Reflexiók –Tolnától Baranyáig

Írta:  T.L. 2019.02.01.

Aki a hónap végéig ellátogat a Kondor Közösségi Házba, bejárhatja Tolnát-Baranyát festmények és fotók segítségével. A kiállítás címe: Reflexiók 2019 Tolnától Baranyáig.

Január utolsó napja kulturális ünnep volt a Kondorban, ehhez méltóan meg is telt a művelődési ház előcsarnoka a művészet iránt érdeklődőkkel, akik között a művészeken kívül több pedagógus - főleg rajztanár - is megjelent a délutáni megnyitón, amelyen a zene és a tánc is színesítette a programot. Vörös Árpád, a kerület Közművelődési és Sport Közalapítvány elnöke, a Tébláb Művészeti Iskola vezetője, növendékeivel együtt adott „nyitányként” egy kis műsort, hogy utána a szavak vegyék át a főszerepet. Először Varga Ferenc házigazdaként, mint az intézmény vezetője, köszöntötte a művészeket és a nézőket – ő egyben a 17 kiállító egyike.

VAA 1385 copy

VAA 1396 copy

VAA 1389 copy

VAA 1411 copy

– Ezen a tárlaton összegezzük a kétnapos Tolnától Baranyáig tanulmányúton szerzett élményeinket, benyomásainkat – mondta. – Ahhoz, hogy ilyen élményekkel gazdagodjunk évente, a közalapítvány, illetve az önkormányzat segítsége, anyagi támogatása szükséges, amiért köszönet. Úgy érzem azonban, nem hálátlan a kerület művész közössége, hiszen vissza is ad. Ezek az alkotások is azt bizonyítják, hogy minden segítségért hálásak. Ez látható most például itt, meg az, hogy milyen jelentős művészeti munka folyik a kerületben!

Ezután Galgóczy Zoltán alpolgármester e szavakkal nyitotta meg a kiállítást:

– Jó érzés látni ezeken a képeken, hogy a tavaly szeptemberi tolnai, baranyai tanulmányút, mennyire inspirálóan hatott képzőművészeinkre, művésztanárainkra. Szebbnél szebb alkotások születtek a termékeny útnak köszönhetően, ami azt is bizonyítja, jó döntés volt, hogy immár egy évtizede a közalapítvány pályázatot ír ki évről évre ezekre az igen hasznos kirándulásokra. A páros években Magyarország, páratlan években, mint az idén is, a Velencei Biennále az úti cél. További jó kulturális utakat kívánok önöknek és gratulálok ezekhez a szép képekhez.

Vörös Árpád végezetül arról beszélt, hogy az önkormányzat által támogatott utazásoknak a legfőbb célja, a művészeti munkához való fontos élménygyűjtésen túl, hogy még jobban alkotó közösséggé kovácsolja a helyi művészeket.

-Csodálatos volt az a néhány nap, amit együtt töltöttünk szülőföldemen és tanulmányaim helyszínein, Tolnában és Baranyában – mondta. – Büszkék lehetünk az itt szerzett ihlet nyomán született alkotásokra.

Tósoki Anikó előadóművész, Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét adta elő a megnyitó zárásaként, a kiállítás február végéig tekinthető meg.