A mi Üllői utunk

Írta:  K.Gy. 2019.02.18.

Ismeretterjesztő füzetet adott ki a Tomory Lajos Múzeum az Üllői út, ami összeköt című sikeres kiállítása nyomán.

Az Üllői út a főváros legfontosabb útvonalai közé tartozik: a keleti agglomerációba vezető út, amely öt kerületet – V., VIII., IX., XVIII., XIX. – fűz össze, tehát szinte elkerülhetetlen, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimréről a belváros felé tartva ne érintsük. Éppen ezért mindenkinek fontos, s mindenkinek van vele kapcsolatos élménye, emléke is.

ulloi1

ulloi2


Bizonyára ezért lett rendkívül sikeres az Üllői út, ami összeköt című kiállítás, amelyet a Tomory Lajos Múzeum Kispesttel és Ferencvárossal együttműködve, a XVIII. kerületi önkormányzat támogatásával hozott létre a Kossuth téri Pavilongalériában 2017 áprilisában. A sikert látva a kiállítás rendezője, Fodorné Nagy Veronika ismeretterjesztő füzetet szerkesztett az összegyűjtött anyag alapján. A képekkel gazdagon illusztrált, igényes műnyomó papíron megjelent kiadvány az Üllői út pestszentlőrinci szakaszának ismert helyeit, nevezetességeit mutatja be. Köztük olyanokat is, amelyek azóta eltűntek, vagy megváltozott a rendeltetésük: mint a lőrinci Szivárvány Áruház, a Kiss-fotóműhely vagy Pécsi József kisiparos üzlete.
A füzetet a szerkesztő és a múzeum igazgatója, Heilauf Zsuzsanna közösen mutatta be február 16-án a Nyugdíjas Akadémia félévnyitóján, ahol a résztvevők már kézhez is vehették azt. Az érdeklődők a múzeum kiállítóhelyein kereshetik A mi Üllői utunk című kiadványt.
A bemutató vendége volt dr. Grünvald Mária helytörténész, a Felnőttek Gimnáziumának igazgatója, aki arról beszélt, hogy a kerület történetére vonatkozó ismereteket régóta itt élőkkel készített interjúk alapján szeretné bővíteni.
A kiváló szakember arra kéri azokat, akik szívesen vennének részt egy ilyen beszélgetésen, hogy írjanak a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, aminek nyomán felkeresné őket.