Nem engedtek a huszonnégyből

Írta:  B.Z. 2019.03.21.

Az önkormányzat ezúttal is komolyan vette a diákparlament javaslatait.

Azt gondolná az ember, hogy a diákparlament valami olyan felnőtteket utánzó, komoly arccal űzött játék, amelyben a gyerekek fiktív ügyeket kitalálva olyannak igyekeznek látszani, mint az igazi politikusok, ám a játékot azért időnként nevetés szakítja félbe. Ezzel szemben nagyon is komolyan gondolták a feladataikat azok a diákok, akiket a kerületi iskolákból küldtek a társaik, hogy képviseljék az érdekeiket.
A felkészültségüket már az is jelezte, hogy a tanulókat foglalkoztató kérdésekről előterjesztések születtek, valahogy úgy, ahogy azt a politikusok az önkormányzatokban vagy a Parlamentben is csinálják. Előzetesen 23 téma szerepelt az ülésen, ám időközben született egy 24. is – a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola előterjesztése –, amit a szabályoknak megfelelően ugyancsak napirendre vettek.


Kis segítséggel


Galgóczy Zoltán rendkívül fontos eseménynek nevezte a diákparlament ülését, amelyet immár harmadik alkalommal rendeztek meg az önkormányzat képviselő-testületi termében. Az alpolgármester az ülés levezető elnökeként kezdetben kisegítette a hangosítóberendezés használatában és a napirendi pontok előadásában még járatlan diákokat, akik azután fokról fokra mind jobban beletanultak a szerepkörükbe.

diak1

diak2

diak3


A Kapocs Magyar–Angol Két Tannyelvű Általános Iskolának négy előterjesztése is szerepelt a napirenden, amelyek mindegyikét Gyurcsó Tamara, az iskola diákönkormányzatának elnöke jegyezte. Az egyik ilyen javaslat az iskola területén található, balesetveszélyesnek ítélt járda felújítása volt. Az előterjesztő ígéretet kapott arra, hogy az önkormányzat megvizsgálja, hogy van-e olyan anyagi forrás, amiből még ebben az évben kijavíthatják a járdát.


Ígéretet kaptak


Valamilyen formában mindegyik iskolát érintette az ételminőség és -választék kérdése, noha ebben a kerület iskolái között jelentős különbségek vannak abban a tekintetben, hogy hány menü közül választhatnak a diákok. Van olyan hely, ahol már három lehetőség áll rendelkezésre, a Kapocs iskolában azonban kettőnek is örülnének az ott tanulók. Az előterjesztő javaslatát egyhangúlag, 15 igen szavazattal fogadta el a diákparlament. A közétkeztetéssel kapcsolatos felvetésre dr. Holové Zsolt válaszolt.

A diákparlament célja az, hogy a gyerekek hallathassák a hangjukat, elmondhassák az észrevételeiket, a véleményüket. Az előterjesztések között ezúttal is voltak olyanok, amelyek a megfogalmazásukban, pontosságukban egy valódi önkormányzati ülésén is megállták volna a helyüket. Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a mostani ülés előterjesztői, felszólalói között volt egy-egy olyan fiatal, aki valamikor a jövőben majd szerepet játszik a helyi vagy akár az országos döntéshozatalban.

 


Az önkormányzat humánszolgáltatási irodájának vezetője elmondta, hogy tárgyalások folynak az adott cégek vezetőivel, aminek eredményeként kísérleti jelleggel már több iskolában három menüsorból választhatnak a diákok. Ennek kibővítését tervezik, ami a többi szolgáltatót is a nagyobb kínálatra ösztönzi. Az előterjesztő ígéretet kapott arra, hogy a Kapocs iskolában is megvizsgálják a két menü kialakításának lehetőségét, aminek azonban feltétele a tálalókonyha kapacitásának mértéke is.


Elért a címzetthez


Nem mindegyik előterjesztés érte el közvetlenül a címzettet, hiszen – mint azt Galgóczy Zoltán is hangsúlyozta – az iskolák működtetése 2017 januárjától átkerült az állam hatáskörébe, így az önkormányzat önként vállat feladatként igyekszik támogatni az intézményeket. A nagyobb beruházást igénylő iskolai fejlesztésekről az állam gondoskodik.
Persze azért az ilyen kérdések is célba értek, mert ezeket rendszerint a Külső-pesti Tankerületi Központ, illetve Bak Ferencnek, a központ igazgatójának figyelmébe ajánlották a küldöttek. Az igazgató képviseletében jelen levő dr. Nagyné Koczog Tünde szakmai igazgatóhelyettes a napirendi pontokat követően együttesen válaszolt a tankerületi központot érintő kérdésekre.


Nincs lehetetlen


Megtárgyaltak még a diákparlament küldöttei az iskoláikkal kapcsolatos olyan javaslatokat is, mint a tornaterem felújítása, a diákok szekrényeinek cseréje, az öltözők felújítása, udvari játszóeszközök beszerzése. Elhangzott javaslat az egyik iskola megközelíthetőségének javítására, sőt még a tanári parkoló kialakításának lehetőségét is felvetették egy helyen.