Ez volt az év – Közélet

Írta:  Városkép 2019.01.06.

A kerületi közélet 2018-as eseményeit tekintjük át összeállításunkban.

Folytatódnak a kerületi fejlesztések – adta hírül január 23-án megjelent interjújában Kucsák László országgyűlési képviselő. A beruházások elsősorban az oktatást és az egészségügyet érintették.

A Vackor óvoda járt jól azzal, hogy a kerület február elején csatlakozott az eCentral elnevezésű uniós programhoz, amelynek célja a közintézmények hatékony energiafelhasználása. A kísérleti jellegű energetikai terv tanulsággal szolgálhat a további hasonló projektekhez.

Öt új gépkocsival gazdagodott február elején a kerületi rendőrkapitányság. A járművek a körzeti megbízottak munkáját segítik.

Bővült a Kossuth tér a megújítását célzó második ütemben, amely februárban kezdődött meg. A bővítésre a tér felületének átalakításával nyílt lehetőség. Az új városközpont tehát szebb és nagyobb is lett a projektnek köszönhetően.

Folytatódott a Lakatostelep mellett kialakított Brenner János-pihenőpark fejlesztése márciusban. Az Erőmű-tó környéke korábban elhanyagolt terület volt, az önkormányzat több lépcsőben alakította azt pihenőparkká az itt élők örömére.

Több játszóteret újítottak fel 2018 folyamán a kerületben. Március 20-án a Vándor Sándor utcai park megújulásáról számolt be a Városkép, s a tavasz folyamán átadták az ugyancsak felújított Pöstyén téri, Hargita téri, Gyékény téri, Alacskai úti és Tímea téri játszóteret is.

A repülőtér környezetének fejlesztéséről tanácskoztak márciusban az erre a célra létrehozott klaszter képviselői. A szerveződés az Interreg elnevezésű uniós program több projektjéhez csatlakozva szerzett tapasztalatokat ezen a területen.

Húszezer csomagot osztott szét húsvét előtt az önkormányzat. Az élelmiszerrel elsősorban a hatvan felettiek ünnepéhez kívánt hozzájárulni a kerület.

Az április 8-i választások eredményeként Kunhalmi Ágnes lett Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője.

Az erdőgondnokság beváltotta a hozzá fűzött reményeket – erről Dömötör István alpolgármester beszélt április elején a Városképnek. A pesti oldalon a XVIII. kerület az egyik legnagyobb erdőfelülettel rendelkező városrész. A politikus elmondta, ezért is nagyon fontos ezek tisztán és rendben tartása.

Fedett szabadtéri átjáróval gazdagodott április közepén a Vörösmarty iskola. Az új létesítmény lehetővé teszi, hogy a diákok és a tanárok rossz időben is gond nélkül jussanak át a főépületből az úgynevezett kisépületbe.

Ingyen strandbelépőt kaptak a bizonyítvány mellé a tanév végén a kerületi diákok. A hírt májusban, a Bókay-kerti gyermeknapi fesztiválon jelentette be Ughy Attila polgármester.

A Lurkó-liget óvoda bővítéséről döntött az önkormányzat. A hírt június közepén jelentette be Galgóczy Zoltán alpolgármester és Kucsák László. A férőhelyek számának növelésére azért volt szükség, mert Szent Imre-kertvárosba egyre több család és fiatal pár költözik.

A járdák 80 százaléka kapott új burkolatot a 2018 júniusáig eltelt hat évben a Lakatos úti lakótelepen és környékén – jelentette be Kádár Tibor, a körzet képviselője, aki beszámolt arról is, hogy hamarosan kutyafuttató is létesül itt.

Két nagy beruházásról tárgyalt május 29-i ülésén a képviselő-testület: az egyik a Deák Ferenc „Bamba” Sportcentrumon belül a Lőrinci Sportcsarnok teljes felújítása, a másik a pestszentimrei Vasút utcára tervezett parkolósor. A Budapest Airport Aréna néven megújuló csarnok átépítése a Budapest Airport Zrt. tao-támogatásának köszönhető, a parkolósort pedig a területen társasházat építő ingatlanberuházó anyagi hozzájárulásával tudja kialakítani az önkormányzat.

Egynyári virágokat osztottak a Bókay-kertben júniusban. A növényeket az önkormányzat Szebb, virágosabb kerületünkért pályázatán indulók kaphatták. Az akcióban évről évre többen vesznek részt, idén 1400-an vették át a virágokat.

A Havanna-hetivásár területének felújításáról döntött június 19-i ülésén a képviselő-testület. A rendkívül népszerű hetipiac számára modern, higiénikus és jól megközelíthető vásárteret alakít ki az önkormányzat.

Lezárult a Bókay-gödör megújításának első üteme júniusban. A Bókaytelep népszerű játszóterén a kitöredezett futballpálya helyén műanyag borítású multifunkciós sportpályát alakítottak ki. Őszre a lakossági kéréseknek megfelelően a kapuk mögötti palánkot hálóra cserélték, így kevesebb zaj terheli a környezetet.

Ingyenes füzetcsomagok osztását jelentette be augusztus közepén az önkormányzat. Az ajándékot a kerületi tanévkezdő iskolások kapták. Ez volt az ötödik alkalom, hogy a kerület ily módon járult hozzá a tanévkezdéshez.

Folytatódott a Balassa és a Haladás utca sarkán húzódó közterület fejlesztése augusztus–szeptember fordulóján. A piac melletti terület helyére olyan közösségi tér kialakítását tervezi az önkormányzat, amely rendezvényeknek is helyet adhat.

VAA 7889 copy

Új rendőrkapitány, Jánosik István ezredes került a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság élére. A megbízott kapitányságvezető szeptember 13-án a képviselő-testület előtt is bemutatkozott.

Megnyílt a fedett jégpálya a régi piactéren november végén. A létesítmény 2011 óta szolgálja a téli hónapokban a kerületiek aktív kikapcsolódását.