Ha kicsi már a Kossuth tér

Írta:  K.Gy, 2019.03.01.

Galgóczy Zoltán: Nagy dobást tervezünk a sörfesztiválra.

Kétségtelenül felcsigázza az érdeklődést, hogy Galgóczy Zoltán szerint nagy tömegeket vonzó produkció várható az augusztusi Kézműves Sörfesztiválon, de a kerületi kulturális életben ezen kívül is nagyon sok érdekes történik. Az „egyebekről” kérdeztük a kultúráért felelős alpolgármestert.

VAA 5859 copy

– Az elmúlt években nagy figyelmet fordított az önkormányzat az óvodákra, folyamatos volt a korszerűsítésük. Ez idén is így lesz?
– Hasonlóképpen. 2015 óta valóban több óvoda lett modernebb, homlokzati felújításokat végeztünk, nyílászárókat cseréltünk, épületgépészeti és energetikai átalakításokat végeztünk, mindezeket többféle forrásból. Most arra vagyok különösen büszke, hogy a 2019-es költségvetésben külön soron szerepelnek az óvodai korszerűsítések egy 120 millió forintos kerettel. Különösen büszke vagyok arra, hogy a körzetemben valósult meg a kilencvenes évek óta a második legnagyobb ilyen beruházás: a Lurkóliget Óvoda torna-szobájának kialakítása. A Csemete, a Gyöngyszem, a Mocorgó (innen kihúztuk a Zöldligetet) óvodában kazánt cserélünk, a Bóbita, a Napsugár és a Vackor óvodában a fűtéshálózat újul meg, a Vackor mellett a Zenevár óvodában a melegvíz-ellátás is átalakul. Újdonság az idén induló tudatos játszóeszköz-vásárlási program, amelyben minden óvodánk – ez 20 fő- és 9 tagóvodát jelent – nettó 1 millió forint értékben vásárolhat udvari játszóeszközöket. Az elmúlt években minden óvoda udvarán létesült sportpálya, ahol volt rá hely, de azért, hogy rossz időben, bent is tudjanak a gyerekek mozogni, tavaly elindítottuk a tudatos tornaszoba-építő programot, amelyet ebben az évben folytatunk. Két dolgot említenék még: ahol szükséges, vizesblokkot is cserélünk, illetve elkezdtünk az óvodákban áttérni a LED-világításra, ez ugyanis nemcsak energiatakarékos, és tartós, hanem a fejlődésben lévő gyerekek látásának is előnyösebb.
– Az iskolák a tankerület irányítása alá tartoznak, de az önkormányzat önként vállalt feladatának tekinti az oktatás támogatását. Lesz-e változás?
– Nem. A mi kerületünkben a mi gyerekeink tanítása, nevelése folyik, egész egyszerűen érdekünk, hogy a saját eszközeinkkel részt vegyünk e munka minőségének fenntartásában. A pedagógiai innovációs tartalékból taneszközöket szerezhetnek be az iskolák, és szakmai utakat, képzéseket szervezhetnek. A költségvetésben külön sor van az ifjúságnevelési programok támogatására, és erre fordítható még a művelődési tartalék is.
– Nemcsak a köznevelésben, a kultúra egyéb területein is sokat vállal az önkormányzat. Mennyiben támogatja például a Dohnányi zeneiskola jubileumi programját?
– Természetesen minden lehetséges eszközzel mögöttük állunk. Az ötvenéves Dohnányi a kerület egyik büszkesége, egy átlagos évben is támogatja az önkormányzat, de az idei ünnepi sorozat finanszírozásában is számíthattak ránk. Nagyon színvonalas az egész éven át tartó és egy karácsonyi koncerttel záruló jubileumi sorozat.
– Eddig mindig odaállt az önkormányzat az emlékévek programjai mögé is, természetesen támogatóként. Mi várható a 2019-es Rákóczi-emlékévben?
