Közgyűlésen vendégeskedtünk

Írta:  Gönczöl András 2019.03.13.

Kitüntetéseket adott át a Vasvári Egyesület.

 

Rutinfeladatként indult, ám miután a kezünkbe került a Vasvári Pál Polgári Egyesület közgyűlésének forgatókönyve, kiderült, hogy meglepetés is lesz március 8-án a rendezvénynek otthont adó Pestszentimrei Közösségi Házban.

vas1

vas2

vas3

Miután megvolt a szabály szerinti többség, Bauer Ferenc társelnök bejelentette a közgyűlés határozatképességét, majd üdvözölte Ughy Attila polgármestert, Szarvas Attilát, a civil szervezetekért is felelős alpolgármestert, dr. Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét, valamint a megjelent egyesületi tagokat.

 

Átadták az emlékplaketteket


A jegyzőkönyvvezető, a hitelesítők és a levezető elnök megválasztása még a rutinfeladatok közé tartozott, ám az első napirendi pont, azaz a Vasvári-emlékplakett idei nyerteseinek díjazása már közel sem volt rutinszerű.
A díjátadást megelőzően Ughy Attila így köszöntötte a közgyűlés vendégeit:
– Komoly egyesületi élet alakult ki Pestszentimrén. A Vasvári Pál Polgári Egyesület példával is szolgál arra, miként lehet baráti közösséggé kovácsolódni a jó vezetésnek és tagságnak köszönhetően. Az egyesület elnöksége olyan személyeknek adományozza a Vasvári-emlékplakettet, akik sokat tettek az egyesületért, sőt szívből jövő segítséggel támogatták a munkáját. Gratulálok a díjazott Szabó Renátának, a Pestszentimrei Sportkastély vezetőjének, valamint Szunyogh Józsefné, Fischer Dániel, Monostori Attila és Steiszkál László tagoknak.
Az emlékplaketteket Ughy Attila mellett Bauer Ferenc és Tóth Kálmán társelnök adta át.
A polgármester bejelentését, mely szerint a Hargita tér – pályázati folyamat nyomán, a közös akarat diadalaként – Vasvári-szoborral gazdagodik, tapssal jutalmazták a résztvevők.

A további napirendi pontokról

A 2018. évi munkabeszámolót Bauer Ferenc prezentálta. Az egyesület számtalan rendezvényt, egy- és többnapos kirándulást szervezett, amelyeket kivetített fotókkal illusztrált. Mondani sem kell, milyen lelkesedést váltott ki a tagok körében önmaguk felismerése a fotókon. A kínálatban jól megfértek egymás mellett a történelmi, gasztronómiai, borkóstolós és egyéb változatos programok.
Nincs közgyűlés zárszámadás nélkül: ezt a feladatot Bauer Ferenc mellett Szunomár Péter, a felügyelőbizottság elnöke teljesítette.
A 2019. évi költségvetés ismertetése, majd elfogadása következett. Az ismertetés során kiemelték az önkormányzat civil szervezeteket támogató gyakorlatát, amelynek keretében az idén is pályázati pénzekkel segítik az egyesületeket.
Szép gesztus volt az új egyesületi tagok név szerinti bemutatása, köszöntése.
Bauer Ferenc mindenki figyelmébe ajánlotta a június elsején megtartandó Vasvári-napot, ahol a sztárfellépőkön túl minden megszokott és kedvelt program helyet kap, gondoljunk csak a főzőversenyre, a toborzóra és a gyermekelőadásokra.

 

Vasvári-díj is


Bocsánatos bűnként kezelendő az alábbi hírnek a tudósítás végére hagyása. A Vasvári-díj átadóját egy későbbi időpontban, a Hadtörténeti Múzeumban rendezik meg. Az ez évi díjazottak dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, valamint Beke István és Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom székelyföldi aktivistái. Őket a román legfelsőbb bíróság koholt vádak alapján terroristának bélyegezte, és öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta.