Ne gyorsan, és ne arra!

Írta:  K.Gy. 2019.02.14.

Forgalomtechnikai változásokra van szükség a Bókaytelepen.

Gyakran és sok ügyben kell egyeztetnie a BKK-val, a Fővárosi Önkormányzattal, illetve különféle szervezetekkel, testületekkel Tóth Kálmánnak, a Bókaytelep képviselőjének. Fontos eredmény volt a közelmúltban, amikor sikerült a Vasvári Pál utcát újra kétirányúvá alakíttatni. A reggeli csúcsforgalomban nehéz volt kijutni a Bókaytelepről a belváros felé az Üllői útra, a Petőfi utcán ugyanis nem lehet balra kanyarodni, a Városház utcai lámpa pedig csak nagyon rövid ideig ad zöldet a kikanyarodóknak. A Vasvári Pál utcát korábban befelé egyirányúsították, mert a parkoló gépkocsik miatt nem tudott közlekedni a többi autó. Az utca szélesítésével végül is sikerült megoldani a problémát, újra kétirányú a forgalom, így könnyebb kijutni az Üllői útra.

 

Nehéz a Kossuth Lajos utcán

 

– Probléma volt az is, hogy a Kossuth utcáról a Petőfire kikanyarodók a reggeli forgalomban elállták a keresztirányú forgalom útját – magyarázta a képviselő. – Jeleztük ezt a BKK-nak, és sikerült elérni, hogy felfessenek egy sárga sávot. A Kossuth Lajos utca forgalma ugyan nem változott, de a Petőfi utcáét így most már nem akadályozzák a kikanyarodók.
Tóth Kálmán szerint a telep ugyanezen részén akad még tennivaló.

toth1

toth2


– A Kossuth utcán gyakran vezetnek túl gyorsan, veszélyeztetve a többi autóst meg azokat a kerékpárosokat is, akik ezt az útvonalat választják, hogy ne kelljen az Üllői út forgalmába keveredniük. Sajnos ebben a 30-as övezetben nem ritkán hajtanak egyesek 60-nal, 70-nel. Jeleztem ezt a rendőrségnek, ellenőrzéseket fognak itt tartani. Érdemes tudni, hogy egy ilyen mértékű sebességkorlát-túllépés már a jogosítványba kerül.
Tóth Kálmán azt is elmondta, hogy rendszeresen kérvényezi a megkopott útburkolati jelek újrafestését.

 

Lassabban a Cziffra György utcán!

 

A forgalmi terhelés növekedését vagy áthelyeződését okozhatják kisebb helyi változtatások is.
– Nagyon sokáig lobbiztunk azért, hogy a Gilice tér végre körforgalommá váljon, és így megakadályozzuk a gyakran tapasztalt baleseteket. E változtatás miatt azonban sok autós nem a korábbi útvonalon hagyja el a teret – magyarázta Tóth Kálmán. – Lakossági bejelentésre reagálva méréseket végeztünk a környéken, és kimutatható, hogy két környékbeli utcában nőtt az autós forgalom.
A képviselő a BKK-val és a fővárossal egyeztetve forgalomcsillapító küszöb és behajtani tilos tábla kihelyezésével szeretné visszaállítani a korábbi állapotot.
– Általában az a megfigyelésünk, hogy a Cziffra György utcán nagyon gyorsan közlekednek az autók, ami veszélyes is – mondta. – Az a célom, hogy azt a zebrát, amelyen az óvodát és a rendelőt lehet megközelíteni, a máshol is alkalmazott piros felfestéssel lássák el, így az autósok könnyebben észrevehetik és lassíthatnak. Bízom a sikerben, hiszen sok segítséget kapok Ughy Attila polgármestertől és Jánosik István kapitányságvezetőtől.