TeSzedd, hogy a környezeted szebb legyen

Írta:  B.Z. 2019.03.18.

A Városgazda Zrt. és az önkormányzat önkéntesei is gyűjtik a szemetet.

A jelek szerint minden eddiginél több, mintegy 240 ezer önkéntes vesz részt idén március 18. és 24. között az országos szemétszedési akcióban, amelynek keretében a pestszentlőrinciek és a pestszentimreiek is kitakarítják a kerület szemetes részeit.
„A környezetünkre való odafigyelés, összességében a felelős környezettudatos gondolkodás ma már természetes elvárásnak számít mindannyiunk felé. Ezért is szervezzük meg a TeSzedd! akciót évről évre, és hívunk most is, hogy mutassunk jó példát ezzel is a környezetünknek, mutassuk meg, hogy fontos számunkra a szép, tiszta környezet, és hajlandók is vagyunk tenni ezért!” – írták egy korábbi felhívásukban a civil szervezők.


Két hely, két időpont


Nyolcadik alkalommal szervezik már meg Magyarország legnagyobb szemétszedési akcióját, amely ezúttal egy hétig tart. A legtöbb önkéntest mozgósító környezetvédelmi megmozdulás a Fenntarthatósági Témahét köré szerveződik március 18. és 24. között. Az akcióban minden környezetért tenni akaró önkéntes részt vehet, aki február 18. és március 3. között jelentkezett.
Mint ahogy a korábbi években, Pestszentlőrinc-Pestszentimre is csatlakozott a TeSzedd! országos szemétgyűjtési kampányához. A kerületben két helyszínen és két időpontban szerveznek szemétszedést. Elsőként március 22-én 11 órakor a Kapocs utcai erdő Határ utcai sarkán találkoznak az önkéntesek, és a pestszentimrei kiserdőt tisztítják meg, amely egy különösen szennyezett terület. Március 23-án pedig a Havanna-lakótelep több pontján gyűjtik a szemetet, az erre jelentkezők 9 órakor a Kondor Béla Közösségi Ház elől indulnak.

VSZ 1058 copy

VSZ 1075 copy


A programhoz csatlakozó Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. mind a saját kollégái, mind az önkormányzati dolgozók körében meghirdette az eseményt, de nem titkolt céljuk volt, hogy a lakosok is csatlakozzanak a programhoz. A kerület tisztaságáért munkálkodóknak kesztyűt, szemeteszsákot és frissítő italt biztosít a Városgazda Zrt. mindkét helyszínen.


A városképért


A tél elmúltával a kerületi utcákon, tereken mind láthatóbbá válik az elszórt szemét. Egy kimutatás szerint az előző évekhez viszonyítva most télen sem csökkent a lakosság egy részének a szemetelési kedve. Sokat mondó adat, hogy a Városgazda Zrt. szakemberei az elmúlt évben mintegy 3600 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze a kerület játszótereiről, utcáiról és egyéb köztereiről.
Noha többnyire nyáron szemetelnek „nagyobb kedvvel” az emberek, az elmúlt hetekben szinte a nyári szemétmennyiséggel megegyezőt gyűjtöttek össze a városüzemeltető cég munkatársai. Ha két napig nem gyűjtik valahol a szemetet, az már határozottan meglátszik a környék összképén. Ezer kerületi kukát kezelnek, sok szemetet kézzel szednek fel, s ennek is köszönhető, hogy elfogadható városképet láthatnak a lakosok.