Amikor egy álom valóra válik

Írta:  Gönczöl András 2019.01.28.

Kettős ünnep a Pestszentlőrinci Lurkó-liget Óvodában.

A szépre tervezett meghívón szeretettel invitáltak a Pestszentlőrinci Lurkó-liget Óvoda emeletráépítéssel bővített épületének január 24-i ünnepélyes átadására, egyúttal az arról való megemlékezésre, hogy 45 éves lett az intézmény. Ám a meghívóból az nem derült ki, hogy milyen szeretetteljes, igényesen összeállított műsorral gazdagítják a programot.

lurko1

lurko2

lurko3

lurko4

 

Az érkező vendégek már a külső megjelenés hatására lassítottak, ugyanis a falfestékek színének kiválasztásakor szempont lehetett az, hogy nyugalmat és biztonságérzetet sugározzanak. Az emeletre vezető lépcsősor előtt kisebb fogadóbizottság várta a vendégeket Borbély Szilvia intézményvezetővel az élen, aki csaknem kézen fogva vezetett minket Liliput-birodalmának átadásra váró csoportszobájába. A tájékoztatása előtt megnyugtatta a vendégeket, hogy az aprócska székek kilencven kiló fölötti súlyt is kibírnak.

 

Megvalósult álmok

Az épületben végrehajtott bővítések, átalakítások sorát a multifunkcionális csoportszoba bemutatásával kezdte az óvoda vezetője.
– Ebben az 50 négyzetméteres szobában étkeznek, játszanak és szunyókálnak az ovisok. Munkatársaim a belső átalakítások nagy mesterei, az asztalkák és a kiságyak cseréjét rövid időn belül teljesítik. Innen kilépve egy körülbelül 27 négyzetméteres kiegészítő helyiségen keresztül vezet az út a mai ünnepi programunk helyszínéhez, a 60 négyzetméteres új tornaterembe. Az egész épület energetikailag is megújult, az összes homlokzat hőszigetelést kapott, az elavult kazán helyére kondenzációs kazánt építettek be, és a régi, ormótlan kéményt lebontották.
Tájékoztatója után Borbély Szilvia gyors léptekkel a műsor helyszínét vette célba.


 A Lurkó-liget óvoda korszerűsítése és bővítése – a tavalyi év legnagyobb intézményi beruházása a kerületben – a nyáron kezdődött. Az emeletráépítés révén kialakítottak egy új csoportszobát, és az emeleten kapott helyet az új, nagyobb tornaterem is.

 

A gyermekek méreteire szabott tornaterem kiállta a „Gulliverek” próbáját is. A rövidnek nem nevezhető, ám színes és tartalmas műsor moderátora maga az óvodavezető volt.
A köszöntők sorát Kucsák László miniszteri biztos nyitotta meg:
– Mert nagyot álmodni az intézményvezető asszony, s az álom valósággá vált. Jó ide bejönni, körülnézni. Egy biztos, az ovisok kitűnő környezetben élhetik felhőtlen éveiket – mondta, a születésnapi jókívánságot megelőzően őszinte meglepődését is kifejezve: – Számos alkalommal vendégeskedem óvodákban, de minden alkalommal meglepnek az apróságok méreteire készített bútorok, nem is szólva a térdmagasságában felszerelt mosdókra. Hát igen, felnőttünk!

 

Szerethető jövőkép

 

A váratlanul gyermekméretűre zsugorodó mikrofonállvány visszarendezését követően Ughy Attila köszöntötte a vendégeket.
– Egy település, egy kerület akkor tud közösség maradni, ha élhető és szerethető jövőképet vetít a tagjainak, olyan célokat, amelyeket mindenki magáénak vall. Minden évben, amikor az önkormányzatunk tennivalóit sorjázzuk, költségvetést készítünk, pályázatok után kutatunk. A legfontosabb beruházások sorában mindig ott lesznek óvodáink, iskoláink. És ha találunk olyan kedvező konstrukciót, mint például itt, a Lurkó-liget óvoda esetében, hogy a kormány 100 millióval támogatja a korszerűsítést, akkor azon leszünk, hogy mellé tudjuk tenni a szükséges maradék összeget, ahogy most is a 46 millió forintot. Igyekszünk kihasználni minden alkalmat, ami a jövőt építi, ami gyermekeink boldogulását szolgálja, és ez így lesz mindig – mondta többek között a polgármester.

 

Meglepetésvendégek

 

Az óvodások műsora a négyévesek köszöntőjével kezdődött. Ki könnyekkel, ki mosollyal jutalmazott. A verselést, esernyős táncot és éneket követően Galgóczy Zoltán lépett a mikrofonhoz:
– Kettős minőségemben, alpolgármesterként és a terület képviselőjeként büszkén nézek körül a megújult óvodában. Amennyiben emlékezetem nem csal, a kilencvenes évek óta ilyen nagyságrendű óvodai beruházás nem volt a kerületben, így még érthetőbb az örömöm.

Az alpolgármesteri köszöntőt követően a nemzeti színű szalag átvágásával megtörtént az ünnepélyes átadás, majd újabb műsorszámokkal lepték meg a vendégeket a szervezők. Halász Judit dalaiból Csjef Klaudia énekművész adott át egy csokornyit Draskóczy Zoltán gitárkíséretével. Ezután vegyesen léptek fel az ovisok kamaszokkal és ifjúkorú vendégművészekkel, majd, mint derült égből a villámcsapás, „apácashow” került terítékre, olyan dögös zenével és koreográfiával, hogy ember nem maradt mozdulatlan. A tévedések elkerülésére tisztázzuk: az óvoda munkatársai által előadott fergeteges produkcióban az apácaruha csupán jelmez volt.

Az ünnepséget finom falatokkal kísért állófogadás zárta.