Folytatódnak az egészségügyi fejlesztések

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.02.15.

Idén a pestszentlőrinci szakrendelő laboratóriuma újul meg.

Az egészségügyben az elmúlt években megvalósuló fejlesztéseket követően az ideiek is azt szolgálják, hogy a Pestszentlőrinc-Pestszentimrén élők gyorsan és jó minőségben jussanak megfelelő egészségügyi ellátáshoz. A Thököly úti szakrendelő felújítása jelentős lépés, és nagyon sok ember egészségének megőrzését, illetve gyógyulását szolgálja.


VAA 3103 copy


A Zsebők Zoltán Szakrendelő és a többi egészségügyi fejlesztés kapcsán a szakemberek a szükséges felújítások mellett a betegségek megelőzésének, illetve a korai diagnosztizálásnak a fontosságát emelik ki. A kerület vezetői folyamatosan arra törekszenek, hogy a járóbeteg-ellátás minden egyes szakterületén a jelenlegi csúcstechnológia szolgálja a lakosságot. Fontos, hogy ne csak az életévek számát tudja az orvoslás kitolni, hanem az aktívan eltöltött évek száma is növekedjen. Ehhez pedig a gyógyítás mellett elengedhetetlennek tartják a szűrést és a megelőzést is.
Régiós minta
A korábbi esztendőkben – jórészt önkormányzati forrásból – folyamatosan fejlesztették a XVIII. kerület egészségügyi intézményeit. Az elmúlt év májusára megújult a Zsebők Zoltán Szakrendelő röntgenosztálya, s ezzel együtt új röntgendiagnosztikai berendezéseket is átadtak a rendeltetésüknek. Ezt megelőzően a gasztroenterológiát fejlesztették, 2019-ben pedig a laboratórium korszerűsítése várható. Időközben befejeződött a Béke téri rendelő átfogó felújítása is.
Sokak szerint már a régió legjobban felszerelt szakorvosi rendelője található Lőrincen.
Ingyenes szűrések
A területért felelős alpolgármester, Dömötör István elmondta, hogy idén a korábbi évekhez hasonló vagy azt meghaladó mértékben támogatja az önkormányzat az egészségügyi alapellátást, amelynek a teljes vertikuma megtalálható a kerületben, a felnőtt és gyermek háziorvosi rendszertől kezdve a fogászatokon és a védőnői szolgálaton keresztül a szakorvosi ellátásig.
– Mindennek a fenntartása nem kevés anyagi ráfordítást igényel. Ha ezt számba vesszük, évi több százmillió forintot adunk át az egészségügyi szolgáltatónak, s ha az infrastrukturális fejlesztések anyagi fedezetét is ide számoljuk, akkor évente 500 millió forint feletti az az összeg, amelyet az önkormányzat az egészségügyre költ.
Az egészségügyben a korábbi időszakok lemaradásait igyekszik az önkormányzat infrastrukturális fejlesztésekkel behozni s ezekhez a beruházásokhoz forrást találni. Ezenkívül próbál olyan szakellátásokat is nyújtani, amelyekre nem kapható OEP-finanszírozás. Olyan ingyenes szűrőprogramot is szerveznek a lakosság számára, amelynek teljes költségét magára vállalja az önkormányzat. Ilyen a mammográfiai szűrés lehetősége a kerületben, így nem kell elmenni érte távolabbi helyekre, illetve más centrumokba. Az ingyenes szűrőprogramokat igyekeznek kiterjeszteni a cukorbetegekre is, ami új elem lehet az önkormányzat támogatásai között.
Kevesebb várakozás
Léteznek ugyanakkor olyan területek az egészségügyben, amelyekre nehéz megfelelő szakembert találni, ezért az önkormányzat ilyen szempontból is vonzóvá kívánja tenni Pestszentlőrinc-Pestszentimrét. Az elmúlt időszakban valamennyi üres praxist sikerült betölteni, ami a kormányzati intézkedések mellett annak is köszönhető, hogy a kerület támogatásban részesíti a háziorvosokat.
– Folyamatban van az Egészséges Budapest Program megvalósítása, amelynek keretében 2019-ben a Thököly úti szakrendelő laboratóriumának felújítása történik meg. Ezzel együtt korszerű laborberendezéseket és műszereket vásárolunk, s bízunk benne, hogy így kevesebb lesz a várakozási idő, a leletek kiértékelése gyorsabb lesz, és hamarabb jut el a beutaló orvoshoz.
Segítség a háziorvosoknak
Sikeresnek mondható az önkormányzatnak az a kezdeményezése, amelynek jegyében az elmúlt évben defibrillátort telepítettek több háziorvosi rendelőbe. Minthogy erre igény van, idén további három újraélesztő készüléket helyeznek ki, amivel elérik, hogy minden háziorvosi rendelőben legyen egy ilyen berendezés. A program ezzel valószínűleg nem ér véget, mert az elképzelések szerint a művelődési intézményekben, illetve minden olyan helyen szeretnének defibrillátort elhelyezni, ahol nagyobb számban gyűlnek össze emberek, és szükség lehet az újraélesztésre.
Mint azt Dömötör István elmondta, a háziorvosok munkájához is igyekeznek folyamatosan segítséget nyújtani – az igények felmérését követően az önkormányzat pénzügyi lehetőségeihez mérten. A háziorvosi praxisok támogatásának kidolgozása folyamatban van.