Az anaszteziológusok álma

Írta:  2014.10.03.
Két csúcstechnológiás altatógépet adott Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának nevében Ughy Attila polgármester, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet számára október első napján, az intézmény műtőjének előterében.
Az ünnepélyes eseményen Dr. Ralovich Zsolt, a Dél-pesti Kórház főigazgatója emlékeztetett: nem régen, az őszi szűrőnapon járt a kórházban Ughy Attila, mint az esemény fővédnöke.
– Akkor kipróbálta a légzésfunkciós készüléket, most megígérem, az altatógépet nem kell kipróbálnia – fogalmazott humorosan megnyitójában a főigazgató.

Ralovich Zsolt bevallotta, hogy bár mindig jóleső érzés, gyógyító műszerek, fejlesztések átadása, ám anaszteziológusként számára külön öröm az altatógépek üzembehelyezése.
– Példaértékű az együttműködés, amit a XVIII. kerülettel kiépítettünk. Gyorsan elértük, hogy az ott élők kórházunk ellátási körzetébe kerüljenek, közösen szerveztünk szűrőnapokat, az önkormányzat több osztályunk felújítását támogatta, továbbá szintén az önkormányzat segítségével tudtunk a Semmelweis Napon pénzjutalmat osztani – sorolta a főigazgató, majd hozzáfűzte: sikerük titka azon kapcsolódási pont felismerése, amelynek fókuszában az ember áll, legyen gyógyító, vagy beteg.

– Fontosnak, hogy az eredményes és sikeres gazdálkodás nyomán megmaradt források egy részéből igyekszünk az életminőség javítását biztosítani – fogalmazott Ughy Attila. – Igaz, ez a fekvőbeteg központ nem Pestszentlőrinc-Pestszentimre területén található, azonban a kerületünkben élők döntő többségét itt látják el, ha lakóhelyük a járóbeteg rendelésén nem lehet orvosolni problémáikat.
A polgármester hangsúlyozta: ezért próbál az önkormányzat részt vállalni a Jahn Ferenc Kórház fejlesztéséből, támogatva az intézmény alapítványát, vagy emelve a hotel szolgáltatás színvonalát, illetve az egyes osztályok komfortfokozatát. Ezek mellett eszközbeszerzéssel igyekeznek javítani XVIII. kerületiek – és persze minden idejáró – ellátásának színvonalát.
– A két nagy tudású altatógép biztosítja az érzéstelenítések magas szintű és biztonságos kivitelezését, ezáltal azon kevés egészségügyi intézmények sorába léptünk, amelyekről elmondható, hogy aneszteziából rendelkeznek az egészségügyi minimummal – mondta Dr. Hoffmann Csaba osztályvezető főorvos. Beszédéből megtudhattuk: e két új gép kiváltja az 1991-ben üzembehelyezetteket, ugyanakkor teljessé vált a magas tudásszintű anaszteziológiai munkahelyek száma. Ezáltal a 11 munkahely a kritikus állapotú betegek egységes monitorozásának részévé válhatott.