Minden évben egyre többen

Írta:  Róth Ferenc 2018.12.09.

Hetedszer rendezte meg az önkormányzat az Egyházi Kerekasztalt.

Nevezetes napon, Mikulás napján, december 6-án immáron hetedik alkalommal rendezte meg az önkormányzat a Kossuth téri Tündérkert étteremben az Egyházi Kerekasztal elnevezésű rendezvényét, amelyen évről-évre több felekezet képviselteti magát.

VAA 7427 copy

VAA 7430 copy

VAA 7407 copy

Igaz, az Egyházi Kerekasztal elnevezést kapta az életre hívásakor az esemény, de akkora kerek asztal, amely mellett ennyi egyházi személyiségnek, atyának, lelkésznek, önkormányzati vendégnek jutna hely, kis túlzással nem is létezik. Az „őskorban” talán még elférhettek volna, de az utóbbi években a kiváló házigazda Tündérkert étterem is csúcsra van járatva azon a napon, amikor az egyházak képviselőit látja vendégül az önkormányzat vezetése. Írhatnánk, a teljes vezetése, mert Ughy Attila polgármester is, Lévai István Zoltán, Galgóczy Zoltán, Dömötör István, Szarvas Attila alpolgármester is ott volt az étteremben, képviselve az őket megválasztó kerületi polgárokat. Az egyházfik pedig természetesen a híveik nevében foglaltak helyet a fehér asztalok mellett.


Eddig is, ezután is


A kerekasztal képzeletbeli szalagját, mint minden évben, Ughy Attila polgármester vágta át, amikor üdvözlő beszédében köszöntötte a vendégeket.
-Közös ügyeinket is képviseljük, amikor együttműködik az egyházakkal az önkormányzat, mert mindkettő érinti és eléri a Pestszentlőrincen és Pestszentimrén élő embereket. Nem is lehet más az elgondolásunk, mint hogy közös gondolkodással jussunk el minél többekhez. Természetesen azt kérjük a felekezetektől, hogy valamennyi jöjjön el, keressen fel bennünket, s megígérhetem: amiben csak tudunk, mellettük állunk a jövőben is.


Asztaloknál…


Természetesen köszöntötte az Egyházi Kerekasztal vendégeit Szarvas Attila alpolgármester is, aki elmondta, hogy a Reformáció Éve keretében megrendezett kerületi programok bebizonyították, kiváló az együttműködés, ami köszönhető annak is, hogy „az önkormányzat a lehető legnyíltabban közelít bármelyik felekezet kérése felé.”
Az egyházi ügyekért is felelős alpolgármester zárásként azt hangsúlyozta: „Köszönöm, hogy ilyen sokan eljöttek erre az ünnepi ebédre és beszélgetésre. Bízom benne, hogy jövőre is ilyen sokan elfogadják a meghívásunkat, mert velük vasárnaponként az Úr asztalánál találkozunk.”


Renoválás, javítás


Természetesen szó esett azokról a renoválásokról, javításokról, munkálatokról, amelyeket önkormányzati támogatással valósítottak meg a felekezetek.
Így többek között a Szent László plébániatemplom renoválásáról, az Agapé Gyülekezet tetőszerkezetén végzett munkálatokról, a baptista egyház templombelsőjének a megújításáról, vagy éppen a Kossuth téri református templom belső terének javításáról.
Felvetődik, aztán gyorsan meg is válaszolható a kérdés: vajon miért ilyen közeli az egyházak, a felekezetek és a kerület vezetésének a kapcsolata?
Talán azért, mert mindketten az itt élők boldogulásáért tesznek, nap-nap után.