Fejlődő városrészek a kerületben

Írta:  B.Z. 2019.03.18.

A felújítások során a lakosok igényeit is figyelembe veszik.

Az elmúlt időszakban látványosan újult meg a kerület több része, köztük a Ganztelep, a Ganzkertváros, a Szent Imre-kertváros, az Almáskert és az Alacskai úti lakótelep.

 VAA8944 copy
A Ganztelep fejlődéséről Dámsa József elmondta, hogy az önkormányzat ebben a kerületrészben is folyamatosan, évről évre gondoskodik az elöregedett járdaszakaszok felújításáról. A részletekbe avatva a körzet önkormányzati képviselője hozzátette, hogy a Szinyei Merse utca Benczúr utca és Mányoki Ádám utca közötti szakaszán felszámolták a vízelvezetési gondokat, s már megrendelték a szikkasztóárkok szélére a jelzőoszlopokat, amelyeket a lakók igényeltek. A Szinyei Merse és a Benczúr utca sarkán, valamint a Bartók Béla és a Kupeczky János utca kereszteződésében forgalomlassító küszöböket építettek, amelyek pontos helyét egyeztették az ott élőkkel.
Ganzkertváros közlekedését a 236 és 236A újabb buszjárat javítja. A településrész teljes csatornázását követően az utakat is rendbe tették. Megszűnt a sok bosszúságot okozó hulladéksziget a Barcika térnél, valamint átépítették, és ezzel biztonságosabbá tették az Üllői úton a Dávid Ferenc és a Kupeczky János utcánál a gyalogátkelőhelyet.
Teljesen megújult a Béke téri gyermek- és felnőtt orvosi rendelő épülete, mint ahogy a 35 éves Bambi bölcsőde is, ahol korábban már felújították a fűtés- és az elektromos rendszert, valamint az udvart, majd utolsó lépésként megvalósult a két oldalsó szárny és a konyha fejlesztése.
A Hétszínvirág óvoda régi, balesetveszélyes drótkerítését új betonfalra cserélték. A Kandó Téri Általános Iskola előtt több ütemben újabb parkolókat létesítettek, forgalomlassító küszöböt és parkolásgátló oszlopokat telepítettek. A környék ingatlanainak gépkocsikihajtói előtt útburkolati jeleket festettek fel annak érdekében, hogy könnyebben lehessen kihajtani az erős reggeli forgalomban.
Az idősebb lakosok kérésére az Alacskai út mentén pihenőpadokat létesítettek szemetesedényekkel. A fiatalokra is gondoltak: felújították a Hétvezér téri sportpályáját, ahol két új kaput, kosárlabdagyűrűt és új padot helyeztek el, valamint kijavították az aszfaltpályát.
A Szent Imre-kertvárosban a Herrich Károly tér fejlesztése keretében először egy 56-os emlékliget épült, idén pedig játszótér, majd futókör és pihenőhelyek létesítése várható. A Királyhágó út 75. előtt a zöldterületet elhatárolták a gépjárművek elől. Az épület mélygarázsának kihajtója mellett kétoldalt parkolásgátló oszlopokat helyeztek el, és útjelzések felfestésével biztonságosabbá tették a kihajtást. Ugyanitt a földút várhatóan aszfaltburkolatot kap ebben az évben. Folyamatban van a Kétújfalu utca vízelvezetésének javítása.
Az Almáskertben a csatornázást a földutak felszámolása követi, ezt a területet is érinti az ez évi járdaprogram. Az Alacskai út mentén kiépült a járda, sőt már a csatornázás is megtörtént. Idén várható a Termény utca és a városhatár közti szakasz teljes felújítása. A szolgáltatóval folytatott egyeztetés után elindult az Almáskert lakott területén az internet-, tévé- és telefonszolgáltatás.
Dámsa Józseftől azt is megtudtuk, hogy az Alacskai úti lakótelepen megszűnt a sok bosszúságot okozó hulladéksziget a Fenyőfa utca mentén, s megújult az út menti játszótér és sportpálya palánkja. Befejeződött a lakótelepet védő kamerák telepítése. Megszüntették a Fenyőfa utca és a Juharos sor sarkán állandósult vízelvezetési gondokat. Felújították a Kőrisfa utca 5–7. szakaszon a vízelvezető árkot, és ugyanitt elkészült az akadálymentesítés is. Az idei költségvetés tartalmazza az Alacskai út Somlókert utca sarkán gyalogátkelőhely kialakítását.