Búcsú Huller Ágostontól

Írta:  2019.03.04.

Elhunyt Huller Ágoston képzőművész, az 5Kor Csoport egyik alapítója.

Ahogy a hírt hallva felhívtuk néhányan egymást, mind ugyanazt mondtuk: olyan rendes fickó volt. Huller Ágoston kézőművészre mindannyian úgy emlékezünk, mint aki mindig tudott vicccelődni, mindenkihez volt egy jó szava, bárkivel össze tudott nevetni. Pedig régóta küzdött a betegséggel, egy személyes beszélgetésben elmondta, az évtizedek során használt vegyszerek problémát okoztak a tüdejében. Elmesélte, aztán legyintett. Ez van, dolgozom, amíg lehet, mondta, és nevetett. Szomorúan hallottam, hogy elment közülünk.
Nehéz időszakban született, 1944. áprilisában Törökbálinton. 1968-ban végezte el a Magyar Képzőművészeti Főiskola sokszorosítógrafika szakát, majd hosszabb ideig alkalmazott grafikával foglalkozott, a nyolcvanas évek közepétől a festészet is érdekelni kezdte. A különböző műfajokkal napjainkig párhuzamosan foglalkozott.
Pestszentlőrinchez ezer szállal kötődött, hiszen itt végezte el az általános és középiskolát, és itt lett tagja négy másik alkotótársával az 5Kor Csoportnak, amely a mai napig aktívan és termékenyen működik. Huller Ágoston ötlete volt a Szamárfül című kiállítás, amely évente egyszer képzőművészek tucatjait hívja egybe közös alkotásra a Kondorban. Ez az egyik, ami mindig emlékeztetni fog bennünket arra, hogy Huller Ágoston tényleg jó fickó volt.

VSZ 8869 copy