Tíz kamerával bővül a kerületi térfigyelő hálózat

Írta:  2014.09.03.
Összesen tíz új kamerával bővül Pestszentlőrinc-Pestszentimre térfigyelő rendszere.
Összesen tíz új kamerával bővül Pestszentlőrinc-Pestszentimre térfigyelő rendszere. A kamerák közül hetet telepítenek az Alacskai lakótelepre és hármat a Lakatos-lakótelepre. Ez utóbbi helyen a régiekkel együtt szintén hét kamera ügyel majd a közbiztonságra.

A térfigyelő kamerahálózatot saját anyagi forrásból szélesíti a XVIII. kerületi önkormányzat, amely kiemelt feladatként kezeli a közbiztonsági rendszer folyamatos fejlesztését. A bővített térfigyelő hálózat újabb nagy kiterjedésű lakóterületek felügyeletére lesz alkalmas.

Modern technika

Az új térfigyelő egységek a közterületeken, iskolákban és üzletekben is számos helyen alkalmazott félgömb formájú, úgynevezett dome (kupola) kamerák. Ez a típus rendkívüli ellenállóságának köszönheti a népszerűségét. A 360 fokban elforgatható optika vandálbiztosnak mondható, mivel nem könnyű elmozdítani, megrongálni, le- vagy összetörni.

Az Alacskai úti lakótelepen elsősorban a betörések számának csökkenését várják az elektronikus őrszemek bevetésétől. Amint azt a XVIII. kerületi Rendőrkapitányságon működő térfigyelő szolgálat illetékesei, illetve Csabafi Róbert fideszes önkormányzati képviselő korábban már többször hangoztatta: a kamerák jelenléte legalább annyira fontos a bűnmegelőzésben, mint a felderítésben.

Az új helyszínek

Az Alacskai lakótelepen a Juharos sor és a Kőrisfa utca sarkán; a Nyárfás sor és a Krepuska Géza sétány találkozásánál; a Juharos sor 10. szám előtt; a Krepuska Géza sétány és a Nemes utca sarkán; a Csörgőfa utcában; a Péteri út és az Alacskai út sarkán, valamint a Királyhágó utat, az Alacskai utat és a Nemes utcát összekapcsoló körforgalomnál lesznek kamerák.

A Lakatos úti lakótelepen eddig négy térfigyelő kamera működött. Mivel a kamerákat olyan meglévő oszlopokon kell elhelyezni, amelyeken biztosított a tápfeszültség-ellátás, az Építők utca 8. szám előtt lévő kamerát át kell rakni egy ilyen oszlopra.
A három új térfigyelő egység közül az egyiket a Mikszáth Kálmán és az Aranyeső utca sarkára telepítik, aminek köszönhetően az itt élők ismét birtokba vehetik majd azt a 24 férőhelyes parkolót, amelybe a lopástól, rongálástól félve évek óta nem szívesen álltak az autóikkal. Új kamera lesz ezenkívül az Építő utca 6. és az Építő utca 22. számú ház előtt is.