Festmények varázsa a Zilában

Írta:  T.L. 2019.02.28.

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör - ahogy már megszoktuk -, február 21-én is gazdag programmal várta tagjait a Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda és Étterem galériájában.

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör - ahogy már megszoktuk -, február 21-én is gazdag programmal várta tagjait a Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda és Étterem galériájában, ahol könyvbemutatón, irodalmi műsoron, díjátadáson kívül egy újabb festmény kiállítás nyílt.

P1160810

Skerlák-Mayer Ilonának nem először van kiállítása a Zila Galériában, most A festmények varázsa címmel állította ki képeit. Stancsics Erzsébet megnyitó beszédéből kiderült, hogy a festőművész tíz éve kezdett el festeni Simon M. Veronika festőtanodájában, ahol több festőtechnikával ismerkedett meg, és a csaknem egy évtized alatt országszerte volt kiállítása, kerületünkben a Zilán kívül például a Rózsa Művelődési Házban is. A 80. születésnapja alkalmából Kanizsa József, a Krúdy-kör titkára Krúdy-díszoklevelet nyújtott át az idős művésznek, akinek képei március 18-ig láthatók.

Kanizsa József, ezt követően dr. Györgypál Katalinnak, a KLÁRIS folyóirat alapító főszerkesztőjének 70. születésnapja alkalmából, Krúdy-aranyemlékérmet adott át, majd az író-költőnek nemrég Bűvkörben címmel megjelent kötetét mutatta be. Az elbeszéléseket, vallomásokat tartalmazó könyvéről a következőket mondta el röviden a hallgatók előtt:
- E történeteket, vagy egy részüket évekkel korábban már megírtam, de ugyanígy biztosan nem, amikor újra neki fogtam az írásukhoz, hiszen ma mindegyiket másképp látom, mint akkor. A kötetben azonban nemcsak a múltunk jelenik meg, hanem a jelenünk is. Szembenézni a múlttal sokféleképpen lehet, nekem így sikerült ezeken a történeteken keresztül, fogadják szeretettel – majd Földesdy Gabriella irodalombarát Krúdy-kör-tag olvasott fel a könyvből rövid részleteket.

Az irodalmi és képzőművészeti esten már megszokott, hogy zene is elhangzik. Ezúttal zárásként Pánti Anna operaénekes adott elő néhány klasszikus dalt, majd Németh Nyiba Sándor egykori olimpikon és zenész gitározott.