Előadások, magültetési szertartás, zene, tánc

Írta:  T.L. 2019.02.12.

A Törvény ünnepe és a mongol holdújév a Kondorban.

Mongólia beköltözött egy fél napra a Kondor Béla Közösségi Házba, február 8-án, pénteken délután 3-tól este 8 óráig, és zenével, tánccal, előadásokkal emlékeztek meg a Törvény ünnepéről és a mongol holdújévről. Az érdekes rendezvényről minden érdeklődő „gazdagabban” térhetett haza.
Érdemes volt már a kezdetekre elmenni, mert Dibáczi Enikő a főszervező házigazda tartott előadást a Törvény ünnepéről, majd a Tébláb néptáncegyüttes színes táncműsora következett. Ezt követően, Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, köztük Batbayar Zeneemyadart, Mongólia magyarországi nagykövetét.
-Szép és nemes gondolat, hogy e nagy múltú nép kultúrájába, hagyományaiba, bepillanthatunk az ünnepi rendezvény segítségével – mondta Galgóczy Zoltán. – Nagyon örülök, hogy a kerületünkben olyan programok is vannak, amelyeken két civilizáció találkozhat. Izgalmas és tartalmas időtöltést kívánok.

mongol1

mongol2

mongol3

mongol4


Batbayar Zeneemyadar nagykövet a mongol holdújévről beszélt élvezetesen és részletesen, megjegyezve, hogy ez az egyik legnagyobb ünnepük.
-Ilyenkor összejönnek a mongol családok egy kiadós meghitt beszélgetésre és falatozásra, mert az együttlét igen fontos a számukra – tudtuk meg tolmács nélkül, hiszen szinte tökéletes magyarsággal mondta el gondolatait a nagykövet, aki Budapesten járt egyetemre, majd közös szavainkra hívta fel a figyelmet, mint például a bátor szóra. – A kínaiak egyébként sokkal zajosabban ünneplik meg a holdújévet, mint mi.
Csupán időbeli egybeesés a holdújév a Törvény ünnepével vagy belső kapcsolat is van köztük? – többek között erre is keresett választ a rendezvény, meg arra, hogy milyen szokások, szertartások, legendák, lelki tartalmak kapcsolódnak ide. Ezen a tartalmas és különleges délutánon egy eredeti mongol együttes is fellépett – Németországból érkeztek a zenészek a Kondorba -, Khukh Mongol néven őseik dalaival, népi hangszereikkel, egyedi éneklési móddal. Nagy élmény volt!
Végezetül, Szabó László segítségével tanúi lehettünk egy magültetési szertartásnak is. A belépés ingyenes volt.