Dicsőség az Eötvösnek, büszkeség a kerületnek

Írta:  2014.08.20.
Gombás Andrásra, az Eötvös Loránd Általános iskola diákjára nemcsak az iskolája, hanem a XVIII. kerület is büszke lehet.
Gombás Andrásra, az Eötvös Loránd Általános iskola diákjára nemcsak az iskolája, hanem a XVIII. kerület is büszke lehet, mert a fiú sokoldalúságát bizonyítva nagyszerű eredményeket ért el a 2013/2014-es tanévben különféle tanulmányi versenyeken.

Gombás András az Eötvös iskola 7. osztályos tanulójaként több kerületi, fővárosi és országos versenyen ért el rangos helyezést. A kerületi prózamondó és a Teleki Pál Országos Földrajz-Földtan Versenyen 3., a kerületi angol nyelvi versenyen 1. helyezett lett.
A gyerekek az általános iskola 7. osztályától tanulják a kémiát, s András már ebben a tanévben nekivágott a Hevesy György Országos Kémiaversenynek, amelynek megnyerte a kerületi, majd a fővárosi fordulóját. Ezután meghívást kapott Egerbe, az országos döntőbe, ahol az ország harminc, kémiából legügyesebb 7. osztályos tanulójával mérhette össze a tudását. A háromnapos versenynek írásbeli, szóbeli és laborgyakorlati része is volt. Összesítve a pontszámokat, az országos döntőn 2. helyezést ért el a fiú.
Erre a megmérettetésre Sáfrány Ilona, az Eötvös iskola kémiatanára készítette fel Andrást, aki hosszú heteken át napestig tanulta a kémiát, ami kísérletekből, írásbeli feladatok megoldásából és szóbeli felkészülésből állt.
– Megdolgoztam a sikerért, amihez persze szerencse és tudás is kellett – fogalmazott a diák. – Sokan úgy gondolják, hogy azért mennek nekem ilyen „könnyen” a dolgok, mert így születtem… De ez nem így van, mert egy-egy verseny mögött nagyon sok munka van.
Annak ellenére, hogy András mindig kitűnő tanuló volt, nemcsak a tanulás érdekli őt, hanem sok más dolog is. A tanulmányi versenyek mellett így került be a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 8. csoportjába, s így kezdett el gitározni és iskolarádiózni is.