Hol a rendes iparos?

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.03.11.

Nagy a kereslet az asztalosok, a gázszerelők és az épületfelújítást végzők iránt.

Nem könnyű manapság megfelelő minőségben dolgozó, megfizethető szakmunkást találni sem az építtetőknek, sem pedig az otthonukat felújítani szándékozó lakástulajdonosoknak. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és annak XVIII. kerületi tagcsoportja hosszabb távon a diákok orientálásában, a szakképzésben látja a megoldást.

asztalos

Nincs könnyű helyzetben, aki építkezésbe fog, mert a szükséges tőke előteremtését követően, miután megvásárolta a számára legmegfelelőbb telket, majd elkészíttette az általa álomháznak vélt épület terveit, kivitelező után néz, de azt nemigen talál, vagy csak olyat, aki előjegyzésre, egy-két év múlva vállalja a munkát. Lakótelepi vagy társasházi környezetben sem sokkal jobb a helyzet, kicsiben ugyanez tapasztalható, mert a felújítási munkákhoz ugyancsak nehéz találni szakiparost.

 

Megbízhatóan


Ráadásul egy átlagos építtető vagy felújító nem elég felkészült ahhoz, hogy megítélje az ajánlat és a mögötte álló szakemberek minőségét, megbízhatóságát. Nem spórolható meg, hogy referenciákat kérjenek, utánajárjanak azok minőségének, tájékozódjanak a cég pénzügyi helyzetéről. Mert lehet, hogy egy tőkeszegény, szakmai háttér és ajánlások nélküli vállalkozó olcsóbban dolgozik, de kockázatosabb megbízni őt.
Jó tudni, hogy ma már nem lehet hirtelen előkapni valahonnan a megbízható mestereket. Ha sikerül is találni, valószínűleg hónapokat kell várni, mert a sok építkezés miatt a kapacitásaikat egyre hosszabb távon kötik le a megrendelők. És nem csupán várni kell a kivitelezőkre, hanem meg is kell tudni fizetni őket.

 

Egymásra találva


– A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XVIII–XIX. kerületi Szolgáltató Irodájában folyamatosan ajánlunk ki a kerületi lakosoknak az adatbázisunkban szereplő vállalkozások közül. Az elmúlt évben például a kerületi csatornázási munkák idején több mint ötven alkalommal ajánlott helyi kivitelezőket a BKIK helyi irodája – mondta Erdődy Viktor.
A BKIK XVIII. kerületi tagcsoportjának elnöke azt is elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi rendezvényeken, valamint a Fogyasztóvédelem című újságban adnak tájékoztatást a helyi lakosoknak és a vállalkozóknak annak érdekében, hogy adott esetben egymásra találjanak.
A munkaadók országos felmérései alapján a legnagyobb hiány mérnökökből és fizikai munkásokból van a munkaerőpiacon. A versenyszférában a lista élén az informatikusok, a karbantartók, a programozók, a gépkocsivezetők, a repülőgép-szerelők és az IT-szakemberek állnak. A közszférában pedig a mérnökök, az orvosok, a takarítók és az adminisztratív dolgozók a legkeresettebbek. A helyi tapasztalatok szerint is nagy az érdeklődés az asztalos, a gázszerelő, az épületfelújítási munkát végző szakemberek iránt.

Kamarai Bizalom
A szakipari munkát végzők hiánya miatt elkerülhetetlenül kialakulnak vitás ügyek a megbízók és a kivitelezők között. A kerületi tagcsoport elnöke szerint célszerű, hogy a felek ilyenkor a Budapesti Békéltető Testülethez forduljanak. Ha a kerületiek panaszt tesznek a BKIK helyi irodájában, tájékoztatást kapnak az ingyenes, gyors fogyasztóvédelmi békéltetés eszközeiről. A tapasztalatok szerint a vállalkozások egyezségre törekednek, és a testület segítségével megoldják a panaszokat.
– A BKIK 2019. január 1-jétől teljeskörűen bevezette a Kamarai Bizalom-ábrás minősítést az önkéntes tagjai részére, amely a minőség és a megbízhatóság BKIK-márkajegye a hazai vállalkozók körében. A minősítést megkapó vállalkozásoknak tudjuk igazolni a szakmai hátterét, a megbízhatóságát, a gazdasági múltját.

 

Az oktatás a megoldás


– A hiányszakmák okozta problémák, a megfelelő munkaerő hiánya leginkább a versenyképesség, a termelékenység csökkenéséhez vezethet. A megoldást az oktatás első lépcsőfokában, a pályaorientációban, valamint a duális képzésben és a felnőttképzésben, továbbá a mesterképzésben látja a BKIK. Ezért is fontos segítség, hogy a hiányszakmát választó diákok jogosultak a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra – hangsúlyozta Erdődy Viktor.
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara rendkívül fontosnak tekinti, hogy a diákok minél több információt kapjanak. Szóróanyagaikkal, rendhagyó osztályfőnöki óráikkal, rendezvényeikkel igyekeznek hatékonyan tájékoztatni, ösztönözni őket, hogy ismerjék meg jobban önmagukat, a képességeiket és a lehetőségeiket, mielőtt döntenek arról, hogy milyen irányban tanulnának tovább. Ebben segítséget nyújt számukra a Nemzeti Pályaorientációs Portál is online kérdőívekkel.
– A tanulók a legtöbb esetben sajnos nem rendelkeznek kellő ismerettel sem az egyes szakmákról, sem a duális szakképzés rendszeréről, sem a keresett, illetve a hiányszakmákról. Ezekről a BKIK rendhagyó osztályfőnöki óráin és a legtöbb általa szervezett rendezvényen kellő információt kapnak – mondta Erdődy Viktor.