tennie, mint kitölteni és beküldeni az adatlapot, amely az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáiban és a környezetvédelmi csoport munkatársainál szerezhető be, illetve letölthető az internetről. Az Ültess fát kerületünknek! akcióban csak lombhullató díszfára lehet pályázni. A lehetséges fafajok meghatározásakor figyelembe kell venni az utca szélességét, a meglévő közművezetéket, a telepítendő fák lombkoronaméretét, magasságát.


Fővárosi telepítés


A Tízezer új fát Budapestre! program keretében 2019-ig a Főkert 8000 fa elültetését tervezte Budapesten, ám ezt a számot már az idei év végéig meghaladják 8238 fa elültetésével.
A projekt indulását 2016-ban jelentette be Tarlós István főpolgármester. A program megálmodója Persányi Miklós, a Liget-projekt kert- és tájépítészeti beruházásaiért felelős kormánybiztosa volt.


Húsz kerület 62 utcája


Az elmúlt években a belvárosban egész fasorok újultak meg teljes hosszukban, de a külső kerületekben is sok fát ültettek a program keretében. Több mint félszáz juharfa került a Hungária körút X. kerületi szakaszára és 70 facsemete a zuglói Nagy Lajos király útjára. A IV. kerületi Fóti útra 77 gömbakácot ültetett ki a társaság, valamint összesen 50 gömbkőrist a Kőbányai út VIII. és X. kerületi szakaszára. Ezenfelül a Gyömrői út és a Ferihegyi gyorsforgalmi út is gazdagabb lett több száz fával.