– Elsősorban sok tanulmányi verseny és pályázat. Az elmúlt évtizedekben rengeteg ilyet lebonyolító Grünvald Mária iskolaigazgató szervezi az egyiket, az Eötvös iskola tanárai a másikat. Lesz rajzverseny, korabeli ruhák tervezésére kiírt pályázat, egy nyári tábor a Rózsa Művelődési Ház szervezésében, címerfestő verseny, korabeli ételek versenye és Rákóczi-túrós-készítő verseny, az utóbbi kettő ősszel a Bókay-kerti Napok keretében.
– A pályázatokra, tanulmányi versenyekre láthatóan nagy figyelmet fordít az önkormányzat.
– Mindenkinek fontos, hogy a gyerekek a legfiatalabb kortól lehetőséget kapjanak az ismereteik bővítésére, valamint arra, hogy próbára tehessék a tudásukat. A tehetséggondozást komolyan kell venni. 2015-ben Varga Ferenc kezdeményezésére indította el a Kondor Béla Közösségi Ház az önkormányzattal közösen a Gyermekszemmel rajzpályázatot iskolásoknak, ami nagy sikert aratott. Egy évvel később az én javaslatomra már óvodásoknak is indult pályázat Csillagszemmel címmel. A rajzolás nemcsak önkifejezés, hanem komoly fejlesztő tevékenység is. És ne feledkezzünk meg az Aranygáláról, amelyen azok a felsős és alsós tanulók részesülnek önkormányzati elismerésben, akik valamilyen tantárgyban kiemelkedők.
– Rengeteg a kiállítás a kerületben. Mintha a képzőművészek szeretnének itt bemutatkozni.
– Százezer lakost meghaladó kerület a miénk, és büszkék lehetünk arra, hogy több mint száz aktív képzőművész él és dolgozik itt. A legtöbben két jelentős csoportba tömörülnek, sokszor együtt mutatkoznak be. És van hol, hiszen kiállítóhelyünk akad bőven, bár igaz, a legaktívabb az ilyen események szervezésében a Kondor. Ez az intézmény kezdeményezte tavaly a Magyar Festészet Napjához kapcsolódó egész programsorozat megszervezését is. Az önkormányzat ebben az évben is szívesen támogat minden ilyet.
– Más művészeti ágakat is?
– Tudok említeni néhányat. Pártolunk színházi előadásokat. Például most hosszabbítottuk meg három évre a szerződést a Rózsában működő Lőrinci Színpaddal. A népzene, a néptánc fontos számunkra, ezért támogatjuk a Tébláb művészeti iskolát, és – bár nem művészeti ágról van szó – ne feledkezzünk meg a Tomory Lajos Múzeumról. Kiváló intézmény, rengeteg eseményt szerveznek, büszkék vagyunk a munkájukra. 2018-ban adtuk át az intézménynek a felújított Herrich–Kiss-villának, ahova folyik az állomány átköltöztetése. Rendkívül pezsgő kulturális életünk van, nehéz úgy beszélni, hogy valami ki ne maradjon.
– Egyvalami semmiképpen ne maradjon ki: a fesztiválok.
– Igaz, ezekről valóban érdemes beszélni. Hármat emelnék ki közülük, mégpedig azért, mert ezekkel kapcsolatban néhány dolog változik. Ebben az évben a Tavaszköszöntő Fesztivált Pestszentimrén, a Sportkastély mellett rendezzük meg, áprilisban. A Szüreti Fesztivál a szokott helyén, a Kossuth téren lesz, az augusztusi Kézműves Sörfesztivál viszont most ideiglenesen beköltözik a Bókay-kertbe.
– Miért?
– Készülünk egy meglepetéssel, és úgy véljük, ez akkora érdeklődést vonzhat, hogy a Kossuth tér kicsi lesz.
– Mi lesz az?
– Ha elmondanám, nem volna meglepetés. Annyit árulhatok el, hogy egy világhírű retró zenekar meghívásán dolgozunk.