Franciás könnyedséggel

Írta:  G.A. 2019.02.25.

A nemzetek házhoz jönnek, pontosabban a Pestszentimrei Közösségi Házhoz. Ezúttal Franciaország látogatott ide.

 

A nemzetek házhoz jönnek, pontosabban a Pestszentimrei Közösségi Házhoz. A sikeres Nemzetek Napja sorozat legutóbbi rendezvénye Franciaország tájait, gasztronómiai különlegességeit, divattrendjeit hozta testközelbe február 17-én.

fr1

fr2

fr3

Izgalmas sajt- és kellemes kávéillat, valamint Fejér Julianna ötletgazdának, a program moderátorának köszöntőszavai fogadták a közösségi házba belépő vendégeket.
Az egész napos műsorfolyamot elindító divatbemutató, bár eltérő okból, mind a nők, mind a férfiemberek körében sikert aratott. A francia divat méltán áll világviszonylatban is dobogós helyen. A minden ízlést kielégítő ruhacsodák vagy az azokat bemutató ifjú hölgyek látványa alkalmanként hangosabb tetszésnyilvánításra sarkallta a közönséget. Fokozott büszkeséggel írjuk le a kollekció tervezőjének, Albutiu Rékának a nevét, ugyanis ő egyben kerületi lakos is.
A Loire menti kastélyokról Hahner Péter történész jóvoltából tudhattunk meg sok mindent.
A francia sajtok és a sajtkészítés titkairól tartott előadást Hoffer Rajmund, a Fromage üzlet tulajdonosa. Persze azért maradtak felfedetlen titkok is, s úgy vélem, otthon, a konyhában kis mennyiségben sem célszerű francia sajtot gyártani. A sajt után jár a süti – tudták ezt a szervezők is. A déli szünetet megelőzően az édesség, azaz a méltán kedvelt makaron kóstolása zárta a délelőtti programot.
A délutáni műsorkezdés során ismét a divat világa volt napirenden Makány Márta divattervező segítségével. Már az előadásának címe is sokat sejtető volt: A celebek hatása a divatra.
A hódítás kihagyhatatlan eszköze a testre szabott ruhán túl a hölgyek személyiségéhez illő parfüm. A parfümök világába invitált maga a „magyar orr”, aki nem más, mint Zólyomi Zsolt. Ki gondolta volna, mi minden tudható meg a hódító illatokról?
Franciaország elképzelhetetlen sanzonok nélkül, így programzáróként a közösségi ház sem hagyta cserben a műfaj kedvelőit. A sanzonest főszereplője Nyitrai Brigitta és Molnár László előadóművész volt.
Az egész napos program során barokk jelmezeket is bemutattak, amelyeket fel is lehetett próbálni, s mind a gyermekek, mind a felnőttek részt vehettek kézműves foglalkozáson is.
Kvízjáték és az ínyencségek vására tette még emlékezetesebbé Franciaország napját.