Megkezdődött az egyeztetés

Írta:  bp18.hu 2019.02.19.

Fejlemények a repülőtér zaj- és légszennyezésével kapcsolatban.

Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere a mai napon közösségi oldalán közzétett egy bejegyzést, amely a repülőtér zaj- és légszennyezésével kapcsolatos egyeztetések alakulásáról számol be. Az alábbiakban a bejegyzés teljes szövegét közöljük.

vv 01560a

 

A kormánnyal való párbeszéd elkezdődött – a repülőtér forgalmával, zaj- és légszennyezésével kapcsolatban múlt héten összehívott megbeszélésen számos pontban léptünk előre:

1. Vezető kollégáimmal javasoltuk, hogy be kell vezetni az éjszakai időszakra vonatkozó EGYEDI ZAJTERHELÉS fogalmát a jelenleg érvényben lévő, egyenértékű zajterhelés helyett. Így ugyanis az éjszaka alatt előforduló legmagasabb, maximum értékű zajterhelést veszik majd alapul a számítások, és ehhez igazítják a mérések eredményét is.

2. Ennek érdekében kezdeményeztem a szabványos zajmérő készülékek kihelyezését az érintett XVIII. kerületi pontokon, akár az érintett lakosok bevonásával is.

3. A zajterhelésben érintett szervezetek az európai hatóságok bevonásával megvizsgálják az eredeti, a XVIII. kerület lakói számára kedvezőbb, 2018. augusztus 16. előtti állapot visszaállításának lehetőségét, amennyiben az nem érinti hátrányosan a repülés biztonságát.

4. Javaslatomra megvizsgálják azt is, hogyan lehet elérni, hogy a mélyalvási időszakban (0.00 – 5.00 óra között) nullára csökkenjen az éjszakai repülések kerületünket érintő zavaró hatása, illetve hogyan lehet úgy alakítani a menetrendet, hogy a repülőgépek késéssel való érkezése ne csússzon az éjszakába.

Ahogy azt a 2018. augusztus 30-ai rendkívüli képviselő-testületi ülésen egyhangú határozatban megszavaztuk, tiltakozunk a HungaroControl Zrt. eljárása ellen, amelynek hatására elviselhetetlen mértékű zaj- és környezeti terhelés éri a XVIII. kerületet, különösen Erzsébet- és Bélatelepet. Szintén ezen az ülésen szavaztuk meg azt a határozatot is, amelyben követeljük a HungaroControl Zrt. vezetésétől, hogy haladéktalanul állítsa vissza a 2018. 08.16-dika előtti eljárásokat, továbbá szintén egyhangú szavazat mellett kértek fel engem, mint polgármestert, hogy folytassak tárgyalásokat az illetékes állami szervekkel, a légiközlekedési hatósággal és a HungaroControl Zrt.-vel az eljárások visszaállítása érdekében.

Emellett 2018. szeptember 27-én átadtuk a lakossági aláírásokkal mellékelt petíciónkat a HungaroControl Zrt. vezetőinek a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér forgalmát érintő új műszeres szabvány indulási eljárások ügyében.

Az egyeztetések, az akciótervünk szerinti lépések, illetve a zajmérések az adott területeken folyamatban vannak. A kiértékelést követően főpolgármester úrral közösen javaslatot teszünk a kormány illetékes szaktárcájának.

Mindent megteszünk a probléma megoldásáért, hogy megvédjük a kerületi lakosokat a fokozott zajterhelés ellen.

Ha kell a XVIII. kerület városvezetése elmegy a falig – ezt ígérjük, ennek jegyében dolgozunk.

Ughy Attila